Două reprezentaţii la Teatrul Dramatic

Două reprezentaţii la Teatrul Dramatic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" îşi aşteaptă publicul în acest weekend la două reprezentaţii: "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant" şi "Liselotte în mai".

Sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 19,00, se joacă spectacolul "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant" de Anthony Neilson, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, scenografia Andreei Simona Negrilă, cu muzica semnată de Dan Eugen Drăgoi. În distribuție: Cristian Gheorghe (Edward Gant), Oana Mogoş (Madame Poulet, Sanzonetta, Louisa, Ursul), Ionuț Moldoveanu (Jack, Avaricci, Edgar) și Vlad Volf (Ludd, Campanetti, Ranjeev).

În 1881, un renumit și enigmatic impresar al vremii, Edward Gant, a prezentat pentru ultima oară show-ul său. Managerul de actori, dependent de opiacee, și-a prezentat trupa, creând un spectacol grotesc, un soi de comedie neagră, mister și realism magic.

Un secol mai târziu, dramaturgul Anthony Neilson a reconstruit acest eveniment istoric fascinant și fantastic, într-o piesă de teatru care combină melodrama și extravaganța cu singurătatea dureroasă care a caracterizat acel ciudat spectacol victorian. Piesa lui Neilson oferă o explorare ciudată și frumoasă a tristeții și a ideii de moarte, prin mijloacele specifice artei spectacolului.

Frumos proiectată de regizorul Dragoș Mușoiu pentru a arăta aerul unui teatru/circ, reprezentația este plină de gust și caracterizată de rafinament, iar firul conducător este cel conform căruia sensibilitatea se amestecă cu glumele. Se ajunge astfel la convingerea dramatică a lui Gant cum că "adevărul vieții se află cel mai greu de deslușit din toate faptele".

Duminică, 31 octombrie 2021, la ora 19,00, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" prezintă spectacolul "Liselotte în mai" de Pozsgai Zsolt, în regia lui Cătălin Vasiliu, scenografia - Daniel Divrician, o producție din anul 2020. În distribuție: Carmen Albu (Liselotte) și Ciprian Braşoveanu (Karl, Ludwig, Henri, Roland, Nicolas, Man in Black).

Este una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului ungur Pozsgai Zsolt, fiind tradusă în peste zece limbi și pusă în scenă în aproximativ 45 de teatre maghiare și 29 de teatre din afara Ungariei.

Potrivit autorului, piesa se bucură de popularitate pentru că se bazează pe trusa de instrumente a actorului talentat, dar mai ales pentru că abordează probleme cu care se confruntă femeile și bărbații oriunde în lume. "Singurătatea este un lucru îngrozitor. Trebuie să scapi de ea, dar de multe ori nu ai încotro", declara Pozsgai Zsolt într-un interviu recent.

Regizorul spectacolului, Cătălin Vasiliu, apreciază că piesa este "o comedie spumoasă, o comedie vie". "Piesa lui Pozsgai Zsolt se pliază perfect pe ideea unor limite ce-și dau binețe. Comedia nu este altceva decât tragedie amânată. Cu siguranță vă veți amuza de tăvălugul de întâmplări ce o scutură pe protagonista noastră, dar va trebui să luați aminte la un aspect pe care autorul, cu delicatețe, ni l-a sugerat: viața trebuie trăită, dar și respectată până la ultima lacrimă a rizibilului", afirmă Cătălin Vasiliu.

Citit 792 ori Ultima modificare Vineri, 29 Octombrie 2021 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.