Mărturisitori ai Crezului, la Biserica „Izvorâtorului de Mir”

Mărturisitori ai Crezului, la Biserica „Izvorâtorului de Mir”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anul Domnului 2010, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie i-a găsit pe creştinii din cele două parohii gălăţene rugându-se şi cerând milă de la Dumnezeu şi de la Izvorâtorul de Mir. 

În frumoasa Biserică din Cartierul „Aviaţie”, rugăciunea a adunat în unitate cu Păstorul locului, Înalt Prea  Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, ceata preoţilor, ceata îngerilor, ceata rugătorilor şi mărturisitorilor lui Hristos cel Întrupat, Răstignit şi Înviat.

Cartierul Micro 39 B - numit altădată „Cartierul fără preot” - are astăzi la Biserica „Sfântul Dimitrie” o triadă de slujitori: părintele paroh Meluţă Lupu, consilier eparhial, părintele Gelu Aron, secretar eparhial, şi nu în ultimul rând, părintele Gheorghe Buruiană, „cel care asigură continuitatea slujirii în această parohie”, atunci când cei doi slujitori au înalte chemări la nivelul eparhiei. 

Trei păstori şi câteva mii de păstoriţi, unii dintre creştini strămutaţi din Valea Oraşului, unde l-au avut Ocrotitor tot pe Sfântul Dimitrie; alţii stabiliţi aici cu anii în urmă. O parohie cu oameni ce au probleme sociale, dar sunt semeni  cu drag de Dumnezeu, creştini care  „au respiraţia lui Dumnezeu”. Parohia „Sfântul Dimitrie” este una dintre cele care întinde o mână de ajutor suratei sale din Brăila - Parohia „Frecăţei”.

Cu binecuvântarea Arhiereului locului, de ani buni aici se derulează un  program consistent de catehizare cu copiii şi tinerii de la Şcolile nr. 33 şi 34.

„Spaţial nu fac parte din această parohie, dar sufleteşte este una din bisericile dragi mie, fiindcă Sfântul Mucenic Dimitrie este unul dintre prietenii mei, în ideea că astfel voi deveni şi eu prieten cu Dumnezeu. Şi apoi vin la această biserică şi pentru că am un nepot care slujeşte la Altarul de aici”, ne mărturisea domnul Vergil Banu, în vârstă de 60 de ani. 

Aşezământul bisericesc „Sfântul Dimitrie” cuprinde un Sfânt Altar cu o pictură bizantină „model între noile biserici din Arhiepiscopia Dunării de Jos”, observa în anii din urmă Păstorul locului. De asemenea,  Biserica dispune de o Casă praznicală şi are încă în construcţie Casa Mortuară. 

„Edificiu la care, în acest an, lucrările au mers greoi fiindcă sărăcia se simte pe toate planurile. Îi mulţumim lui Dumnezeu că avem creştini conştiincioşi, oameni al căror drum începe, continuă şi se regăseşte în Dumnezeu”, ne spunea părintele consilier Meluţă Lupu.

Creştinii de aici nu au fost vitregiţi de cuvântul de înţelepciune adresat de Înalt Prea Sfinţitul Casian la slujba de vecernie, ieri fiind în Dealul Patriarhiei şi slujind în soborul Arhiereilor Sfântului Sinod al BOR, cu ocazia Sărbătorilor „Sfântului Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucureştilor”. 

Păstorul nostru a teologhisit despre „nevoia de a avea şi mărturisi un Crez în viaţă, nu unul oarecare, ci Crezul niceo-constantinopolitan, cel formulat de Sfinţii Părinţi la primele două Sinoade Ecumenice - de la Niceea (325) şi Constantinopol (381). Crez pe care nu trebuie doar să-l rostim cu buzele, ci să-l mărturisim prin faptele noastre cele bune, prin atitudinea ziditoare de suflet faţă de semeni, prin  credinţa noastră în Fiul lui Dumnezeu, Cel întrupat de la Duhul Sfânt şi din Sfânta Fecioară Maria - Născătoarea de Dumnezeu”.

Citit 660 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.