Nu vom avea Festival de Comedie

Nu vom avea Festival de Comedie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După toate probabilităţile, anul acesta nu vom mai avea festival de comedie. Dacă vor fi bani, a XXII-a ediţie va avea loc abia anul viitor. Precedenta sincopă în desfăşurarea evenimentului s-a înregistrat în 1999.

Întrerupere în 2010?

Festivalul Naţional de Comedie, manifestare culturală devenită tradiţie în oraşul Galaţi, este pe cale să devină amintire. În contextul crizei financiare din ce în ce mai acute, autorităţile locale spun că nu mai sunt bani pentru acest eveniment, astfel că festivalul va avea din nou o sincopă, după zece ani în care s-a desfăşurat fără întrerupere.

„Deja ni s-a transmis verbal că nu mai sunt bani pentru Festivalul de Comedie. Eu sper să nu fie aşa, sper să mai putem negocia, întrucât aici este vorba despre o manifestare de tradiţie”, a spus directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Vlad Vasiliu.

Declaraţiile sale au fost confirmate şi de oficiali din Primăria Galaţi, care, în lipsă de fonduri, taie de unde e mai la îndemână, adică de la cultură.

S-au făcut deja demersuri

Şeful Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu, spune că deja a făcut demersurile pentru cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului, chiar dacă i s-a transmis că nu sunt fonduri.

„Deja am stabilit un director de festival, am trimis invitaţiile către teatrele din ţară, lucrurile s-au mişcat. Sperăm să se răzgândească cineva şi să primim nişte bani pentru a pune pe picioare acest eveniment”, a mai declarat Vlad Vasiliu.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, a apărut un zvon conform căruia Festivalul de Comedie urma să nu se mai ţină. După îndelungi discuţii, însă, s-au găsit nişte sume, care au asigurat continuitatea manifestării. Chiar dacă a fost un festival de criză, evenimentul s-a ţinut.

Precedentele sincope, în anii ’90

Festivalul Naţional de Comedie se desfăşoară, la Galaţi, sub o formă sau alta, din anul 1976. Au existat, în această perioadă câteva „pauze”, însă, din 2000 şi până acum, festivalul s-a desfăşurat fără întrerupere.

Precedentul an în care festivalul nu s-a ţinut a fost 1999. Din ’76 şi până în ’80 au avut loc trei ediţii, în anii ’80 au avut loc doar patru ediţii, iar în anii ’90 alte patru. La acestea se adaugă cele zece ediţii din anul 2000 încoace.

În această perioadă însă, cultura gălăţeană se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din ultimii ani. Pe lângă faptul că artiştilor li s-a redus salariul cu 25 la sută în urma măsurilor anticriză ale Guvernului Boc, în perioada imediat următoare vor avea loc şi concedieri.

De la Teatrul Dramatic urmează să plece 15 la sută dintre angajaţi, potrivit declaraţiilor directorului Vlad Vasiliu, care a fost anunţat doar verbal despre reducerile de personal. În plus, Teatrul Dramatic va trebui să îşi restrângă cheltuielile materiale cu 20 de procente.

Citit 686 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.