Gaborii au cântat pentru gălăţeni

Gaborii au cântat pentru gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Amazing Grace” pe ţigăneşte * Romi nu înseamnă doar haine colorate ca ale lui State de România, manele şi dans din buric *

Pălării negre cu boruri largi, cămăşi albe simple, scoase în evidenţă de veste negre, pantaloni largi şi negri şi obligatoria mustaţă. Pe scurt, gaborii, unul dintre cele mai vechi grupuri tradiţionale de romi.

Grupul vocal Gaborii a urcat ieri pe scena Dramaticului gălăţean pentru a le arăta atât romilor, cât şi celorlalţi că se poate trăi şi altfel. Gaborii se află într-un turneu naţional şi internaţional de concerte de muzică creştină în limba romani şi română.

Evenimentul, sprijinit de Viorica Gotu, şefa Biroului Judeţean pentru Romi, a avut loc în cadrul proiectului „Grupul Gaborii – acces la programe culturale pentru romi”.

Pentru o oră şi jumătate, Gaborii au încântat publicul – foarte puţin, având în vedere că intrarea a fost liberă – cu piese emoţionante în română, engleză şi romani, acompaniate de pian.

„Cântăm de patru ani muzică religioasă, muzică creştină în mod special, aparţinând bisericii adventiste, dar şi muzică internaţională creştină. Cântăm şi în engleză „Amazing Grace” sau „Imnul Europei” în romani.

Suntem şapte solişti gabori din Cluj şi un rom ursar din Buzău. Dirijoarea noastră este soprana Claudiana Călin Rotaru, dar în această seară avem un alt solist, pe baritonul Vili Dulă”, ne-a declarat  Iancu Gabor, coordonatorul cultural al acestui turneu şi coordonatorul grupului vocal Gaborii.

Aşa cum ţiganii din Galaţi poartă în majoritate numele Stănescu, romii gabori poartă acest nume de familie - Gabor. Artiştii şi-au exprimat regretul că sala nu a fost mai plină, dar au spus că, aşa cum Iisus ar fi venit pe Pământ din Cer chiar şi pentru un singur om, şi ei ar fi venit zeci de kilometri pentru un singur spectator.

„Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că romii sunt altfel. Cultura romilor nu înseamnă doar manele şi dans din buric, e mult mai vastă şi am încercat să îmbinăm muzica religioasă cu o prezentare istorică despre viaţa romilor gabori”, ne-a spus Iancu Gabor, precizând că portul tradiţional al gaborilor nu are nimic cu State de România, ci se apropie mai degrabă de stilul vestimentar clasic al bărbaţilor italieni.

Şi să nu credeţi că exagerau, Gaborii au concertat nu doar în ţară, ci şi în Italia, Spania, SUA şi Macedonia.

Citit 1117 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.