Cenaclul Noduri și Semne. „În chip poetic locuiește omul pe acest pământ”

Cenaclul Noduri și Semne. „În chip poetic locuiește omul pe acest pământ”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prin verbul său, poetul sfințește ținutul natal și face lumea locuibilă. În centrul Serii de lectură și reflecție organizată de Asociația Sens pentru Dezvoltare Socială și de Revista Argo (ajunsă la numărul 25), pe 9 iunie, la Librăria Alexandria, s-a aflat regina artelor, poezia. Doamna Gabriela Dănilă a asigurat un cadru plăcut pentru cei 25-30 de participanți. S-a discutat cu patos și fără inhibiții despre noile cărți ale scriitorilor gălățeni - poezie, proză, filosofie, exegeză.

Moderatorul serii, Iulian Grigoriu, poet și filosof, profesor de logică și sociologie, și-a expus „teorema” sa preferată: poezia este mișcare pură, a ideii fără materie. De aici și numele dat întâlnirii, Poezie în tranzit, după care a deschis temele de dialog. Ce înseamnă reușită și nereușită în poezie? Se poate evalua ea obiectiv? De ce majoritatea poeților contemporani nu mai abordează marile teme dragi clasicilor și se cantonează excesiv în vârtejul gesticulației obsedate de imediat? De ce reflexia filosofică a ajuns cenușăreasa simțirii lirice? Ba, chiar a propus, având în vedere aceste orientări actuale, înființarea unui serviciu de salubritate poetică! Etc.

La aceste întrebări au încercat să răspundă Ruxandra Anton (cu un poem-elegie la războiul din Ucraina), Luminița Potârniche (din antologia aniversară a Direcției 9), Marian Mârza (din Cicatrici pe umbra mea), Adrian Lăzărescu (ineditele Echilibristică și Viață sfârșindu-se într-o vară), Gabriel Nicolae Mănăilă (Ana are mere din Artemis), Dorian Stoilescu (din Stetoscopul stelelor).

Leonard Matei - versuri din Serenadă, fericirea are picioarele tale și Emanuel Pope a transpus în română unul din nodurile (Knots) britanicului R. D. Laing. Eseistul și criticul de artă Codrin Vasiloancă a citit Pe țărm. Eseu despre bucuria conștiinței, iar Cristian Florea - din 17 pași pe strada Mântuleasa.

Artistul vizual Cornel Gingărașu și-a exprimat convingerea că lumea însăși se revelează în ritm și vers. Andrei Velea a reprezentat contrapunctul acestei opinii, remarcând faptul că poezia a devenit doar o formă de exprimare într-un mediu lipsit de poeticitate (Lumea e o pisică jigărită și Imn tandru pentru dragoste, libertate, distrugere). Despre solipsismul poeților și necesitatea expresiei lirice au pledat poemele lui Bogdan Silion (ȘamanismSculptură în carne).

Seara s-a încheiat cu festivitatea de premiere a concursului de proză scurtă LITERAVENTURA (detalii pe https://argolit.ro/). Elena Grigoriu a înmânat premiile și diplomele elevilor: Daria Manolache (Centrul de Excelență), Gabriel Ghimpu (LER), Antonia Bayer (M. Eliade), Beatrice Bocănială (LER), însoțiți de doamnele profesoare.

În sezonul estival, Cenaclul ”Noduri și Semne” intră în pauză - cu mențiunea că, pe viitor, în prima săptămână a fiecărei luni, vom participa la întrunirile desfășurate la Biblioteca ”V.A. Urechia”.

Citit 870 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.