Ion Sălişteanu – un nume de referinţă

Ion Sălişteanu – un nume de referinţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi încheie programul expoziţional pe 2010 cu un vernisaj  de  excepţie – pictură şi grafică marca Ion Sălişteanu.

Membru corespondent al Academiei Române din 2006, profesor care a format zeci de generaţii de artişti, preşedinte de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ion Sălişteanu este autorul unui număr impresionant de lucrări aflate în muzee din lume, din ţară, dar şi în colecţii. 

Pictura sa a deschis publicului, de mai bine de 65 de ani, de când artistul se află ca o permanenţă pe simeze, un univers plastic care pare infinit. „Ştiu că necuprinsul nu trebuie căutat departe. Tot ceea ce merită descoperit purtăm în noi”, ne dezvăluie Sălişteanu secretul operei sale.

Directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, şi-a întâmpinat, pentru ultima oară în acest an, oaspeţii:

„Această expoziţie se datorează voinţei domnului Sălişteanu. După ce a expus în Bucureşti, la Galeriile Apollo, a ţinut neapărat să încheie anul 2010 cu o expoziţie la Galaţi, la Muzeul de Artă Vizuală. Este dorinţa lui expresă, iar pentru noi această dorinţă a unui artist de referinţă în plastica românească este o onoare”.

Plasticianul Gheorghe Andreescu nu este la prima expoziţie pe care i-o organizează maestrului:

„Încheiem anul cu un eveniment de excepţie. De-a lungul anului, muzeul a avut expoziţii interesante, dar este o sărbătoare pentru noi să-l avem aici pe Sălişteanu. Ion Sălişteanu a fost profesorul multora dintre noi, a fost şi profesorul meu”.

„Îi sunt veşnic recunoscător pentru lucrul acesta. A fost un mare dascăl, a rămas un mare artist, pentru că la cei 81 de ani lucrează zilnic în atelier. Lucrările sale de grafică din această expoziţie sunt de ultimă oră, pictura a fost sedimentată însă în timp”.

„Este deci un suflu viu, efervescent, al unui artist care încă învaţă şi ne învaţă. Ion Sălişteanu vine astăzi cu o propunere de şarje coloristice executate în acril, o tehnică foarte frumoasă. Este dovada faptului  că se exteriorizează foarte uşor în culoare, ordonează şi ne ordonează pe noi după anumite repere, numai de el ştiute”.

„Acest secret al creaţiei este realizat în timp, într-o operă de peste 65 de ani, dovedind că este un mare artist al românilor”. 

Expoziţia va fi deschisă până la jumătatea lunii ianuarie, avem timp s-o contemplăm în linişte, pentru că, aşa cum remarca organizatorul expoziţiei, „trebuie văzută individual fiecare lucrare, pentru că fiecare este un univers, o nebuloasă”.

Citit 801 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.