Unchiul Fred şi trei decenii de corespondenţă britanică (6). Scrisori de dragoste din două războaie

Unchiul Fred şi trei decenii de corespondenţă britanică (6). Scrisori de dragoste din două războaie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Nu am descoperit în Cimitirul „Eternitatea” mormintele micuţilor familiei Mourylian înmormântaţi la Galaţi în ultima parte a secolului al XIX-lea, dar am găsit cu emoţie în scrisorile de familie postate pe site-ul Badsey Society şi drame ulterioare... Sunt multe site-uri în lume dedicate cercetării arborilor genealogici, însă acesta, complet, adună adevărate comori!

Am scris în episodul trecut şi despre misivele Eugéniei Mourylian, căsătorită Sladden –  sora „unchiului Fred”, britanicul care a debarcat la Galaţi, unde el a muncit, a făcut copii, a pierdut copii şi a trimis multe scrisori spre rudele sale din bogate ţări europene, descriind bucuriile şi neplăcerile, chiar dramele petrecute de familia sa la Bucureşti şi Galaţi.

Muribundă, îi scria fiului rănit pe front

Iată şi ultima scrisoare a lui Eugénie Narcise Mourilyan Sladden către fiul său militar, îngrijorată de rănirea acestuia, pe un front îndepărtat, în timp ce chiar ea urma să moară doar trei zile mai târziu după scrierea acelor rânduri emoţionante!

După cum vedem pe faţa plicului poştal postat, cu meticulozitate, pe site-ul Badsey Society, scrisoarea, trimisă către fiul său Cyril Sladden, căpitan într-un regiment detaşat tocmai în Orient, fusese redirecţionată spre Spitalul Sassoon din oraşul Poona – India. Un prestigios spital, care astăzi deţine 1.500 de paturi. „26 aprilie 1916/ Corespondenţă de la Eugénie Sladden, Seward House, Badsey”

"Dragul meu Cyril,/ Sâmbătă am primit o telegramă de la Biroul de Război, în care se spunea că ai fost trimis la Bombay, așa că presupun că eşti acolo acum și sper că vei primi în curând scrisoarea pe care am adresat-o acolo imediat după ce am aflat că ai fost rănit din nou (s.n.). Sper că brațul tău se descurcă bine și să nu-ți dea prea multe dureri sau alte probleme. Într-un fel, nu ne putem abține să ne simțim recunoscători că nu ești prezent acum în toate luptele îngrozitoare și la inundațiile care par atât de rele”. Un prieten al lui Cyril fusese, de asemenea, rănit: „Harold Allsebrook a plecat și el la Bombay, așa că îndrăznesc să sper că o să dai peste el cândva, are o coapsă ruptă.” Harold Allsebrook (1889-1973) era fratele vitreg al vicarului pentru Badsey, Aldington și Wickhamford. În ianuarie, batalionul a mers la Mudros, Cyril l-a întâlnit atunci când ambele regimente au ajuns pe insula Lemnos, apoi în Basra. Într-o carte poștală din 6 aprilie 1916, adresată mamei sale, Cyril relatează că l-a văzut pe Harold cu o rană dureroasă de glonț în coapsă pe care o primise în bătălia din ziua precedentă. Din spital, Allsebrook a fost trimis în Anglia. A fost medaliat cu Royal Flying Corps. În 1938, acum maior, Allsebrook „avea să preia o numire ca director al Băncii Lloyds, Warwick”.

Logodnici, încă despărţiţi de război

Mama îi mai scria lui Cyril: „Vom fi nerăbdători să primim prima ta scrisoare din India și să aflăm cum te descurci și care sunt impresiile tale despre acest loc. Vei fi avut telefonul Melei înainte de asta și ar trebui să primeşti în curând scrisori de la ea. Mela ne-a scris că s-ar simți mai bine pentru șederea ei la Folkestone, acum este la mătușa Lottie și va merge la Eastbourne și apoi cred că se va întoarce aici.”

Născută chiar în India, la Allahabad, Bengal, Alice Amelia Brown Constable (1887-1951), cunoscută sub numele de Mela, soră de caritate, a fost logodnica lui Cyril Sladden, apoi soţie, într-o lungă căsnicie, până la moarte. Căsătoriţi în 1919, cei doi au avut un mariaj de patru decenii. Musai vom citi în alt episod şi din scrisorile lui Cyril către logodnică, soră medicală voluntară fără simbrie.

Am găsit postată şi o scrisoare a Melei, la rândul său mamă, trimisă fiului său John Cyril, în 1941... Alt război! Iată câteva rânduri din acea scrisoare: „Nu cred că tatăl tău are fonduri suficiente pentru ca tu să urmezi un curs suplimentar la Oxford, după război – astfel încât o să fii nevoit să faci ceva prin care să nu ai nevoie de un mic ajutor pentru haine. Motivul pentru care am primit cu aparentă răceală ideea ca tu să devii preot a fost pentru că era foarte vizibil că subiectele religioase trezesc în tine atâta fervoare încât aproape te îmbolnăvești!” Scrisoare încheiată de moarte! Mama lui Cyril suferea şi fizic. Scria fiului într-o ultimă scrisoare: „Mă aștept ca tata să-ți fi spus că acum stau mai mult întinsă și că nu pot să fac practic nimic. Trebuie să stau fie în pat, fie pe canapea, să nu merg deloc și să ies pe un scaun de baie. Tatăl tău mi-a comandat unul și între timp am împrumutat unul de la vicar (frate cu Harold – n.n.). Dr. Leslie mă pune să fac câteva exerciții noaptea și dimineața despre care spune că îmi vor întări inima. Sper că o vor face, pentru că este o încercare să fiu atât de neajutorată și o astfel de pacoste pentru alții; este o corvoadă grozavă pentru fete.”

Mama adăuga şi relaţii despre mişcările altor rude, veşti bune. Şi continua, a doua zi, adunându-şi ultimele puteri:27 aprilie – Am fost foarte încântată să primesc în această dimineață scrisoarea ta din 16 martie (sic!). Deci îți vei petrece ziua de naștere în India anul acesta; mă tem că această scrisoare nu va ajunge la timp pentru a primi urările noastre de bine, dar ne vom gândi la tine pe 9 mai. Aceasta este o zi proastă pentru mine, așa că nu voi mai scrie, dar o fac pe Kathleen (Mary Kathleen Sladden, cunoscută drept Kath  (1879-1959), era al treilea copil al cuplului Sladden, sora lui Cyril – n.n.) să adauge câteva veşti bune", evident, ca să nu îşi îngrijoreze fiul rănit. „Sper că brațul tău se simte bine. Cu multă dragoste, dragul meu. / Mama ta iubitoare/ Eugénie N Sladden.”

Mai multe din această categorie, Istorie gălăţeană din prag de secol XX

(Va urma)

EXPLICAŢII FOTO:

1. Căpitanul Cyril Sladden, nepotul „gălăţeanului” britanic Fred Mourylian, rănit în război, departe de casă – la vremea corespondenţelor cu logodnica sa

2. Mela, logodnica bravului Cyril, viitoarea sa mireasă, britanică născută în India

3. Mama iubitoare a lui Cyril, tânărul căpitan rănit în Orient, soră a lui Fred, britanicul locuitor al Galaţilor la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, în decembrie 1898, la 44 de ani.

4. De aici, mama trimitea fiului ultima scrisoare! Fotografie veche a reşedinţei Sladden din satul britanic Badsey – în picioare şi astăzi. Julius şi Eugenie Sladden au restaurat biserica din localitate

5. Căpitanul Cyril Sladden (dreapta), la 1917, în nisipurile războiului mondial împins şi spre Orient

6. Tânăra Mela în India, pe la 1910, într-un grup britanic

Citit 878 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 03:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.