După vacanța de vară, odată cu reînceperea anului școlar, Cenaclul "Noduri şi Semne" și-a reluat activitatea, printr-o festivitate omagială de excepție. S-au evocat și lecturat din compozițiile regretaților noștri colegi și prieteni Iulian Mardar, Victor Cilincă și Dimitrie Lupu, precum și din creațiile membrilor prezenți la întrunire - toate acestea, acompaniate la pian de invitatul special al serii, Lorin Lupoae, care a susținut un microrecital, interpretând, în câteva secvențe, o serie de lucrări atent și competent selectate ("Experience" - Ludovico Einaudi, "Interstellar" - Hans Zimmer, "Nuvole blanche" - Ludovico Einaudi, "Idea 10" - Gibran Alcocer, "In un'altra vita" - Ludovico Einaudi, "Borealis" - Sofiane Pamart, "Now we are free" - Hans Zimmer & Lisa Gerrard, "Hungarian sonata" - Paul de Senneville, "A comme amour" - Richard Clayderman, "Eleana" - Paul de Senneville), impresionând plăcut auditoriul care i-a aplaudat la scenă deschisă calitatea interpretării și talentul.
Apoi, omagial și solemn, după un moment de reculegere, Antonela Mardar și Gabriel Gherbăluță au recitat 13 poeme recuperate din agenda lui Iulian Mardar, în care am recunoscut și regăsit maniera ușor impresionistă și ludică a spiritului, de acum, mardarian. Spre exemplificare, redăm trei poeme din grupaj: Într-un experiment secret,/ a fost luată o pasăre/ i s-a crescut/ coeficientul de inteligență/ a fost învățată graiul omenesc/ și două limbaje de programare/ Drept răsplată/ pentru sârguința ei/ și mai mult ca premiu/ pentru ei înșiși/ oamenii i-au permis/ să guste/ din viața de om/ Și au lăsat-o, pentru o zi,/ Să se așeze/ pe o canapea/ cu televizorul/ și telecomanda/ la îndemâna aripilor/ sale./ A doua zi/ i-au dat drumul/ să plece la ai ei/ dar deja/ păsării/ îi era frică de zbor. (Poem 6) Dacă ați putea/ în fiecare dimineață/ să vă îmbrăcați cu voi/ așa cum vă îmbrăcați/ cu o haină,/ nu-i așa că n-ar trece/ mult timp/ până ce v-ați/ îmbrăca pe dos? (Poem 7) Dacă viața/ ar veni sub formă/ de portocală/ aș coji-o/ într-o zi de luni,/ iar coaja aș pune-o pe sobă/ ca să miroasă/ în toată casa/ a naștere. (Poem 8)
A urmat un moment emoționant când, într-un film inedit, l-am ascultat pe donquijotistul Victor Cilincă interpretând vocal, acompaniat la chitară, compoziția proprie "Aria prințului Fasco".
În final, au lecturat din creațiile proprii: Iosif Roca, Ghiță Nazare, Gabriel Gherbăluță, Ecaterina Păun, Stela Iorga și Anca Șerban Gaiu.
Un an bun, "Noduri şi Semne"!
N.A. Vineri, 22 septembrie, de la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viața liberă", Stela Iorga va prezenta cartea sa de poezie "Umbre" și se va discuta despre lansarea acesteia.