De la Galaţi, în competiţie de filme digitale

De la Galaţi, în competiţie de filme digitale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un fost elev al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi participă, pentru a doua oară consecutiv, la Festivalul Internaţional de Film Digital „Kinofest”.

Două scurtmetraje de animaţie, realizate de Valentin Neacşu (FOTO 2), au fost selectate la Secţiunea „Micromovie” (Microfilme), alături de alte peste 40 de pelicule din întreaga lume.

Singura competiţie de film digital din România începe chiar astăzi, la Bucureşti, şi se încheie duminică.

Pelicula, ca fascinaţie

Născut în Tulcea, Valentin Neacşu a terminat Liceul de Artă din Galaţi în 1997, apoi a urmat Universitatea de Arte din Cluj şi s-a specializat în animaţie printr-un master.

Momentan lucrează în domeniul publicitar, în Bucureşti, şi creează filme de animaţie din plăcere, în timpul liber. „Cinematograful, filmul şi animaţia m-au fascinat din prima clipă, dar desen animat produc doar de doi ani.

Cu toate astea, mărturisesc cu mândrie că prima animaţie pe care am făcut-o vreodată a avut marea şansă să fie, la scurt timp, proiectată în cinematograf. În felul acesta am înţeles animaţia drept cel mai eficient mediu prin care îmi pot transpune ideile”, ne-a povestit Valentin Neacşu.

Acesta crede cu tărie că pelicula a devenit unul dintre cele mai interesante mijloace de exprimare, pentru că „mesajul sau mesajele autorului de imagine nu mai pot fi atât de eficient transmise şi transpuse într-un mediu clasic, cum ar fi simplul desen sau obiect sau simpla asociaţie de obiecte”.

Proiect de viitor: animaţie pentru tv

Cele două filme proiectate anul acesta la Kinofest au fost realizate după o procedură folosită în producţia cartoon-ului american. Un film pe care spectatorul în vizionează în două minute îi poate lua realizatorului chiar şi o lună de muncă migăloasă.

„Personal, cred că animaţia place oricui, dar aici trebuie să luăm în calcul şi calitatea produsului.  În România nu se face animaţie sau nu se face pentru publicul larg. Tocmai acesta este şi proiectul meu”.

„Eu bănuiesc că există aici mari resurse de public pentru desenul animat, tocmai pentru că foarte puţini fac aşa ceva. Trebuie doar avut grijă ca subiectul să fie atractiv...”, spune tânărul Valetin Neacşu, încrezător într-o carieră în domeniul televiziunii:

„Fiindcă am colaborări cu agenţiile de publicitate din Bucureşti, pot spune că exista deja semnale de interes pentru acest produs şi cred că e doar o chestiune de timp până voi începe să fac animaţie pentru televiziune, după storyboard animatic şi ilustraţie publicitară”.

Citit 706 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.