Gânduri la umbra Poetului

Gânduri la umbra Poetului
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În fiece ianuarie, gândul și cuvântul îmbracă sufletul românului în straiele sărbătorii dorului de Eminescu.

Poet de geniu, prozator, jurnalist, “luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu (pe numele sau Mihail Eminovici) s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Copilăria și-a petrecut-o la Ipotești, iar adolescența, la Cernăuți, localitate în care a urmat gimnaziul.

Debutează în poezie la vârsta de 16 ani, cu poezia “De-aș avea”, în revista "Familia" a lui Iosif Vulcan.

Își desăvârșește studiile la Universitatea din Viena și la cea din Berlin, având astfel posibilitatea de a studia operele unor filozofi, precum Platon, Spinoza, Leibniz, Kant, Rousseau și Schopenhauer, dar și operele Ramayana, Mahābhārata și Vedele, ale filozofilor orientali, care îi vor influența modul de gândire, opera, viața.

Poetul nepereche a publicat poezii în prestigioasa revistă “Convorbiri literare” a societății Junimea, din care făcea parte. A scris și proză, care conține și elemente sociologice.

A făcut parte din curentul romantic, poeziile sale conținând noțiuni din metafizică, mitologie, filosofie și istorie, abordând teme, precum: natura, dragostea, fie vulcanică, fie caldă, calmă, intimă, neîmpărtășită, nașterea, moartea, cosmosul și condiția geniului.

Dintre cele mai reprezentative opere ale sale enumerăm: Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V)

După ce, la vârsta de 24 ani, revine în țară, se stabilește la Iași, astfel că, în perioada 1875-1877, lucrează ca jurnalist la "Curierul de Iași", iar din 1877,  la revista "Timpul".

Articolele jurnalistice ale vremii urmau linia filozofică adoptată de autor, conservatoare, dar nu reacționară, acesta fiind un susținător al orânduirii sociale din naștere, al naționalismului xenofob, antisemit și belicos și un oponent al liberalismului burghez.

Se retrage din gazetărie în iunie 1883, întrucât munca de jurnalist îl epuizează. 

Cea mai grea perioadă din viața poetului (1883-1886), este marcată de boală, de suferință, care îi vor provoca, la 15 iunie 1889, decesul, în Sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu. Două zile mai târziu, Eminescu a fost înmormântat la Cimitirul ”Bellu” din București.

Există supoziții potrivit cărora moartea sa ar fi fost datorată, cel mai probabil, intoxicației cu mercur.

Titu Maiorescu a dăruit Academiei Române, în anul 1902, manuscrisele lui Mihai Eminescu, constând în 46 de volume, ceea ce înseamnă aproximativ 14.000 de file.

În anul 1948, pentru contribuția sa însemnată la dezvoltarea culturii naționale și internaționale, poetul nepereche a fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

În cele ce urmează, un poem pe care îl dedic poetului de geniu.

 

LA UMBRA TA, POETE...

La umbra ta, poete

îmi odihnesc clipa

răstignită de nemiloase nedreptăți

pe sinuoase poteci ... 

La umbra ta, poete

alung angoasele

în jungla timpului fugar

care a uitat veșnicia

prin gări fără trenuri... 

La umbra ta, poete

ard nălucile ce-și strigă prietenia

dar cultivă neghina în inimi pereche

La umbra ta, poete

îmi caut liniștea cuvântului

îmbrăcat în podoabele gândului...

La umbra ta, poete

am găsit secretul iubirii

și-l voi păstra în cămăruța sfântă

a sufletului...

Mioara Baciu

Citit 1500 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.