Din Galaţiul literar, cu drag

Din Galaţiul literar, cu drag
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a lansat ultimele două cărţi poştale din seria ilustrată cu personalităţi literare gălăţene *

Mai vitregit decât alte oraşe de suveniruri tipărite, Galaţiul are, în schimb, 6 cărţi poştale ilustrate cu personalităţi locale literare. Ieri, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) a încheiat proiectul editorial „Galaţi – oraşul scrie, oraşul citeşte”, realizat în colaborare cu Poşta Română şi sprijinit de Biblioteca „V. A. Urechia” şi de Muzeul de Istorie.

Iniţiatoarea proiectului, Florina Zaharia, de la CCDJ a prezentat ieri ultimele două cărţi poştale din cele şase editate pe parcursul acestui an. Este vorba despre ilustrate cu Costache Conachi şi Grigore Hagiu, care continuă seria cărţilor poştale cu Hortensia Papadat Bengescu, Ştefan Petică, Costache Negri şi Calistrat Hogaş.

„Putem spune că am câştigat succesul literar cu proiectul «Galaţi – oraşul scrie, oraşul citeşte». Cărţile poştale au avut căutare printre colecţionari şi printre oamenii pasionaţi de acest fel de suveniruri. Le-am trimis în ţară peste tot, odată cu revista Centrului Cultural. Am descoperit şi că nu suntem singurii care facem aşa ceva. De exemplu, există un proiect numit «Timişoara citeşte», prin care se editează cărţi poştale cu scriitori locali contemporani”, ne-a declarat Florina Zaharia. 

Instituţiile publice au cumpărat suveniruri

Editate în câte 2.000 de exemplare, fiecare dintre cele 6 cartoline costă doar 1 leu. Instituţiile publice gălăţene şi-au făcut provizii de suveniruri pentru protocol, Biblioteca „V.A. Urechia”, Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ, Muzeul de Istorie achiziţionând câte 100 de exemplare din fiecare carte poştală.

„Nu ştim, în schimb, cum s-au vândut în oficiile poştale, acolo unde am distribuit cărţile poştale. Iar serviciul Marketing nu a centralizat toate datele. În plus, pe cele lansate astăzi (ieri, n.r.), nu le-am pus încă în vânzare”, ne-a mai spus Florina Zaharia.

O veste bună pentru iniţiatorii proiectului este că, din primele semnale, cărţile poştale sunt căutate şi de simplii gălăţeni. Ca un exemplu: ieri, la Poşta Centrală, nu era de găsit niciuna dintre primele patru cartoline editate de Centrul Cultural.

De altfel, în 2011, Centrul Cultural speră să tipărească alt gen de cărţi poştale, prima fiind cu statuia lui Mihai Eminescu.

O idee generoasă

Pe de altă parte, ideea editării unor cărţi poştale, chiar şi în număr limitat, a prins şi la alte instituţii gălăţene. Special pentru săptămâna aceasta, când aniversează 120 de ani de la inaugurare, Biblioteca „V.A. Urechia” a scos câte 50 de exemplare din două cărţi poştale omagiale, dintre care una realizată de graficianul Florian Doru Crihană.

Şi Casa de Cultură a Sindicatelor a tipărit, cu resurse limitate, câteva ilustrate cu Regina Maria, cu prilejul deschiderii unei expoziţii documentare realizate în colaborare cu Casa Regală.

Citit 1171 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.