„Unchiul Fred” şi trei decenii de corespondenţă britanică (7). Dragoste, depărtări, război, o soacră şi un oraş antic

„Unchiul Fred” şi trei decenii de corespondenţă britanică (7). Dragoste, depărtări, război, o soacră şi un oraş antic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„Dragul meu Cyril

O scrisoare de la tine, datată 6 aprilie, a venit acum prin poștă, odată cu telegrama ta trimisă  din Basra [din actualul Irak - n.n.] în 20 mai [1917]. Am fost încântată să le obțin pe amândouă odată; încântată, pentru că amândouă îmi arată că mă vrei aproape; tristă, pentru că știu că, practic, nu există nicio speranță că voi putea să îţi transmit telegrama că vin la tine. Am scris încă o dată Ministerului de Externe pentru a vedea dacă reglementările au devenit mai puțin stricte. În ultimele 2 sau 3 săptămâni au fost scufundate mai puține vase, iar ziarele ne spun că Marconi a inventat niște mijloace pentru distrugerea submarinelor inamice. Deci, poate că există cea mai mică șansă ca să se dea pașapoarte în cazuri excepționale.”

Femeia, care nu se căsătorise încă până la vârsta de 30 de ani, trebuia acum să aştepte şi sfârşitul conflagraţiei mondiale. Ea îi scria iubitului ei şi că se documentase pentru el în privinţa... istoriei orașului antic Ctesiphon, construit de parți. Un domn cultivat, care era interesat de istoria locurilor în care ţara sa îi ordonase să lupte! Este un fragment din scrisoarea din 4 iunie 1917, trimisă în plin război de către logodnica Mela Constable, din Anglia - de la Oxton, Cheshire (tărâmul de baştină... al pisicii din „Alice în Ţara Minunilor”), către logodnicul său Cyril Sladden, concentrat hăăăt, peste mări şi ţări, în cadrul Forţei expediționare Mesopotamia. Primul Război Mondial a despărţit-o pe Mela Brown Constable de logodnicul său, viitorul său soţ de după război şi până la moarte, Cyril Sladden - fiul surorii „gălăţeanului” Mourylian, cel poreclit cu tandreţe "Unchiul Fred" - plecase pe fronturi depărtate cu gradul de căpitan şi avea să se întoarcă maior şi rănit.

Alice Amelia Brown Constable, alintată „Mela”, a scris nenumărate scrisori calde, delicate şi precise, precum cea din care am reprodus un fragment ceva mai sus, logodnicului Cyril Sladden, fiul lui Julius şi Eugénie Narcisse Sladden, născută Mourylian, nimeni alta decât sora devotată a lui Frederick Mourylian, britanicul care a întreţinut din Galaţiul nostru, între 1873 şi 1881, o bogată corespondenţă cu familia sa împrăştiată prin lume - mde, lumea bună, cum ar fi Belgia, Franţa ori Anglia...

O soacră dulce, nu acră!

În anul 1913, un război mondial era ceva de neimaginat într-o Europă de pace, a creşterii economice, a distracţiilor şi a avântului tehnologic, iar tinerii... se logodeau, visând la un viitor de pace. Iată:

„Vila Badlui, St Martin lez Boulogne, Pas de Calais 16 mai 1913

Stimate domnule Sladden,

Am fost încântată să primesc scrisoarea ta cu referire la dorința inimii tale de a te logodi cu fiica mea, Mela. Pare o întâmplare foarte fericită, judecând din tot ce aud de la Mela, și domnul H. A. Brown Constable (tatăl Melei - n.n.) pare și el mulțumit (...) Sper că Mela îţi va dovedi tot ceea ce îți dorești, este demnă de dragostea unui om bun și nu pot decât să mă rog ca totul să se termine la fel de bun augur cum a început. Între timp, ne vom strădui să așteptăm cu nerăbdare să consolidam prietenia voastră într-o legătură de dragoste și afecțiune, de dragul copilului nostru drag, precum și de dragul dumneavoastră.

Crede-mă, cu urări sincere pentru fericirea ta viitoare.

Cu sinceritate

C[lara] Brown Constable”.

Aceasta este scrisoarea... viitoarea soacră a tânărului Cyril Sladden, către viitorul ginere, la debutul unei logodne transformate după „Marele Război” într-o căsnicie ce a ţinut întreaga lor viaţă! Cyril avea pe atunci 23 de ani. Logodnica sa, Mela, era cu trei ani mai în vârstă decât el.

Arhivistică minuţioasă şi dulcea "boală" a reconstituirilor istorice

Nu se poate să pui atâta suflet în migăloasa reconstituire a trecutului din “fâşii” ale documentelor descoperite, salvate şi îndosariate apoi, fără să te “molipseşti”, punându-te chiar tu în rolul personajelor din trecut pe care le-ai investigat aşa cum numai bunii detectivi o pot face. Astfel, putem vedea pe acelaşi site fotografii în care apar Mela şi Cyril “jucaţi” de o apreciată arhivistă, Jane Neill, care a cercetat şi scrisorile Melei, alături de un alt activist important al locului, Terry Sparrow. Cităm: „Arhivistul Societății Badsey, Jane Neill, a lucrat la sarcina enormă de a organiza arhivele și colecțiile muzeale în creștere, care includ de la instrumente de grădinărit la multe tipuri de documente. Cu ajutorul voluntarilor și al unui profesionist, colecția a fost catalogată și păstrată.” Dea Domnul să avem şi pe la noi multe astfel de exemple extraordinare!

Celălalt „actor” din poza cu cei doi îndrăgostiţi reconstituiți actoriceşte este Terry Sparrow, câștigător al Premiului „Tony Jerram” pe anul 2014, pentru că a sa contribuție la viața satului Badsey „a fost enormă” - precizează site-ul, în capitolul pentru apariţiile Asociaţiei Badsey în presă. Interesant, şi regretatul activist Jerram, ofiţer, membru foarte activ în Consiliul local din Badsey şi Aldington Parish, la scenele sacre de Crăciun, despre naşterea lui Iisus, se costuma, de asemenea, într-un personaj istoric: Pilat din Pont... activistul se plimbase o viaţă cu ogarii săi prin localitate, observând neajunsuri şi căutând idei de a-şi chivernisi locurile şi oamenii cu ajutorul administraţiei locale! Pe site-ul Badsey Society am văzut chiar şi pe nepoata soţilor Mela şi Cyril Sladden, Bella Richards, interpretând rolul Melei. Fotografie de Allan Tutton, din octombrie  2015. Un emoţionant spectacol istoric... de familie!

EXPLICAŢII FOTO:

1. Mela, soră medicală la începutul Războiului - în 1914 (fotografie postată pe site-ul Badsey Society, cu permisiunea IWM - Imperial War Museum, Londra)

2. Cyril Edgar Sladden, tot în 1914, anul în care iubita îi scria (Foto: Badsey Society)

3. Soacra lui Cyril n-a avut parte de fericire: s-a separat de soţul său, predicatorul

4. Documentarista Jane Neill, în rolul Mela, şi activistul Terry Sparrow, în rolul Cyril

5. Nepoata Melei, Bella Richards, în rolul... Melei!

6. Documentarista şefă, Jane Neil, alături de Moira Buick, conservator al surselor scrise pe hârtie, și de mentorul Michael Diamond

Mai multe din această categorie, Istorie gălăţeană din prag de secol XX

Citit 1021 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Martie 2022 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.