Din nou, gălăţenii nu v-au făcut de râs în Capitală!

Din nou, gălăţenii nu v-au făcut de râs în Capitală!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Chiar în inima Capitalei, la Muzeul Ţăranului Român, vineri 18, sâmbătă, 19 şi duminică, 20 noiembrie, pe durata întregii zile, vizitatorii au avut parte din plin de istorie şi tradiţii! Pentru pagina de Istorie... jucată, a prezentat cu căldura sa obişnuită şi la modul atractiv col. (r) Adrian Tăbăcaru, vicepreşedintele Filialei gălăţene a Asociaţiei Culturale Tomis (ACT) – Constanţa, care a vorbit publicului despre importanţa „predării” unei „Istorii 3D”, una vie, îmbrăcată pur şi simplu de voluntari devotaţi, ei înşişi cuceriţi cu totul şi cu totul de descoperiri venind din trecutul nostru de aur! A prezentat costume, uniforme, arme, strategii de luptă, pagini de Istorie cât mai inedite şi a pus la cale dueluri în care au avut curaj să se implice chiar şi tineri vizitatori, care puneau mâna pentru prima oară în viaţă pe curba sicae dacică ori pe sabia curbă mai lungă numită falx! Trei zile pline-ochi au fost împreună o mână de „daci” şi „femei dace”, dar şi de mai încoace, din vremea lui Tudor adică, „arnăuţi” şi „panduri”, ´narmaţi cu lungile lor flinte! Patru gălăţeni au venit în maşini sau cu trenul, alături fiind de constănțenii din ACT, conduşi chiar de preşedinte, „arnăutul” lup de mare Radu Covaliu.

Spectacol multiplu – oferta Patronatului „Planta Romanica”!

Voluntari gălățeni și din vechiul port Tomis au făcut şi acum eveniment prin prezența lor atractivă, veşmântaţi în straie şi cu armament de epocă – unele dintre piese fiind chiar reale, prețioase prin vechime şi lucrătură, altele fiind costisitoare achiziții de la fabrici de reconstituire istorică, pentru că noi nu avem încă aşa ceva, cu toată rentabilitatea de care se bucură acest meşteşug! La Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român, aflat încă în reparaţie, Patronatul „Planta Romanica” a organizat astfel un spectacol complex, „dirijat” chiar de către dna Daniela Raiciu, într-o încercare de a ne prezenta patrimoniul cultural imaterial. Cercetător prof. dr. Anca Daniela Raiciu, îndeplinind funcţia de director Marketing, Comercial, Logistică & Distribuţie pentru două lanţuri de farmacii chiar, este şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Farmacie „Titu Maiorescu” – Catedra de Farmacognozie, Fitochimie, Fitoterapie, Marketing farmaceutic, Dermatofarmacie si Cosmetologie, este şi profesor de Farmacognozie şi Fitoterapie la Seminarul Teologic Ortodox, dar şi membră în Comitetul Tehnic al Plantelor medicinale şi aromatice de la nivelul Ministerului Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale.  Acum, în primul rând în calitatea de preşedinte al  Patronatului „Planta Romanica”, a mânuit microfonul!  Cineva spunea despre domnia sa că i se potrivește o cugetare a lui  Einstein: „Nu încerca să fii un om de succes, ci un om de valoare”. În acelaşi timp, o echipă de reporteri de la TVR 1 a filmat  totul!

Au venit ruşii, însă... dansând popular

Dl. dr. Virgil Ștefan Niţulescu, directorul general al Muzeului  fondat, în anul de graţie 1875, de către Alexandru Tzigara-Samurcaș, marele nostru  istoric de artă, etnograf, muzeolog și jurnalist cultural român, a evocat şi alte colaborări cu grupuri culturale ale ruşilor lipoveni din ţara noastră. Au stârnit ropote repetate de aplauze membrele Grupului folcloric „Rusalka”, venit tocmai de la Mila 23 de pe Dunăre, ca să ne încânte! Dansatoare cu totul şi cu totul  desăvârşite, precum nişte zâne ori nişte zeiţe, tinere şi răpitoare, ba chiar şi o copiliţă sprintenă precum un titirez, purtând veşminte cu totul albastre, în prima zi a evoluţiei lor în Muzeu şi în faţa acestuia - unde erau meşteri populari, artizani, vânători de antichităţi, de bucate şi de vinuri alese - femeile au purtat pe cap cununi minunate, strălucitoare, în mână aveau frumoase batiste brodate cu migală cu motive tradiţionale ruseşti. Trebuie spus că fermecătoarele dobrogence au cântat ele pe ruseşte, dar au ţinut să ne ofere şi folclor pur românesc! Vicepreședintele Tăbăcaru observa că fetele, purtând vechi tradiţii folclorice... ruseşti, au dovedit acum un foarte mare curaj, la vreme de război, susţinând cu generozitate ideea că tradiţia, folclorul şi cultura nu trebuie confundate cu politica şi cu războiul! Tăbăcaru a explicat şi faptul că ACT nu susţine războaiele ci, prin evocarea vechilor nenorociri, încearcă să facă Istoria să nu se mai repete sângeros!

Virginia Linul din Năsăud şi creaţiile aduse de ea, magnet pentru vizitatoare

Creaţii originale aduse tocmai din Bistriţa-Năsăud, alcătuite cu migală, au fost prezentate de către Virginia Linul, care conduce „Casa Costumului Popular”, întreprindere fondată de dumneaei acum două decenii! Ii, fote, pălării cu pene de păun au constituit un magnet nu numai pentru vizitatoarele care au călcat în expoziţia deschisă acum în unica sală accesibilă din Muzeu!

Prof. dr. Costin Scurtu, managerul filialei constănțene a Muzeului Militar Naţional  „Ferdinand I” – Bucureşti, dumnealui fiind totodată şi preşedintele de onoare al CET,  şi-a lansat acum şi cea mai proaspătă carte a sa: volumul de cercetări istorice intitulat „Tudor Vladimirescu şi românii în vâltoarea secolelor VIII–XIX”, - Editura MĂIASTRA Târgu-Jiu. O continuare a studiului său despre Domnul Tudor, o demistificare curajoasă şi necesară!  Şi s-a stat la coadă pentru autografele autorului aşezate elegant pe pagina de gardă a cărţilor. 

Păcat însă că vremea ameninţătoare, faptul că se mai lucrează încă la reabilitarea Muzeului, lucru vizibil chiar şi din maşină, dar, probabil, şi o insuficient de intensivă promovare a evenimentului au adus atât de puţin public, încât în ultima zi, duminică, au intrat prea puţini vizitatori! Măcar am constatat că au trecut pe acolo români din mai multe zări ale ţării şi chiar de peste hotare, de la copii la oameni maturi sau vârstnici, cu pregătire diferită, însă mânaţi de curiozitate!

Citit 1493 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2022 09:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.