Vă rugăm, aplauze pentru Gheorghe V. Gheorghe!

Vă rugăm, aplauze pentru Gheorghe V. Gheorghe!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Actorul gălăţean împlineşte în această toamnă 80 de ani de viaţă şi 55 de ani de carieră * Gheorghe V. Gheorghe se confundă cu scena teatrului din Galaţi şi cu Dragostea *

Puţini sunt oamenii cu adevărat dedicaţi meseriei lor. Şi, prin meseria lor, dedicaţi celorlalţi oameni ai cetăţii. Puţini sunt cei care îşi fac un renume doar prin ceea ce sunt, doar prin ceea ce izbândesc prin propriile puteri.

Şi cu atât mai mare e valoare lor. Aşa e actorul Gheorghe V. Gheorghe, un stâlp al culturii gălăţene, ajuns, iată, la o teribilă vârstă. Decenii de viaţă, decenii pe scândura scenei de la Dramaticul gălăţean, tone de transpiraţie la repetiţii, milioane de aplauze şi mii de ieşiri la rampă.

Cum ai putea să scrii altfel despre actorul şi omul Gheorghe V. Gheorghe, decât închinându-te ca în faţa unui semizeu. Zeu pentru că profesia sa e de natură divină, pentru că a făcut-o cu o pasiune incredibilă.

Şi „semi” pentru că ne-a fost dat să îl atingem fie şi cu privirea. Fie şi pentru o piesă, fie pentru o stagiune sau chiar pentru o carieră întreagă.

Sute de roluri

E destul să înşirui rolurile sale că îţi iese articolul de ziar. Fiecare nume de personaj poartă în spate povara unor ani de muncă, luni întregi de repetiţii şi zile neîntrerupte de prestaţii în faţa publicului. Fiecare piesă se poate vedea într-un colţ din privirea lui Gheorghe V. Gheorghe.

Ne-a fost Unchiul Vanea, ne-a fost Ţarul Ivan, ne-a fost Guriţă… şi câte şi mai câte. Ne-a fost aproape pentru că am fost la teatru, e al nostru pentru că l-am putut vedea pe scenă. La onorabila sa vârstă de 80 de ani, Gheorghe V. Gheorghe nu îşi mai aparţine.

A devenit parte din cultura acestor vremuri, e un simbol al oraşului Galaţi, pe care l-a slujit cu credinţă şi pasiune decenii întregi.

„Este o mare împlinire după 55 de ani pe scândura scenei, pe sfânta scândură a scenei, unde mi-am dăruit viaţa şi inima, entuziasmul tinereţii, încrederea şi pasiunea, lacrimile şi deznădejdile, harul cu care m-a înzestrat Dumnezeu şi Dragostea. Dragostea, pentru că acesta e secretul teatrului. Dragostea. Ea împlineşte Frumuseţe, Înţeles şi Adevăr”, spune actorul Gheorghe V. Gheorghe, al împlinirea a 55 de ani de carieră şi 80 de ani de viaţă.

Ce îi putem dori mai mult? Sigur, mai multe roluri, pentru că acolo e viaţa lui Gheorghe V. Gheorghe. Multă sănătate şi putere de muncă, domnule Gheorghe V. Gheorghe!

Debut: 1955, „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, regie Corneliu Zdrehuş, Teatrul de Stat Oradea, cu rolul Brânzovenescu.

Spectacole (aproape 100 de roluri): „Visezi...”, „Volpone”, „Moartea lui Eskrokov”, „A şaptea Kafana”, „Steaua fără nume”, „Arta adulterului”, „O noapte furtunoasă”, „Visul unei nopţi de iarnă”, „Tărâmul celălalt”, „Hop, Signor!”, „Revizorul”, „Farse în carnaval”, „Când se-ntoarce Pierrot”, „Cina”, „Cântăreaţa cheală”, „Timon din Atena”, „Oamenii cavernelor”, „Play Strindberg”, „Crima de pe strada Lourcine”, „Mătrăguna”, „Jurnalul unui ticălos”, „Ah Parisul... ah femeile!”, „Octombrie cu ghiocei”, „A treia ţeapă”, „Milionarul sărac”, „Femeia îndărătnică”, „Hanul de la răscruce”, „Cetăţeanul invizibil”, „Hoaţa de... inimi”, „O casă onorabilă”, „Titanic Vals”, „Unchiul Vanea...”

Distincţii:

-    Cetăţean de Onoare al Municipiului Galaţi, 1996;

-    Diploma de Excelenţă pentru regia spectacolului „Săracu’ Gică”, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Galaţi, 2004

-    Diploma de Excelenţă a Teatrului de Stat din Oradea, 2005;

Premii:

-    Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol episodic pentru Chelnerul din „Sâmbătă la Veritas”, de Mircea Radu Iacoban, Galaţi, 1976;

-    Menţiunea specială a juriului pentru interpretarea rolului secundar din „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria" de M. Bulgakov la a V-a ediţie a Colocviului despre „Arta Comediei”, Galaţi, 1982; Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină cu rolul Serebreacov în „Unchiul Vanea”, de Cehov, la a VI-a ediţie a Colocviului despre „Arta Comediei”, Galaţi, 1985; Premiul pentru cea mai bună interpretare pentru un rol secundar pentru rolul Gremio din spectacolul „Femeia îndărătnică” de W. Shakespeare, la a VII-a ediţie a Galei „Arta Comediei”, Galaţi, 1988.

Citit 840 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.