Întâmpinarea ieşenilor în Salonul „Axis Libri”

Întâmpinarea ieşenilor în Salonul „Axis Libri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultima întrunire de octombrie a salonului „Axis Libri” a fost una naţională şi a adus din nou Iaşiul la Galaţi, prin trei scriitori şi oameni de cultură de prim rang: poetul şi traducătorul Valeriu Stancu, redactorul şef al revistei şi editurii „Cronica”, Aurel Ştefanachi, directorul Editurii TipoMoldova şi Cătălin Bordeianu, directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”, omologul lui Zanfir Ilie, care i-a şi prezentat cu căldură pe oaspeţii veniţi din dulcele târg la malul Dunării.

Din municipiul vecin, a adus prezenţa Brăilei Doina Popescu, profesor, ziarist, om de afaceri, scriitor, pentru a doua oară lansată la „Axis Libri”.

Au fost mai multe cărţi supuse atenţiei: volumul de versuri „Târgul de nopţi”, Editura Cronica, de Valeriu Stancu şi  prozele „Fiul Dunării” şi „Ardei iuţi”, ambele apărute la Editura Torent Press din Brăila, de Doina Popescu.

Din partea editurii pe care o conduce, Aurel Ştefanachi şi, din partea bibliotecii ieşene, Cătălin Bordeianu, au prezentat „Istoria politicească a Dachiei şi a neamului românesc”, de Ludwig Albrecht Ghepardi, precum şi colecţia „Opera Omnia”.

Cei trei ieşeni, consideraţi de moderatorul Teodor Parapiru (FOTO) scriitori cu cărţi de vizită pline de conţinut, au ţinut câte un discurs şi au participat la dialogul cu cei prezenţi.

Poetul Valeriu Stancu a vorbit nu numai despre volumul său de versuri, dar şi despre nopţile petrecute cu Marin Preda la Mogoşoaia, sau de întrevederile cu Mario Vergas Llosa, recentul laureat al Premiului Nobel pentru literatură.  Cele două cărţi ale Doinei Popescu au fost inspirat recenzate de bibliotecarele Violeta Moraru şi Catrina Căluian.

Membri ai Filialei Iaşi ai Uniunii Scriitorilor, poeţii Sterian Vicol şi Angela Baciu, i-au salutat pe colegii deplasaţi la Galaţi, dar ceea ce avea să declanşeze un dialog în contradictoriu avea să fie punctul de vedere al lui Apostol Gurău care, după ce a salutat prezenţa ieşenilor, cerând şi alte vizite („Să epuizăm Iaşiul!”), a vorbit despre necesitatea elaborării unor alte istorii ale literaturii contemporane, a unor clasificări valorice.

A combătut, imediat, Aurel Stancu – „Fiecare carte are drumul ei, nu sunt relevante dicţionarele”.  A fost de acord Cătălin Bordeieanu, „Important este ce face fiecare scriitor” şi a fost combătut de Valeriu Stancu, „Literatura nu poate răzbate fără lobby”. 

Nicoleta Crânganu a punctat pe ideea că istoriile literare se scriu pentru generaţiile care vin, iar concluzia lui Teodor Parapiru a fost că este necesară istoria şi critica literară, dar că avem nevoie de o nouă generaţie de critici autentici.

Onorându-i pe oaspeţi cu diplome de excelenţă, directorul Zanfir Ilie a anunţat pentru prima joi din noiembrie o orientare spre vest: va veni un invitat din Timişoara:  criticul Adrian Dinu Rachieru, cu  „Poeţi români din Basarabia”.

Citit 11343 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.