"ActFest", ediţia a VIII-a, o reuşită, în ciuda pandemiei
Foto: Mioara Ghenea Cilincă

"ActFest", ediţia a VIII-a, o reuşită, în ciuda pandemiei
Fotografia « de familie », la sfârşitul Festivalului, pe scena CCS
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan ”ActFest”, ediţia a VIII-a, competitiv, s-a desfăşurat cu bine pe 8 octombrie,  cu curaj şi mult efort, într-un format redus pe zi ce  trecea chiar înainte de deschiderea oficială, cauzat  de efectele pandemiei, create unor trupe de teatru studenţesc de la  casele de cultură ale studenţilor din ţară. Deschiderea a fost cu filtru sanitar strict la intrare, controlul certificatelor verzi, şi apoi cu distanţare şi măşti în Sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor (CCS)  Galaţi, organizatoarea ediţiei finanţate de către Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Asociaţia pentru Instruire în Situaţii de urgenţă – UVSAR, cu Universitatea Dunărea de Jos, Liga Studenţilor Galaţi şi Liga Studenţilor Danubius. ”Cel mai bun spectacol”  a fost cel al Galaţiului, căruia i-au revenit și premii de interpretare și originalitate; multe premii pentru cel mai bun actor/ actriţă, pentru regie au mers la Ploieşti. 

Laureaţii ediţiei La categoria “AMATORI” (mulţi “amatori” demonstrând însă... profesionalism!), Bianca Hanu, de la C.C.S. Ploieşti, a primit Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Alexandru Iordache, tot  student ploieştean – pentru Cel mai bun actor în rol principal. Victor Drăguşin, din acelaşi centru universitar, pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Premiul pentru regie – tot categoria „Amatori” a fost acordat regizoarei  Antoaneta Trifu, de la C.C.S. Ploieşti care, pentru profesionalismul demonstrat decenii la rând  şi imaginaţia de a asambla acum, cu nerv, fragmente din „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă” şi „D´ale carnavalului”.

La categoria “ŞCOLI DE TEATRU”, Denisa Onisie, Facultatea de Arte a Universităţii “Dunărea de Jos”, a primit Premiul pentru Cea mai bună actriţă, Mihai Păun, din aceeaşi trupă, Premiul Cel mai bun actor.  Iar Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit montării “Pasagerii” de Sam Bobrick, spectacol de licenţă 2021 a promoţiei Facultăţii de Arte universitare gălăţene. Premiul  pentru originalitate a revenit tot studenţilor gălăţeni, pentru "nebunia" unui joc ritmat şi firesc, realist-magic sau cu umor (actorul Doru Ciutacu a îndurat, pentru naturalismul jocului, chiar să fie cârpit de-a binelea, cu poşeta, realist, de două dintre colegele de scenă) în spectacolul “Pasagerii”).

Talente Am admirat pe scenă jocul şi energia ploieştenilor şi la alte ediţii, de la care au plecat acasă cu premii din cele mari. Pe gălăţeanca Denisa Onisie, cu o lumină interioară atractivă şi fascinantă privire, chiar dacă joacă egal în diferite roluri, am remarcat-o mai înainte şi în spectacolele de succes la Teatrul din Buzunar. Am apreciat mobilitatea  deosebită a feţei precum şi mişcarea de-a dreptul coregrafică a Biancăi Totolici.  Am văzut şi  energia basarabencei Mihaela Godorozea, care a trecut nuanţat prin personaje total diferite şi jucând cu fineţe. Comicul lui Mihai Păun sau Laurenţiu Bobeică a putut fi aplaudat, însă fiecare dintre tinerii celor două trupe a adus câte o strălucire aparte. Şi a avut curajul să joace în astă vreme! Am regretat retragerea, fortuită, afectată de pandemie, a trupei bucureştene redutabile “Podul” şi, tot din Capitală, a trupei “EMIL”, precum şi cea a stăruitorilor studenţi braşoveni de la  “Bacteria H”...

JuriulCa și în alți ani, juriul a fost format din subsemnatul, Victor Cilincă, jurnalist la „Viaţa liberă”, dramaturg şi prozator, actorul Vlad Vasiliu, ex manager al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, şi Angela Ribinciuc, jurnalist, scriitor, expert în comunicare la Cancelaria Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”.

La ediţia nedorit  prescurtată, paradoxal la prima vedere, a trudit mult mai mult decât la toate celelalte şapte ediţii trecute, mereu în primejdia de a nu deschide deloc festivalul din pricina efectelor pandemiei, echipa condusă de directorul instituţiei de cultură, Cristian Mortu. Ca de obicei, sufletul manifestării, exactă şi profesionistă a fost dna Mioara Lovin, referent al CCS Galaţi. Cu fiecare zi, ca... la război,  cu cât se apropia deschiderea, trupă după trupă anunţa că o parte dintre actori s-au îmbolnăvit. Dar „The Show Must Go On!” – şi, cu certificate verzi, a ajuns tocmai de la Ploieşti, trupa „Moft”, trupa studenţilor gălăţeni la Actorie fiind de asemenea validă... După întreruperea de anul trecut a festivalului, din cauza aceleiaşi pandemii, altă întrerupere ar fi periclitat continuitatea unei serioase şi tradiţionale competiţii naţionale. Sponsorii, care au sprijinit generos manifestarea culturală, au fost VITAMINIX, Dionysos Coteşti, AVON şi DIROM V.

foto 1:    Membrii juriului

Citit 1390 ori Ultima modificare Duminică, 17 Octombrie 2021 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.