„Poezia de dragoste a lumii”, în vizită la Tecuci

„Poezia de dragoste a lumii”, în vizită la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Gazde frumoase au fost reprezentanții Casei de Cultură Tecuci, prin managerul Cristian Călugăru și referentul și poetul Dan Vîță, ultimul și moderând evenimentul, împreună cu membrii Cenaclului „Calistrat Hogaș”, pentru invitații gălățeni la o seară dedicată poeziei de dragoste a lumii, dar și pentru iubitorii de literatură din municipiul din nordul județului.

Dan Vîță a făcut introducerea, vorbind cu emoție despre paradoxurile care pun în strânsă legătură Teama și Iubirea, amintind despre primul poem de dragoste atestat, care pare a fi „Cântecul de dragoste pentru Shu-Sin”, compus în jurul anului 2000 î.Hr., în Mesopotamia antică. A urmat un moment de muzică folk, al Ștefaniei-Gabriela Coroiu (în fotografie, lângă Dan Vîță), care a început cu „Nebunul de alb” al lui Emeric Imre (pe versurile lui Adrian Păunescu, scrise în 1982), însuflețind sala. Au mai fost copii frumoși ai Tecuciului, printre care micuța Laura Andreea, care a recitat o poezie de Eminescu, dar și Nectaria Maria Lungeanu, care a susținut partea a doua de muzică folk, iar Ștefania și Nectaria sunt două voci de care vom mai auzi, Ștefania deschizând subiectul celorlalte „iubiri” care contează, exemplificând printr-un cântec al lui Vali Sterian. Ambele interprete au ținut să mulțumească profesorilor Cristi Corcioveanu și Claudiu Vișan.

Apoi, în sala „Studio” a Casei de Cultură, unde a avut loc evenimentul în ziua de 16 februarie, a urmat turnirul pașnic al poeziei, poeții prezenți recitând ori lecturând, de la Galați fiind prezenți A.G. Secară, Gabriel Gherbăluță, Leonard Matei, Gelu Ciorici-Șipote, Gabriel Nicolae Mihăilă,  cel născut în Tecuci, crescut la Țepu, devenit gălățean, Gelu Ciorici-Șipote, deschizând festinul metaforei. „Răspunsul” a venit din partea gazdelor, prin Mariana Enache, Emil Dinga, care a fost ministru al integrării europene, pictorul-poet Mircea Cojocaru, Mihaela Gudană, Violeta Mîndru Copăceanu, Adrian Răcaru (foto 2), care împlinea chiar în acea zi 72 de ani, prilej de a i se cânta „La mulți ani!”, Tase Dănăilă, Iancu Huzum, Cătălin Dumitrescu și Aurel Scarlat, în final jurnalistul Iancu Aizic aducându-i un omagiu regretatului Dionisie Duma. Au mai fost prezente și ale personalități locale, precum istoricul filosofiei și eseistul Ionel Necula și fostul senator Gheorghe Saghian.

Citit 929 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2024 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.