Sfântul Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucureştilor

Sfântul Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul  Bucureştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 27 octombrie, în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Dimitrie Basarabov: I se mai zice şi „cel Nou”. Este Patronul spiritual al Bucureştilor şi, în aceste zile, Sfântul nostru a chemat la închinare mulţi pelerini români, fiind însoţit în rugăciune de Moaştele „Sfântului Apostol Pavel” şi de cele ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Spre deosebire de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care s-a născut în Tesalonic, Grecia, fiind ucis în anul 303,  Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit în veacul al XIII-lea. S-a născut în satul Basarabi, în sudul Dunării,  zona Bulgariei (lângă Russe), în apropierea râului Lom. A trăit în perioada „imperiului” de la Târnovo, întemeiat de români şi de bulgari.    Şi-a petrecut copilăria şi tinereţea ca păstor, iar tradiţia spune că era de o sensibilitate deosebită şi de o credinţă nestrămutată în Hristos. Odată - în timp ce păştea turmele - a călcat din neatenţie cuibul unei păsări... Neplăcuta întâmplare l-a făcut să se simtă vinovat, motiv pentru care trei ani a mers desculţ cu piciorul cu care călcase. Se mai ştie că s-a călugărit şi a petrecut mulţi ani într-o peşteră aşezată pe malul Lomului. Peste ani, acoperindu-se,  peştera i-a devenit mormânt.  Sfântul s-a arătat în visul unei tinere bolnave, spunându-i că se va tămădui dacă îi va scoate trupul de acolo şi-l va arăta lumii. Dorinţa Sfântului a fost împlinită; de atunci Moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov au fost obiect de dispută.

Donaţia... generalului

În perioada războiului ruso-turc, între 1769-1774, generalul rus Petru Salticov a  luat Sfântul Odor cu dorinţa de „a-l purta în Rusia”. Dumnezeu a dorit însă ca Sfântul Dimitrie cel Nou să rămână al românilor. Un creştin român, pe nume Hagi Dimitrie, i-a înduioşat inima generalului Salticov. Astfel,  Racla cu  Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou  a ajuns  în Ţara Românească, la Bucureşti.

A fost canonizat la 28 februarie 1950, iar cultul său s-a generalizat la 27 octombrie 1955. De atunci, această zi a rămas zi de prăznuire şi de pelerinaj în Capitală. Este Ocrotitorul Bucureştilor şi, an de an, de pomenirea sa, creştinii români se adună în Dealul Patriarhiei.  Este considerat ocrotitor în necazuri, izbăvitor de boli, mângâietorul celor neajutoraţi, mulţi bucureşteni bucurându-se de minunile şi vindecările pe care Sfântul Dimitrie Basarabov le-a făcut peste ani.

Încă de actualitate

Invitaţia pe ”Colina Bucuriei” din Capitală

De vinerea trecută, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel ne vesteşte  că Sfinţii lui Dumnezeu ne aşteaptă pe “Colina Bucuriei” din Capitală. Şi astăzi, de ziua sa,  Sfântul Dimitrie cel Nou ne aşteaptă la închinare, în istorica Biserică din Dealul Patriarhiei. Pelerinii şi mărturisitorii Dreptei credinţe vor găsi mângâiere şi lumină, închinându-se şi la Racla  Sfântei Cruci (o părticică), Odor Sfânt adus din Grecia, care dă mărturie despre viaţa în trup a Mântuitorului, despre Jertfa de pe Cruce, despre Învierea Sa, în nădejdea Învierii noastre. Sfintele Moaşte vor rămâne la închinare până pe 29 octombrie.

Citit 558 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.