Mircea Cărtărescu a revenit la Galaţi după 20 de ani, pentru a-şi lansa romanul „Theodoros”

Mircea Cărtărescu a revenit la Galaţi după 20 de ani, pentru a-şi lansa romanul „Theodoros”
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

După 20 de ani de când n-a mai fost la Galaţi, Mircea Cărtărescu şi-a lansat vineri, 3 februarie, în amfiteatrul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", cel mai nou roman al său, "Theodoros", la invitaţia profesorului de la Liceul de Artă, Doru Căstăian.

Gălăţenilor se pare că le-a lipsit o astfel de întâlnire, sala de festivităţi a colegiului umplându-se până la refuz, iar evenimentul a avut căldura şi vibraţia unui spectacol bun, nu doar a unei simple lansări de carte, la acest lucru contribuind magnetismul şi carisma invitatului serii, umorul şi priceperea amfitrionului, dar şi "chimia" dintre cei doi interlocutori, care nu s-au sfiit să recunoască faptul că sunt "prieteni vechi".

Programată să dureze o oră, întâlnirea s-a extins la două ore, plus încă una în care s-a stat la o coadă imensă pentru autografe şi fotografii cu Mircea Cărtărescu. Cititorii gălăţeni şi-au dorit să afle cât mai multe lucruri despre cel mai citit autor contemporan, întrebările din sală venind una după alta, răspunsurile fiind date cu onestitatea, farmecul literar şi strălucirea unui om cu o cultură vastă, fără a face caz de acest lucru, scriitorul fiind aplaudat de nenumărate ori de cititorii veniţi la întâlnire. De altfel, Mircea Cărtărescu le-a spus din start gălăţenilor prezenţi la lansare: "Sunt un om foarte prietenos, fără pretenţii literare sau culturale, cum au, din păcate, prea mulţi colegi de breaslă, sunt un om care ştie să asculte şi mi-ar fi foarte drag să vă ascult şi pe dumneavoastră", lucruri de la care nu s-a dezis nicio secundă.

"Theodoros" este "cartea mea cea mai dedicată publicului, este o carte pe care am scris-o cu cititorii mei în minte", a ţinut să puncteze Cărtărescu.

Doru Căstăian a amintit că "sămânţa" de la care a pornit romanul a fost una dintre scrisorile lui Ion Ghica pentru Vasile Alecsandri, în care povestea tocmai despre eroul care a fost pretextul amplei construcţii literare pe care a întreprins-o Cărtărescu. Acesta din urmă susţine că ideea de a-l crea pe "Theodoros" îl bântuie de peste 30 de ani, că în jurnalul său pe care îl ţine de aproape 50 de ani sunt numeroase referiri la această idee. "De când am luat prima dată contact cu opera lui Ion Ghica, am fost pe de o parte fascinat, iar pe de alta întristat. Fascinat pentru că subiectele sale sunt extraordinare, prin extraordinara sa putere de evocare. Una dintre scrisorile lui Ghica se numeşte chiar Theodoros. Pe Theodoros nu l-am inventat eu, el chiar a existat. Când am văzut că în doar cinci-şase pagini Ghica descrie soarta unui om cu un destin spectaculos, m-am întristat. De ce, pentru Dumnezeu, omul acesta nu a scris până la capăt? De ce nu a vrut să fie un scriitor adevărat, pentru că talent avea, ci a rămas doar memorialist? Toate personajele descrise de el în scrisori ar fi putut deveni romane. Bineînţeles că, citind «Theodoros», mi-am spus: dacă nu l-a scris el, am să-l scriu eu. După 150 de ani".

Mircea Cărtărescu a mai povestit că, deşi a mai încercat să înceapă acest roman, nu a reuşit: "Când mi-era mai rău, atunci s-a întâmplat să încep această carte, când mi-era mai bine, nu a fost chip să o încep. Când am fost mai aglomerat, mai îngreunat de viaţă din toate punctele de vedere, m-am gândit să scriu această carte. Am scris la «Theodoros» doi ani. E una dintre cărţile mele pe care le-am scris cel mai repede. De exemplu, scrierea lui «Orbitor» mi-a luat 14 ani. Am scris în viteză. Am scris în fiecare zi, deşi eram nefericit şi, uneori, chiar deprimat. Dar când l-am terminat, am simţit o fericire pe care nu am mai simţit-o la finalizarea niciuneia dintre cărţile mele", a povestit el.

Una dintre întrebările din public a fost legată de faptul că, deşi Cărtărescu se studiază în liceu, nu se află şi în programa de Bacalaureat. "Asta mă întreb şi eu", a răspuns cu umor scriitorul. Apoi a continuat: "Nu depinde de mine. Eu am presărate prin manualele şcolare câteva textuleţe, care sunt foarte vechi şi care nu mă bucură deloc. Parcă au ales cele mai proaste texte ale mele cei care au făcut manualele. Şi le-au dat săracilor elevi să-şi bată capul cu ele. Nimeni nu m-a întreba vreodată. Îţi place «Poema chiuvetei»? Am scris-o doar ca să ne distrăm la momentul acela. Nimeni nu-l întreabă şi pe bietul autor dacă e bine să apară cu un anumit text în manual. Mie mi-ar plăcea să fie incluse texte care să-i bucure pe copii, să-i intereseze", a fost răspunsul autorului.

Mircea Cărtărescu a mai vorbit şi de faptul că, în general, cărţile se scriu singure, cele adevărate, scriitorii sunt doar nişte portaluri prin care ele trec. "Când văd un scriitor extrem de îngâmfat, mi se fac bubiţe pe piele. Un autor trebuie să fie extrem de recunoscător pentru ceea ce primeşte, de faptul că, de undeva, fără să ştii de unde, din subconştientul tău, din mintea ta sau din mintea altei fiinţe apare această minune a unei cărţi. Să fie recunoscători că din mintea lor apare această minune, apare frumuseţea pe lume".

Citit 3245 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 07:56

11 comentarii

  • postat de Adi Sec
    Joi, 09 Februarie 2023 12:41
    5.13.231.***
    De fapt, sunt 12-13 ani de când și-a lansat la biblioteca V.A.Urechia „Frumoasele străine”...
    0
    0
  • postat de Afara ninge....
    Luni, 06 Februarie 2023 18:12
    89.136.4.***
    Nulitatile, analfabetii , incultii, filistinii si restul speciilor nu agreeaza intelectualii sau pe Mircea Cartarascu ! Deja dusmanii au iesit la atac !
    Am citit pana acum peste 1000 de carti dar aia care latra nu au citit nicio carte in viata lor! Mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută oamenii ! Ce sa discut eu cu cativa filistini care doar barfesc si spun ce au vazut la romania tv sau pe strada?! Cand nu le dai atentie ii roade cel mai tare si sunt invidiosi de la orice ! Ei stiu ca sunt fiinte inferioare si cauta sa atace vorbind pe limba lor de vulgari inculti ! Astia sunt ! Nu vor sa evolueze ! Un om care citeste si care are o educatie are respect, stie sa se exprime , are idei , argumente, e drept, intelept , cinstit cu omul curat si corect !
    0
    0
  • postat de pro
    Luni, 06 Februarie 2023 16:57
    82.208.137.***
    L-am admirat pe dl Cartarescu pentru pamfletul "Baroane" la adresa celui mai arogant si corupt (la vremea respectiva) politician roman. Am citit cu placere "De ce iubim femeile" si am frunzarit Orbitor (nu e chiar genul preferat de mine) . In mod clar Mircea Cartarescu este un scriitor mare !
    Acum peste 30 de ani, in acelasi amfiteatru il ascultam pe Constantin Vremulet cand isi lansa "Vantul de miazanoapte" iar altadata actorul Mitica Iancu (RIP) ne incanta cu verva satirica. E bine ca traditia continua, felicitari profesorului care a facut posibil evenimentul.
    0
    0
  • postat de Doru Căstăian
    Luni, 06 Februarie 2023 13:04
    93.122.248.***
    Sa pretinzi ca un autor este slab pentru că are pasaje licențioase nu spune nimic despre autorul respectiv, dar spune tare multe despre autorul asertiunii. De exemplu, ca este un stupid obtuz fără dram de educație literara.
    0
    0
  • postat de galatean
    Luni, 06 Februarie 2023 08:23
    82.76.110.***
    Cred ca sunteti un pic cam rautaciosi, poate si invidiosi...
    0
    0
  • postat de Moderatoru`
    Luni, 06 Februarie 2023 07:57
    86.124.202.***
    @limbă, iți poate fi limitată "libertatea de exprimare" atunci când folosești cuvinte obscene.
    0
    0
  • postat de Alicante
    Luni, 06 Februarie 2023 07:05
    86.124.200.***
    Mircea Cărtărescu, scriitorul preferat a lui Băsescu!
    0
    0
  • postat de Limba romaneză
    Luni, 06 Februarie 2023 06:14
    5.13.144.***
    Vad ca moderatorul are "urechi sensibile" si cenzureaza pana si citatele din "opera literara" a scriitorului de renume planetar. Mai mult, o sa-mi fie inerzise comentariile daca mai dau citate din celebrul autor...
    Libertatea de exprimare "nu e pentru căței"
    0
    0
  • postat de Limba romaneză
    Luni, 06 Februarie 2023 00:34
    5.13.144.***
    Mircea Cartarescu si Picu Apostol Roman: 2 corifei ai literaturii romane moderne... ca doar "nu poti sa-ti bagi (cenzurat, ai grijă, poate fi ultimul comentariu) in regina Angliei"- citat "Orbitor" din unul dintre autori... ghici care ?
    0
    0
  • postat de marr
    Duminică, 05 Februarie 2023 21:39
    86.124.201.***
    Bun asa . Poate pe viitor il chemati si pe nea' Stelian Tanase !
    0
    0
  • postat de un observator
    Duminică, 05 Februarie 2023 19:12
    5.13.138.***
    Bravo! Iata un act de cultura de cea mai buna calitate!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.