„Axis Libri” a pornit cu dreptul

„Axis Libri” a pornit cu dreptul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un început cu bilanţ şi perspective * 35 ediţii, 53 cărţi lansate, 20 editate *

Noua „stagiune” a Salonului literar „Axis Libri”, al Bibliotecii „V.A. Urechia” Galaţi, a început, joia trecută, cu o prezenţă vizibil mai mare a scriitorilor mai cunoscuţi. Tema deschiderii a fost „Axis Libri – brand cultural gălăţean”. 

Deschise de directorul instituţiei, prof. Zanfir Ilie, şi de amfitrionul Salonului, scriitorul şi profesorul Theodor Parapiru, discuţiile au evocat realizările etapei trecute şi s-au înregistrat câteva propuneri, mai ales legate de editura cu acelaşi nume. Într-o lume în care se poate publica greu, o editură cu program e privită cu speranţă…

O broşură editată cu această ocazie spune totul în cifre despre salon, revista cu acelaşi „brand” şi editură: 165 de semnături în revistă -  bibliotecari, personalităţi, scriitori gălăţeni şi nu numai; 57 de personalităţi actuale sau ale trecutului, intervievate sau evocate; două ediţii ale Festivalului naţional de carte „Axis Libri”.

De altfel,  Valentin Ajder, un prieten al Galaţiului şi al Bibliotecii care a ajutat la susţinerea festivalurilor, a fost prezent şi acum, cu noi apariţii ale Editurii Eikon din Cluj, pe care o conduce.

Salonul literar a avut anul trecut 15 ediţii, a fost gazdă pentru 23 de lansări de carte cu 26 de titluri. În 2010 s-au desfăşurat 20 ediţii şi s-au lansat 37 de cărţi, scrise de 32 de autori. Ca să nu mai punem la socoteală şi dezbaterile, cu o participare numeroasă. Iar Editura „Axis Libri” a Bibliotecii a scos la lumină 20 de cărţi.

Au fost câteva intervenţii interesante. Poetul Paul Sân Petru a propus un parteneriat media cu postul RTV, al scriitorului Aurel Stancu, pentru înregistrarea pe CD a ediţiilor. Poetul Coriolan Păunescu a definit Salonul drept „club select al literaţilor” şi a observat că, în timp ce multe edituri lucrează „după ureche”, editura de la ”Urechia” are un plan editorial.

Epigramistul Ion Grosu i-a înţepat ca de obicei, fără înverşunare, pe oamenii Salonului care este „Loc de adunare fără de pricină/ Unii au chemare, alţii vor să vină”. 

Prozatorul Apostol Gurău: „De mulţi ani n-am mai văzut o echipă deschisă, care nu lucrează pe ascuns”. Theodor Parapiru: „Să învăţăm să-i respectăm şi pe cei vii!”. 

Profesorul şi publicistul Ghiţă Nazare a propus Bibliotecii să editeze o carte poştală ilustrată, cu sigla „Axis Libri”. Poeta Angela Baciu a propus publicarea unui periodic pentru copii, a unui volum dedicat scriitorilor gălăţeni în viaţă, plus sărbătorirea, la Salon, a zilei de naştere a scriitorilor gălăţeni în viaţă.

Poetul Sterian Vicol a prezentat un proiect. Cel pus deja pe hârtie de directorul Ilie: noul sediu al Bibliotecii, care să fie şi sediu deschis scriitorilor, plasticienilor, jurnaliştilor – în general, oamenilor care iubesc cultura. El le-a propus celor prezenţi „să ieşim în cetate!” Adică să se întâlnească cu studenţi, cu liceeni, cu cei de la Palatul Copiilor.

A urmat un recital din scrierile celor de faţă, un fel de meniu pentru „bucătăria” Salonului… Şi, dacă amfitrionul Parapiru n-ar fi fost, ca de obicei, scurt la timp, poate că s-ar mai fi citit şi astăzi. Poate data viitoare, organizatorii vor fi mai darnici cu lecturile, care spun mai multe despre starea literaturii noastre vii decât multe recenzii…

Astăzi, invitaţi din Iaşi

Ediţia de astăzi, 23 septembrie, a Salonului literar al Bibliotecii „V.A. Urechia” se desfăşoară sub semnul editurii ieşene „Princeps Edit”. Poetul Daniel Corbu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi, se va afla la Galaţi, pentru a prezenta atât noutăţile editurii, cât şi pe invitaţii salonului.

La această întâlnire şi-au mai anunţat participarea prof. univ. dr. Catinca Agache, autoarea lucrărilor „Literatura română în ţările vecine - Compendiu 1945-2000” şi „Literatura română din Serbia-Voivodina”, Theodor Codreanu, autorul lucrării de critică literară „Istoria a literaturii române”, Vlad Zbârciog, scriitor din Republica Moldova, autor al lucrării „Meridiane ale Verbului matern”, Paul Gorban, care va prezenta Revista Feedback, în calitate de redactor-şef al acesteia, precum şi o lucrare proprie, „Pavilioane cu ruj”, Filomena Corbu, director al Princeps Edit, autor al volumului „Utilitatea CD-ului multimedia în abordarea orelor de limba şi literatura română”.

Ca de fiecare dată, salonul „Axis Libri” îşi deschide porţile începând cu ora 17, în sala „Mihai Eminescu” a bibliotecii. (Cristina Carp)

Citit 662 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.