Invitaţie la „Sărbătoarea Cântecului şi Dansului Horincean”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fanfara de la Zorleni va stăpâni centrul civic al comunei *

Duminică, 24 octombrie a.c., la Căminul Cultural Cavadineşti are loc ediţia a XV-a a „Sărbătorii Cântecului şi Dansului Horincean”. Eveniment major pentru satele din întreaga vale a Horincei.

Lăsată în planul secund, criza economică va fi, pentru o zi, umbrită de tot ceea ce au pregătit şefii administraţiei publice locale pentru lumea de rând şi invitaţii la „Sărbătoare…”.

Toamnă deplină, românească: publicul va avea din nou ocazia să aplaude Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, de la Galaţi. Ca surpriză de Vaslui, pentru truditorii pământului din Rugineni, Grăpeni, Găneşti, Cavadineşti, Oneşti, Cristeşti, Comăneşti, Puricani, Aldeşti: fanfara de la Zorleni!

„Suflătorii” le vor reaminti vârstnicilor de nunţile şi petrecerile de altădată, cântând în aer liber, în faţa Primăriei, a Căminului Cultural, pe uliţe. Vei dori, duminică, să ţi se cânte ceva? Dacă da, te vei putea duce la dirijorul fanfarei să-ţi preia comanda.

Reîntorcându-ne la scenă, aceasta va mai aparţine, pentru o jumătate de oră, unui ansamblu folcloric format din „pitici” de la o grădiniţă din municipiul Galaţi. Abia aşteptăm să vedem preşcolarii, ca să vă putem apoi spune cine sunt ei şi de câte carate le este ansamblul.

Vor mai evolua cu ceea ce au mai reprezentativ la cântece şi jocuri populare artiştii de la Suceveni, Rediu, Tg. Bujor şi Bereşti. Gazdele, după cum ne-a precizat primarul Cavadineştilor, Aurel Florea, au pregătit un spectacol al cărui cap de afiş este formaţia de dansatori adulţi – „Şapte perechi. Adică, ni s-a mai spus, şapte bărbaţi cu vârstele până la 50 de ani îşi vor juca nevestele în public”.

De la Iaşi, ca invitată de onoare, Maricica Mihoianu, interpretă de muzică populară. Recitalul său, 40 de minute. În 2008, solista a însoţit forţa artistică a Cavadineştilor la Bucureşti, ieşind „pe sticlă”, la TV Favorit, alături de domnul Florea, în emisiunea „Primarul favorit”. Or, asta nu se uită!

Bucatele pentru invitaţi, pe specificul „Sărbătorii…”. Totul, după standardele de acum 150 de ani, de pe Valea Horincei. Mezelurile şi celelalte produse „de magazin”, excluse. „Reţeta”, cu tot cu adaosurile muzicale: fanfara de la Zorleni + pastramă de oaie + străchini de lut + vin de Cavadineşti („încă nu s-a liniştit”) + plăcinte ş.a.m.d.

La ora asta, echipa de bucătărese e în toiul pregătirilor. Pachetele cu de-ale gurii pentru artiştii străini de localitate, la fel: porţii de friptură din carne de găini crescute la prispă, pastramă şi plăcintă.

Ora de începere a „Sărbătorii…”, 11 fix. O remarcă: întrucât, după cum se ştie, criza economică bântuie şi în Basarabia, Ansamblul etno-folcloric de la Colibaşi, ca „inima” de dincolo a „Sărbătorii…”, n-a mai putut trece Prutul. I se va resimţi lipsa…

Citit 1761 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.