Scriitori gălăţeni şi din ţară, în Salonul „Armonii de toamnă”

Scriitori gălăţeni şi din ţară, în Salonul „Armonii de toamnă”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dedicat omagierii lui Eminescu, Salonul Cultural "Armonii de toamnă" al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi a adunat un numeros public pe 14 ianuarie, în eleganta sa bibliotecă de pe Domnească. A mediat evenimentul prof. Ghiţă Nazare, publicist şi editor de reviste. Bine documentată, deloc plictisitoare a fost expunerea din deschidere, susţinută de prof. univ. dr. Cătălin Enică, sub titlul "Mihai  Eminescu - Luceafărul poeziei româneşti (evocare)". Actorul Vlad Vasiliu a avut mai multe reprize de recital poetic eminescian. Onoraţi de preşedinta Filialei USR, poeta Florina Zaharia, au citit poeme proprii sau evocări scriitorii gălăţeni: A.G. Secară, Marilena Apostu, Mioara Ardieleanu, Vera Crăciun, Viorel Dinescu, Nicolae Gugu, Georgeta Oană-Muscă, Luminiţa Potîrniche, Valeriu Valegvi şi subsemnatul. Dar şi dragi oaspeţi precum scriitorul şi editorul Firiţă Carp din Capitală, care a publicat şi mulţi autori gălăţeni, iar din Slobozia, fostul lup de ocean, poetul şi prozatorul Florin Ciocea, alături de Florin Dochia, poetul câmpinean publicat şi în SUA. Cu numeroase exemple de tălmăciri şi editări în timp ale lui Eminescu în mari reviste literare din Turcia, a venit prof. Gulten Abdula Nazare, intelectual respectat pe două continente, erudită susţinătoare a toleranţei în comunicarea sa "Imaginea lui Eminescu în cultura turcă", o adevărată ambasadoare culturală, de drum lung, a noastră.

O întâlnire precum pâinea caldă

În 13 ianuarie, Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna" s-a grăbit să îl omagieze pe Eminescu, în organizarea, cu mult suflet, de către membrii Catedrei de limba și literatura română: Nicuța Blaga Ardeleanu, Jenica Elena Baston, Rodica Ciubotaru, Laurențiu Ichim și bibliotecara colegiului, Paraschiva Teodoru.

La colocviu, prof. Eleny Cojocaru, inspector şcolar pentru Limba și literatura română, a vorbit despre semnificațiile creației eminesciene. Au recitat, din propriile creații şi din Eminescu, poeții Georgeta Muscă-Oană și Mioara Ardieleanu, dar şi elevi ai şcolii, care au lansat şi un… tricou  cu chipul Poetului. Poezii eminesciene traduse în limba turcă ne-a oferit prof. Gulten Abdula Nazare, care a vorbit şi despre originea numelui Eminovici, nume cu vechi rădăcini în Turcia. Prof. Ghiță Nazare a evidențiat calitatea de istoric remarcabil a lui Mihai Eminescu, multe dintre poemele sale fiind inspirate din evenimentele istorice.

La rândul meu, am avut o mică intervenţie pe marginea prea puţin prezentatelor faţete de excelenţă enciclopedice eminesciene şi am încercat să fac apel pentru montarea, în teatre profesioniste şi de amatori, a pieselor sale istorice!

Citit 810 ori Ultima modificare Luni, 17 Ianuarie 2022 22:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.