Oameni de seamă. Alexander Korda, important producător de film

Oameni de seamă. Alexander Korda, important producător de film
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Regizorul și producătorul de film Alexander Korda s-a născut pe 16 septembrie 1893, în localitatea Pusztaturpaszto din Ungaria, cu numele Sándor László Kellner.

Cariera sa cinematografică a început în 1914, cu un film mut turnat în Ungaria, iar cea regizorală a debutat în 1919. A realizat filme la Viena, Berlin, Hollywood și Paris. În 1931, s-a stabilit la Londra.

Primul film realizat de propria sa casă de producție - London Films Productions - a fost "Viața intimă a lui Henric al VIII-lea", în 1933, și a avut succes mondial. Anii care au urmat i-au adus celebritatea, fiind cotat drept unul dintre cei mai importanți producători englezi de film ai anilor '30-'40.

După modelul Hollywood, Korda a creat studiourile Denham, unde a angajat tehnicieni profesioniști din Europa și Statele Unite ale Americii. La scurt timp, au apărut filme de mare succes, spectacole care au rulat cu casele închise. Dintre peliculele de mare succes, amintim: "Bosambo", "O fantomă pleacă în America", "Omul care voia să schimbe lumea", "Tatiana", producții ale anilor 1934-1937. De remarcat este şi faptul că autorii scenariilor filmelor sale sunt nume consacrate, precum: Carl Zuckmayer, H.G. Wells, Eric Amber sau Graham Greene.

Între filmele de mare succes care au urmat se înscriu "Hoțul din Bagdad" (1940) și "Cartea junglei" (1942).

În 1942 a primit titlul de Cavaler, fiind primul regizor de film înnobilat.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, și-a extins imperiul cinematografic și a continuat să colaboreze cu nume mari, precum Graham Greene sau regizorii David Lean şi Carol Reed. A continuat să producă adevărate capodopere cinematografice, între care: "Al treilea om", "Povestirile lui Hoffmann", "Richard al III-lea", avându-l protagonist pe Lawrence Olivier, realizate în anii 1949, 1951 și 1956.

Sub deviza "filmul trebuie să fie un spectacol pentru un public cultivat", Alexander Korda a creat filme-reper în cinematografia mondială, care au scos cinematograful britanic din sfera provincialismului şi l-au lansat într-o adevărată competiție cu Hollywoodul.

Sir Alexander Korda a decedat la Londra, pe 23 ianuarie 1956.

Citit 618 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.