Părintele Gheorghe Buruiană - „Naşul” revistei „Călăuza Ortodoxă”

Părintele Gheorghe Buruiană - „Naşul” revistei „Călăuza Ortodoxă”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Între slujitorii care au participat la prima întrunire a ceea ce urma să fie revista „Călăuza ortodoxă” s-a aflat şi părintele Gheorghe Buruiană, acum slujitor la Biserica „Sfântul Dimitrie”, despre care am aflat cu plăcere că este „Naşul” revistei „Călăuza Ortodoxă”.

Prea cucernicul părinte Gheorghe Buruiană a avut acea clipă de inspiraţie divină, pornind de la singura sursă, Sfânta Scriptură. „Fireşte, în bucuria aceea generală de după decembrie 1989, şi la Galaţi, Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antin Nica ne-a adunat să punem bazele unei publicaţii creştine.

Erau de faţă părintele Eugen Drăgoi, părintele Igor Jechiu, părintele Constantin Davideanu, părintele Nicolae Stamate şi, nu în ultimul rând, părintele Ioan Postolache, pe atunci protoiereu de Galaţi. De fapt, întâlnirea era chiar în casa parohială a părintelui Postolache... Şi prima întrebare a fost: cum să numim viitoarea publicaţie?...”

Atunci, părintele Gheorghe Buruiană rememorând pilda cu famenul etiopian - (vezi Fapte 8, 26-40), care ca să înţeleagă unele versete din prorocul Isaia a apelat la un „Călăuzitor” - a făcut propunerea ca ziarul să se numească „Călăuza Ortodoxă”.

„Nu găsiţi că este semnificativ titlul de „Călăuză Ortodoxă”?”, a venit întrebarea Părintelui. Şi cei prezenţi au găsit de cuviinţă că se sugera nu numai titlul unei publicaţii de factură creştină, cât mai ales esenţa propovăduirii apostolice, „anume că singurul Călăuzitor în viaţa noastră trebuie să rămână Dumnezeu - Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane”, ne spune părintele Gheorghe Buruiană.

Autor la „Cuvânt de suflet”

Ce a însemnat pentru părintele Gheorghe Buruiană slujirea creştinilor prin cuvântul rostit din Altar, dar şi prin intermediului cuvântului scris? La vârsta cerească de 88 de ani, din care 65 a slujit lui Dumnezeu, părintele Gheorghe Buruiană spune:

„A fost o slujire completă acea periodă, a fost un prilej de a ajunge mult mai uşor la inimile creştinilor noştri. Scriam pentru revista ˝Călăuza ortodoxă˝, dar simultan semnam şi o rubrică în cotidianul ˝Viaţa liberă˝, rubrica ˝Cuvânt de suflet˝”.

„Am slujit sufletele creştinilor noştri şi prin cuvântul scris, vreme de cinci ani. Pot spune că întocmind acest Cuvânt de suflet, la cotidianul gălăţean, încet, încet am început să-mi cunosc şi cititorii”.

„Veneau creştinii la Biserica la care slujeam şi aşa i-am cunoscut pe mulţi, aşa am încercat cu ajutorul Călăuzitorului nostru, Care este Dumnezeu, să-i luminez pe mulţi, să le arăt şi o altfel de hrană, Cuvântul lui Dumnezeu. Că nu numai cu pâine se va hrăni omul, ci cu tot Cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu, ne învaţă Apostolul Pavel...”.

Astăzi, părintele Gheorghe Buruiană este preot slujitor la Biserica „Sfântul Dimitrie” din Micro 39B şi este o bucurie şi o încântare să stai în preajma prea cucernicului părinte, să te adăpi din înţelepciunea curată a Bisericii părinţilor părinţilor noştri.

Vă sărutăm mâna, prea cucernice Părinte, şi să fiţi sănătos pe mai departe!

Foto: Nicolae Sburlan

Citit 4463 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.