Cenaclul „Noduri şi Semne”. Între revelaţie şi motivaţie

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Între revelaţie şi motivaţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ecaterina Păun ne-a citit un grupaj poematic de factură/ inspirație religioasă/ biblică - de fapt, câteva din revelațiile domniei sale trăite/ simțite impetuos și transpuse spontan, motivat și cu sinceritate în formă literară psalmică, cu zone sporadic laicizate în care se apropie de literatura populară (Cântecul morții - care trimite la Miorița, sau Cântecul Învierii - cu trimitere la Meșterul Manole - de ex.) și chiar de literatura religioasă cultă a unor poeți români cunoscuți (Arghezi, Paul Sân-Petru ș.a.).

Vom înțelege, însă, mai mult, din comentariile serii:

”Poezie religioasă care mă trimite la Arghezi, pe fondul unor texte în formă clasică, cu rimă împerecheată, dar și cu mici scăpări în ceea ce privește măsura versurilor etc.; are un amestec de voci, s-o aducă la o singură voce - cea a autorului, de exemplu. I-aș recomanda să citească și poezia religioasă a lui Daniel Turcea.” (Gabriel Gherbăluță - G.G.)

”Sub aspectul creației - nu m-a impresionat; rimele sunt facile, la îndemâna oricui; nu are o transcendere; creația presupune să aducă ceva în plus - o sintagmă, o expresie, ceva care să rămână. Îi recomand să-l citească pe Vasile Iftimie - care scrie o poezie religioasă remarcabilă; în rest - are vocabular, știe să îmbine cuvintele, are gramatică, dar nu și-a găsit drumul. Poate s-ar apropia mai mult de cititor dacă ar merge pe forma prozaică; forma de poezie clasică poate să-i înghesuie elanul prin urmărirea permanentă a rimei, a măsurii și a ritmului versurilor.” (Stela Iorga)

”Versificarea unor lucruri/ texte cunoscute nu-i artă; să fie ceva diferit, să folosească metafore deosebite, pentru a crea texte deosebite; ca structură, tot conținutul poemelor, tot ce ne-a prezentat poate fi selectat într-o singură poezie, dacă elimină chestiunile facile. Are și sclipiri. În concluzie: ceva între tânguire și osanale; rămâne la dogma cu iz canonic.” (Valeriu Berianu)

”Mi-au plăcut unele expresii, cum ar fi: Cu coasa agățată/ În grinda amintirii”. (Adrian Talabă)

”Textele au ajuns la mine exact ca o relație cu divinitatea transpusă într-o formă melodică; nu trebuie să pretindem maturitate la o astfel de abordare - de început - a genului.” (Carmen Neacșu)

Vineri, 30 septembrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de ”Noaptea în Bibliotecă” - eveniment organizat de Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”, Cenaclul ”Noduri și Semne” și Editura ”Eikon” vă invită, la Paris Café, la un recital de poezie, începând cu ora 18,30.

Citit 659 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2022 15:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.