Fenomenul de la Ianca a împlinit 22 de ani

Fenomenul de la Ianca a împlinit 22 de ani
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aniversare. Muzeul din Ianca a sărbătorit 22 de ani de la înființare, chiar de Ziua Națională a României. Custodele instituţiei remarcabile din acest orăşel brăilean este profesorul de istorie pensionar Ion M. Bărbuceanu, acum în vârstă de 75 de ani, fondatorul muzeului neobişnuit de înzestrat pentru un orăşel liniştit. Muzeul şi întemeietorul acestuia au interesat de-a lungul timpului şi presa centrală, dovadă a neobişnuitului fenomenului.

Pe 1 Decembrie, au fost invitaţi să ia cuvântul: col. (r) Dan Gaju (cu pseudonim literar Bogdan Didescu, a publicat multe volume de poezie, proză scurtă, romane, cercetător - membru asociat al Diviziei de Istoria Științei din cadrul Academiei Române), dr. Brîndușa Ilie, care conduce secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei, cu o veche colaborare cu prof. Bărbuceanu, şi preotul paroh Ion Cristi Cosmin, din Ianca, om cu frumoasă aplecare culturală.

Acum înzestrat şi cu un modern tur muzeal online, instituţia de cultură şi memorie românească a fost deschisă în 1999. Din păcate, muzeul nu poate fi finanţat de la bugetul local, astfel încât profesorul a angajat ghizi din propria pensie. Fost director-coordonator pentru toate şcolile de pe raza oraşului Ianca, profesorul Bărbuceanu s-a specializat, după Revoluţie, şi ca muzeograf! De altfel, a ştiut să găsească ajutor pentru ridicarea muzeului şi la ofiţeri de aviaţie.

"Omul-muzeu" Bărbuceanu a salvat de la moarte şi uitare peste o mie de piese de patrimoniu etnografic, istoric şi cultural. Profesorul a avut propria istorie din familie: doi bunici veterani ai Primului Război Mondial şi un fiu colonel de aviaţie de Stat Major.

Cu finanţarea Consiliului Judeţean Brăila, cu sprijinul logistic al Muzeului Brăilei "Carol I", piesele rare, adunate într-o viaţă de profesorul pensionar, au de câţiva ani un sediu încăpător, ba şi o casă ţărănească, donată şi transmutată în curte. Putem vedea vechi table şcolare şi pupitre, veşminte ale unor personalităţi, casa ţărănească, secţia de artă şi, lipit de sufletul fondatorului, cea de istorie a aviaţiei, cu atractive costume presurizate şi scaune de catapultare, o mulţime de vechi şi preţioase fotografii ale unor eroi ai aerului de pe acele meleaguri. Muzeul pune la dispoziţie, online, şi un  tur filmat.

Am fost martor la câteva evenimente de suflet organizate aici, cu concursul asociaţiilor de reconstituire istorică, în 2017 şi 2019, când au fost invitaţi şi mulţi oameni de cultură gălăţeni.

Citit 1777 ori Ultima modificare Joi, 23 Decembrie 2021 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.