Detectivul cenaclului („Noduri şi Semne”)

Detectivul cenaclului („Noduri şi Semne”)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La întrunirea de vinerea trecută, Iosif Roca ne-a prezentat un fragment din viitoarea sa carte, cu titlul prezumptiv Detectiv - în căutarea adevărului, unde îl regăsim ca personaj chiar pe autor, care - în calitatea sa de detectiv particular - ne prezintă o poveste/ situație întâlnită în profesia sa - un caz emoționant, captivant și interesant, autorul etalându-și forța descriptivă și apetitul pentru detaliile specifice acestei meserii, aspecte care au fost observate și comentate de membrii prezenți ai cenaclului.

”Promițător; să mai lucreze pe text, cu mai multă atenție la construcție, la legăturile dintre pasaje și la alternanța planurilor; îi trebuie mai multă transfigurare. Să treacă la nivelul următor, cel al mofturoșilor/ pretențioșilor. I-aș sugera să se inspire și din Dinții ascuțiți ai binelui a lui Bogdan Răileanu.” (A.G. Secară)

”Pare a fi în cheia seacă a informaționalului; mi se pare puțin disproporționată tema copilului dispărut din prima parte, față de a doua parte - întâlnirea celor doi colegi de școală; are o notă de autenticitate acolo unde descrie faleza Dunării; cursivitatea textului pare firească.” (Gabriel Gherbăluță - G.G.)

”Are aerul de carte polițistă și este literară. Tehnica dialogului mi se pare corectă.” (Nelu Păcuraru)

”O poveste captivantă - aștept urmarea.” (Laurențiu Mardare)

”Povestea copilului răpit, apariția detectivului, periplul acestuia prin mintea celorlalte personaje implicate în aflarea de noi informații utile, determinarea acestuia de a soluționa cazul - plasează fragmentul prezentat în zona romanului polițist. Este surprinsă atitudinea tranșantă a detectivului. Textul are un caracter mai mult informativ, telegrafic, cu o exprimare oarecum simplistă, care merită revizuită pentru a capta atenția cititorului, nelăsându-i alternativa de a se plictisi. Mi se pare o alegere bună să îmbine narațiunea, dialogul, observațiile, versurile și chiar gluma la final de fragment, dorind a se pune, însă, accent pe partea de expunere a situației, a răpirii și acțiunii. Sunt necesare a fi exprimate cu predilecție elemente care induc frica, voința, curajul, puterea, acea linie firavă între viață și moarte, pentru a crea suspans și dorința acerbă de a afla pas cu pas ceea ce urmează să se întâmple. Fragmentul prezentat are un fir narativ interesant, care promite - fiind loc, totuși, de mult mai multă imaginație. (Roxana Lupoae)

Vineri, 27 mai, ora 18,00, la Paris Café, va citi poetul Gabriel Gherbăluță.

Citit 742 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2022 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.