Cenaclul "Noduri și Semne". In memoriam Panait Căpăţână - un talent rebel

Cenaclul "Noduri și Semne". In memoriam Panait Căpăţână - un talent rebel
Simón Ajarescu
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
  • (…) În rest priveam absent biserici şi femei/ Când mi-a călcat o lacrimă tramvaiul/ Durerea nu înseamnă decât un obicei/ De-a încerca să afli ce ar putea fi raiul// De când pe piept am muguri de sălcii nu mai ştiu/ Sau care este drumul pe care-i dat să trec/ Spre tine-i prea devreme spre moarte prea târziu/ Şi drumul nu-i nici sigur şi viersul nu-i întreg" (Panait Căpățână - Ce mai aştept?)

    "La răscrucea dintre verbe şi nervurile ce lesne/ Se cufundă-n alchimia ultimului rid al clipei/ Sângerează necuvântul de la zâmbet pân la glezne/ Imperfect solstiţiu urna întrupărilor risipei// Între zodii el Poetul caută-n torente rana/ Inorogului sihastru din Persepolis arhaic/ Şi surprind cum fracturată cade Elegia-doua/ În atolul meu de suflet ce se conturează laic." (Panait Căpățână - Între zodii - lui Nichita Stănescu)

    "Pribeag prin cenaclurile gălăţene, Panait Căpăţână nu a fost credincios niciunui cenaclu. Un leneş şi un acultural, în sensul că nu cultivă elementul care să ducă la dezvoltarea culturii într-un anumit loc - lirismul său este real. Are conştiinţa sintagmei poetice. Se vede că are nişte lecturi de temelie. Modalitatea lui de a scrie mi se pare că vine dintr-un melanj între Esenin, Barbu şi Leonid Dimov, dar nu poate merge aşa la nesfârşit. Un autor se revelează şi prin cantitate, nu numai prin calitate. Stagnarea sa mi se pare relativă. Să iasă din veleitarism. Sintagma sa nu este stabilă. Suferă de fluiditate negativă. Trebuie să se uite la marile figuri ale literaturii române, nu să privească la nişte figuriţe din preajma noastră. Mă întreb cu ce poate să meargă mai departe. Sintagma lui este zburătoare, nu are rădăcină, nu are liant în context. La ora actuală poezia a evoluat. Ne batem pentru valoare, nu ne mai jucăm cu versificarea. Să mimezi unii poeţi, mai caracteristici, nu este o rezolvare. Panait Căpăţână nu este în afara convenţiei literare. N-are voie să rimeze amatorist. Deşi are şi rime deosebite. Sunt îngrijorat de viitorul său poetic." (Simon Ajarescu)

    "Panait Căpăţână lasă impresia de târziu continuu şi de veşnică amânare. Are o memorie de elefant, ştiindu-şi pe dinafară versurile lui şi pe ale altora, pe care le recită până la exasperare. Ce ştie, ştie mai mult pe dinafară decât pe dinăuntru. A făcut multe lucruri care l-au transformat într-un fel de legendă cu barbă. Are talent şi textele sale, în ciuda zguduitoarei lor vechimi, rămân veşnic proaspete. A lipsit o perioadă din cenaclu ca să-i ducem dorul şi a apărut de câteva ori ca să nu-i ducem lipsa." (Ion Zimbru)

    "Există un filtru de receptare în poezia lui Panait Căpăţână care vine dintr-o apropiere a lui faţă de simbolism. De aici şi părerea de incoerenţă, de lipsă de priză la text. Rămâi cu impactul ideilor care prezintă o dragoste imensă pentru cuvânt. Dorinţa de a şoca nu este rea, atât timp cât la Panait Căpăţână se produce aproape natural etc." (Dimitrie Lupu)

    "Panait Căpăţână este un bun cenaclier, deşi cam împrăştiat. Aproape toate poeziile sale sunt publicabile. Un poet cu prozodia la curent, care nu trădează forma clasică a poeziei." (Sterian Vicol)

    "Panait Căpăţână este un mare iubitor de poezie, un mare ştiutor de versuri, dar îi lipseşte conştiinţa poetică și competiţia cu sine. Astfel, a devenit un poet de tip lăutar, acultural, cum a arătat şi poetul Simon Ajarescu. Fatalmente, este un risipitor de poezie. Şi neglijent. Unele strofe sunt scrise ca pe vremea lui Alecsandri. Este rămas de mult în proiect. Are şi lucruri care merită să fie cunoscute, citite, publicate… Nu se vede rigoarea. Muzicalitatea este univocă. Ca un cal care nu ştie decât să galopeze. Trap - nu, la pas - nu. Lipsă de exigenţă. Îi recomand să părăsească modul aventurist de a scrie. Prea multă fluierătură… Prea multă băutură. Îi trebuie puţină doxă. Să nu umble numai după rime, neglijând sensurile. În concluzie, un talent rebel şi necultivat, care are capacitatea de a intra în rândul celor cu un nume." (Theodor Parapiru)

    N.A. Cenaclul "Noduri și Semne" își va relua activitatea vineri, 15 septembrie, la ora 18,30, la sediul cotidianului "Viața liberă", cu un grupaj de poeme ale lui Iulian Mardar și cu alte lecturi și discuții ale membrilor.

Citit 924 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.