Ziua Unirii, serbată la Alba Iulia, printre români, japonezi şi alte neamuri (FOTO)

Ziua Unirii, serbată la Alba Iulia, printre români, japonezi şi alte neamuri (FOTO)
Români, englezi, ruşi, germani, în aceeaşi "piesă" centenară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Spiritul sacrificiilor de odinioară a binecuvântat reunirea românilor de pretutindeni

*

"Vă iubim, oameni dragi!", "Uraaa!", "Bravo, bravooo, respect!", "Sunteţi frumoşi!", "Vă mulţumim!" - au fost strigătele însoţite de zâmbete ale românilor şi ale oaspeţilor străini (ne-a salutat de pildă, cu bucurie, răspunzându-ne în româneşte, un grup de tinere japoneze!) de pe marginea traseului care a străbătut Poarta a III-a a vechii cetăţi Alba Carolina, excelent conservată, cu podul său mobil, plasat chiar la mijlocul porţiunii de zid care uneşte bastioanele Sfântul Eugen și Sfântul Capistrano, cu statuia împăratului Carol al VI-lea şi basoreliefuri sculptate ale celebrului prinț  Eugeniu de Savoia, învingătorul turcilor şi... fondatorul fabricii de bere, precum şi pe drumul abrupt, pietruit, apoi prin Cetate, până la Muzeul Naţional al Unirii, gazda noastră care ne-a invitat să participăm la fastuoasele serbări. Mulţi români din Alba Iulia, din ţară, dar şi din diaspora au onorat această zi mare.

Cu o seară înainte, a făcut poze cu noi şi primarul din Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa, politehnician cu doctorat în sociologie la Academia de Științe Economice București, cu istoria printre hobbyurile sale declarate, dominat, acum, de emoţia ca pandemia să nu ştirbească din strălucirea marii sărbători. Potrivit publicaţiei "Alba 24", primarul a cântat cândva la vioară şi a făcut parte din grupul de umor, muzică și dans "Trupa BUM", a Facultății de Mecanică, cu care a participat la peste 100 de spectacole în cadrul unor festivaluri studențești. Astfel, faptul că s-a ocupat acum de organizarea unui eveniment naţional, în timp ce alte oraşe s-au dat după gard, trebuie să i se fi părut floare la ureche... 

Galaţiul a fost din nou prezent în Capitala Unirii

Numele Galaţiului a fost din nou invocat în capitala Marii Uniri, alături de alte mari oraşe din provincii istorice reprezentate de voluntari care fac reconstituiri istorice. Gălăţenii, membri ai filialei Asociaţiei culturale "Tomis" Constanţa, au purtat uniforme-replici ale straielor generalului Berthelot, marele francez care a susţinut România - vicepreşedintele filialei, col. Adrian Tăbăcaru, apoi uniforma de general a lui Eremia Grigorescu al nostru - purtată de col. Aurelian Niculescu. Pentru că pasiunea reconstituirilor este o "boală" ce se ia şi în familie, soţia sa, Maricica Niculescu, Gabriela Tăbăcaru, sora vicepreşedintelui filialei, şi Mioara Ghenea Cilincă au purtat uniformele bunelor surori de caritate de la Crucea Roşie de acum un veac, aşa cum a  purtat-o şi Regina Maria a României, înfruntând tifosul şi bombardamentele. Au bătut pas de defilare soldaţi români de la multe arme centenare, dar şi germani inamici şi ruşi aliaţi. Dacă Adrian Tăbăcaru, alături de generalul Grigorescu, au deschis, în frunte, paradele din 30 noiembrie şi 1 Decembrie, Gabriela Tăbăcaru şi fratele lor, Dan Tăbăcaru, îmbrăcat, ca şi soţia sa, în superbe costume populare, au încheiat parada cu o frumoasă pată de culoare. Gălăţeanul Adrian Tăbăcaru a fost invitat să rostească, alături de muzeograful Boboescu, un scurt discurs de inimă mare pentru adunarea, din care nu au lipsit copiii, din faţa Muzeului Unirii. Garda Naţională a Alba Iuliei şi gărzile de la Arad au fost completate de domni cu jobene din Consiliul Național Român Central, fiind prezentă şi replica patriotului Vasile Goldiş, ministrul care declara în 1919 că Galaţiul se cuvine să fie capitala României Mari!

Preşedintele de la "Tomis", comandantul de navă Radu Covaliu, a venit la paradă, însufleţind-o şi dotând-o cu uniforme, alături de băieţii săi, Ştefan şi Mihai, costumaţi şi ei ca la ´916. Radu mi-a făcut un dar special, dându-mi ocazia să port uniforma replică a colonelului aventurier, luptător şi căutător de aur Joe Boyle, cu tot cu o sabie centenară, pe care trebuie să o stăpâneşti atunci când treci printre oameni...

Scârţâitul tălpilor de piele ale cizmelor şi bocancilor cazoni, zăngănitul săbiilor, din care multe au văzut sângele războaielor ori s-au duelat pentru vreo inimă aprinsă. Comandanţi, în uniformă de locotenent al Armatei Române de Prim Război Mondial, de un artizan al instrucţiilor militare, cu defilări ireproşabile, doctor în istorie Emil Boboescu, muzeograf la fastuosul Muzeu Naţional de Istorie al României din Bucureşti. Comenzile "locotenentului" Boboescu: "La stânga-mprejur" ori "Stângu, stângu, stâng, drept, stânguuu" au răsunat pe străzile venerabile. În seara de 30 noiembrie, o retragere cu torţe a trupelor a încântat asistenţa de pe margini.

O zi am fost din nou unii lângă alţii, mândri de cocardele tricolore din piept, de panglici şi de steguleţe cu roş-galben-albastru, de steaguri enorme sau de drapelul cu cifrul regelui Ferdinand I "Întregitorul", purtând conversaţii minunate cu profesori de istorie spectatori.

Noaptea de 1 Decembrie s-a încheiat cu un superb balet al 100 de drone, care au scris cu lumini pe cer tricolorul şi numele României unite.

Foto 1, galerie. Veteranilor tranşeelor pline de nămol şi cu ameninţarea tifosului le creştea barba. Foto 2. Alba Iulia, noaptea. Foto 3. Grupul gălăţenilor, încadrându-l pe edilul din Alba Iulia. Foto 4. Generalul Eremia Grigorescu călare. Foto 5. Lucian Panov - preşedintele Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna", alături de gălăţeni. Foto 6. Ca şi Măriuca, micuţa eroină de la Mărăşeşti, fetiţa din imagine a dus alături de noi greul marşurilor şi al frigului

Citit 1093 ori Ultima modificare Luni, 06 Decembrie 2021 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.