„Călăuză Ortodoxă” - 20 de ani de apariţie neîntreruptă

„Călăuză Ortodoxă” - 20 de ani de apariţie neîntreruptă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Periodicul „Călăuza Ortodoxă” a împlinit, la 1 martie 2010, două decenii de activitate neîntreruptă. Ani în care preoţi-gazetari şi ostenitori ai Arhiepiscopiei Dunării de Jos au călăuzit suflete cu puterea din puterea Cuvântului lui Dumnezeu, au zidit conştiinţe, au înnoit în Duh Adunarea Dreptmăritoare de la Dunărea de Jos.

Până în anul 1994, revista s-a tipărit prin grija vrednicului de pomenire Antim Nica, după acest an preluându-i călăuzirea Înalt Prea Sfinţul Casian al Dunării de Jos.

Iniţiată de un grup de slujitori ai Sfântului Altar, de preoţi îndrăgostiţi de cuvântul scris, revista „Călăuza Ortodoxă” a pornit la drum sub conducerea regretatului preot cărturar Igor P. Jechiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei nostre, între 1978 şi 1985.

A debutat ca ziar, apoi ca revistă, iar astăzi apare într-o formă calitativă de excepţie - sub aspectul conţinutului şi designului şi are şi format on-line.  Revista este o continuare a unei tradiţii care debuta, în 1925, cu publicaţia culturală „Căminul” a Societăţii „Solidaritatea” a clerului (1925 - 1941) şi apoi cu periodicul eparhial „Vestitorul”, editat de Consiliul Eparhial (1926 - 1949).

„Călăuza noastră Ortodoxă este revista care a fost editată între primele periodice eparhiale din Patriarhia Română, reînfiinţată după 1990, excepţie făcând doar buletinul Patriarhiei Române - „Vestitorul Ortodoxiei”, tipărit în februarie 1990.

A fost şi este un parteneriat între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi cotidianul „Viaţa liberă”, ne spunea părintele Lucian Petroaia, consilier şi un condei care numără şaptesprezece ani la Călăuza Ortodoxă.

În cei douăzeci de ani de activitate,  revista a devenit un factor educativ religios moral pentru adulţi, tineret şi copii, care îşi informează şi formează cititorii asupra problemelor religioase pe care le ridică prezentul, precum şi asupra evenimentelor cultural-religioase din viaţa creştină din judeţ, din ţară şi străinătate.

Încă de la primul număr, paginile acestui periodic ne bucură de prezenţa înţelepciunii din Cuvântul revelat, explicat cu profunzime teologică de  Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, care semna încă din primul număr un portret al „Omului nou”, al omului înnoit în Duh, după ce vreme de cincizeci de ani, creştinul român înotase în nisipurile mişcătoare ale ideologiei stalinisto-ateiste.

De două decenii, prin sfaturile părinteşti, prin exegezele de profunzime teologică, prin relatările, reportajele, interviurile consemnate, Călăuza Ortodoxă exprimă adevărata rostire a Bisericii de la Dunărea de Jos.

Este memoria vie a Arhiepiscopiei noastre, pe care adeseori o căutăm cu interes, cu ardoare, cu dorinţa vie de a fi mai informaţi, mai ancoraţi în realitatea prezentă a Bisericii, în viaţa cerească viitoare.

Astăzi, la frumoasa tinereţe de douăzeci de ani, dorim revistei, călăuzitorilor şi truditorilor din această tânără redacţie, viaţă lungă şi lumină din Lumina Cuvântului lui Dumnezeu!

Tehnoredactorul - de veghe la Călăuză

Domnişoara Camelia Lupu este colega noastră, este omul care are în grijă tehnoredactarea ziarului. Zece ani a stat de veghe - de cele mai multe ori după programul de la ziar - şi la tehnoredactarea periodicului „Călăuza ortodoxă”. Cum este să stai de veghe la Călăuză? 

„Am făcut acest lucru din ianuarie 1993 şi până când a apărut primul număr în format nou, anul 2003, remomerează Camelia Lupu. Trebuie să mărturisesc că a fost o experienţă deosebită pentru mine. Până atunci nu mai făcusem paginaţia unei reviste de factură religioasă, dar ineditul m-a atras dintotdeauna”.

„Am început să învăţ lucrând şi lucrând să mă adaptez din punct de vedere tehnic cu cerinţele pe care le impune o revistă de factură creştină. În acelaşi timp, să caut soluţii noi, originale”.

„Natural, trebuia să citesc titlurile, dar şi conţinutul articolelor, ca să-mi dau seama despre ce este vorba şi să adaptez grafica paginii cu conţinutul ei. A fost o muncă destul de laborioasă, dar plăcută, captivantă”.

„Nu ştiu cum se făcea, dar revista se lucra de fiecare dată noaptea, după ce se termina lucrul la ziar şi colegii plecau cu toţii acasă. Rămânea câte un redactor de la ˝Călăuză˝, fie preot, fie coleg sau colegă de la noi, de la ziar, cu care împărţeam noaptea de veghe până dimineaţa, când ne apucau zorii cu revista terminată”.

„Nu mai spun de câte ori trebuia să o refacem, la cererea Înalt Prea Sfinţitului care trebuia să aibă ultimul cuvânt înainte de a o trimite la tipografie. A fost însă o şansă pentru mine să ştiu mai mult, să-L caut pe Dumnezeu mai mult”.

„Am învăţat ce înseamnă să ai răbdare, să dobândeşti răbdare, să înveţi să şlefuieşti o piatră preţioasă până devine diamant... Pe mine, personal, perioada aceasta m-a marcat destul de mult. M-am apropiat mai mult de Biserică, am înţeles anumite lucruri care îmi erau străine sau neclare”.

„Cred că lucrul la ˝Călăuză Ortodoxă˝ a însemnat pentru mine un mare dar, pentru care chiar şi acum, când nu mai lucrez la ea, sunt profund recunoscătoare”.

Astăzi, Presa creştină în sărbătoare - simpozion la Centrul Eparhial

Astăzi, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, la Centrul Eparhial, se va desfăşura Simpozionul închinat celor 20 de ani de activitate ai Revistei eparhiale „Călăuza Ortodoxă”. 

Între participanţi, ziarişti din presa creştină a Arhiepiscopiei noastre, de la Grupul de presă “Lumina” al Patriarhiei Ortodoxe Române, din eparhiile prietene şi din mass-media locală.

Vor fi lansări de carte, dar şi alte activităţi ce vor reflecta această dimensiune a BOR, aceea de a face misiune şi prin cuvântul scris. Întâlnirea se deschide la ora 10,00.

Citit 852 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.