Finlanda, ţara de vis - la Casa Colecţiilor

Finlanda, ţara de vis - la Casa Colecţiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Santa Klaus, Nokia şi un tărâm natural de vis, acestea sunt, probabil, primele imagini care le vin în minte românilor atunci când se gândesc la Finlanda. Ieri, gălăţenii prezenţi la Casa Colecţiilor (Farmacia Ţinc), la deschiderea expoziţiei documentare „90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Finlanda (1920-2010)”, au avut prilejul să cunoască şi o altă faţă a acestei ţări.

„O ţară copleşitoare”

La vernisaj au participat nu doar directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, şi reprezentantul Ambasadei Finlandei la Bucureşti, Marco Pribilla, dar şi gălăţeni care au avut, ocazional sau nu, tangenţă cu această ţară.

Înainte de a se deschide expoziţia, directorului Muzeului de Artă Vizuală i-a împărtăşit oaspetelui de la Bucureşti că, la Tabăra de Creaţie „Arta ca viaţă” organizată anual, au participat şi artişti finlandezi. Şi directorul adjunct al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, care, graţie unui proiect european, a avut chiar ocazia să viziteze această ţară, a ţinut, la rândul său, să vină la vernisaj.

„Finlanda e copleşitoare. Am vizitat-o prin anul 2003, când rezultatele la testele internaţionale aplicate elevilor o clasau pe locul 1 în lume, în timp ce România era plasată undeva la poziţia 100. Învăţământul e susţinut financiar extrem de bine, dacă ne gândim că, pe atunci, Educaţia primea 20 la sută din PIB-ul lor. Este vorba despre civilizaţie, de o organizare perfectă, de stabilitate. Acolo lucrurile merg de la sine”, ne-a spus, după vernisaj, directorul adjunct al CNVA-ului, Cezar Gaiu.

De vizitat, timp de o lună

Expoziţia, realizată de Muzeul Judeţean de Istorie, în colaborare cu Ambasada Finlandei la Bucureşti şi cu Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice din Târgovişte, îşi propune evidenţierea relaţiilor dintre cele două ţări, încă de la primele contacte diplomatice. Pe lângă documente politice, la mansarda instituţiei găsiţi şi imagini din primul spectacol românesc  jucat pe o scenă finlandeză, în anul 1943: „Veste bună”, de Mircea Ştefănescu.

„Sper ca expoziţia să se bucure de apreciere şi să contribuie la strângerea legăturilor dintre cele două ţări”, a spus oficialul Ambasadei. Gălăţenii o pot vizita până pe 25 noiembrie, la Casa Colecţiilor de pe Str. Eroilor nr. 64, preţul biletului fiind 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Explicaţie foto: Reprezentantul Ambasadei Finlandei (dreapta) şi directorul Muzeului de Istorie

Citit 793 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.