Privegherea la Biserica „Sfântul Mina”

Privegherea la Biserica „Sfântul Mina”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Galaţi, sărbătoarea „Sfântului Mucenic Mina” a adunat în duhul Dreptei credinţe câteva mii de creştini, atât la priveghere, cât şi la Sfânta Liturghie. Cu toţii ne-am bucurat de lumina Duhului şi de roadele rugăciunii, dar şi de tâlcul adânc al predaniei rostite de Arhiereul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian.

Spre deosebire de anii din urmă, când încă se mai lucra la zidirea Sfântului locaş din „I.C. Frimu”, în anul Domnului 2010, după 16 ani de lucru, zidirea exterioară este finalizată. Încă de la intrarea în curtea noului locaş, rugătorul  păşeşte cu sentimentul că a intrat în Grădina Raiului, stare continuată şi împlinită în Biserică la rugăciunea în  Duhul credinţei.

Rai s-a înălţat în sufletul rugătorului venit la închinare în aceste două zile de rugă şi priveghere, de recunoştinţă aduse lui Dumnezeu şi Sfinţilor Săi - Mina, Victor şi Vichentie. Prezenţa în seara de priveghere a Arhiereului locului a dat întregii „Adunări drept măritoare” un plus de  lumină şi demnitate creştină, când mulţumirea şi slava aduse lui Dumnezeu s-au săvârşit ca în primele veacuri după Hristos, la lumina lumânării.

„Nu sunt din această parohie, dar vin aici mai ales la sărbătoarea de hram, fiindcă  rugăciunea părinţilor de aici s-a aşezat întotdeauna la suflet. Duhul păcii lăuntrice mă cuprinde şi uit de multele probleme cu care mă confrunt zilnic la serviciu”, ne spunea doamna O. Nedelcu, din Galaţi.

Prezent la slujba de priveghere, Arhiereul locului a luminat creştinii cu un cuvânt de folos despre lumina din Cuvântul revelat, despre întunericul pe care îl preferăm în detrimentul luminii. Despre tendinţa noastră greşită de a crede că sensul existenţei noastre în această lume ţine de realizările materiale, de titlurile şi slava deşartă după care alergăm în această lume trecătoare şi ea.

„Poate cineva să spună astăzi că nu a gândit urât despre cineva, că nu a urât pe cineva? Dar, poate cineva să dea mărturie că a luminat astăzi pe cineva, că a ridicat un necăjit dintr-o nevoie?”, a întrebat retoric Înalt Prea Sfinţitul Casian.

„E în lumea noastră o nemulţumire crescândă. Raportându-ne la concepţia dogmatică potrivit cărei noi suntem Trup al Bisericii, putem spune că sunt nenumărate boli ale sufletului, ale inimii în această Biserică. Considerăm adeseori că putem chiar vinde câte o parte din trupul nostru şi este regretabil acest fapt, fiindcă am pierdut gândirea noastră profundă. Am uitat că tot ceea ce este în noi are un sens sacru”.

Privegherea în Biserică cu Sfinţii aduce omului două daruri, a subliniat Păstorul sufletelor noastre: îi corectează pe cei ce seara nu se luminează prin rugăciune şi îi ajută să-i cunoască pe Sfinţii lui Dumnezeu.  

Cu binecuvântare „ca o ploaie de vară”, cu  lumina aceea pacificatoare, aşa a decurs ieri şi Sfânta Liturghie, unde a fost prezent şi campionul mondial (la box) Lucian Bute din Pechea, care a mărturisit că înainte de fiecare competiţie sportivă se roagă la Dumnezeu.  „Şi Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunile!”, a spus sportivul, vizibil emoţionat. 

A fost şi sărbătoarea Şcolii nr. 12, care îl are ca Patron pe Sfântul Mina şi pe profesorii de aici i-am surprins în zi de sărbătoare. Despre acestea, vom reveni.

Citit 717 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.