Cultură, spiritualitate şi tradiţii româneşti la Muzeul Eparhial (FOTO)

Cultură, spiritualitate şi tradiţii româneşti la Muzeul Eparhial (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis porţile, în seara zilei de 17 mai, pentru publicul gălăţean şi nu numai, în cea de-a noua ediţie a evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

La acest eveniment dedicat culturii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul mulţimii de tineri, al familiilor cu copii şi, în general, al credincioşilor de toate vârstele care şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale de la Dunărea de Jos.

”Ca de fiecare dată, Muzeul Eparhial a oferit publicului iubitor de cultură pe lângă expoziţia permanentă aflată în spaţiul muzeului şi alte două expoziţii temporare, precum şi o serie de momente inedite cu dansuri şi creaţii tradiţionale româneşti şi muzică clasică. Pentru câteva ore, atât curtea, cât şi interiorul Muzeului au devenit realmente spaţiile cultural-artistice în care, pe lângă exponatele de excepţie adăpostite de această instituţie, au fost prezentate mai multe ateliere meşteşugăreşti tradiţionale, iar grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Seara culturală a fost deschisă cu o Şezătoare în cadrul căreia vizitatorii au putut vedea un atelier de cusut şi un atelier de olărit, precum şi momente artistice de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti susţinute cu măiestrie de Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului”, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi.

În Salonul principal al muzeului, elevi de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi au adus o notă aparte de rafinament muzical prin interpretările la pian ale unor piese din repertoriul clasic şi romantic românesc.

În holul principal de la intrarea în muzeu, gălăţenii au putut vizita expoziţia temporară de etnografie ”Tradiții și obiceiuri pascale”, realizată în colaborare cu Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

În capela Muzeului, care deseori s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mulţi dintre aceştia fiind binecuvântaţi de chiriarhul Dunării de Jos.

În cadrul circuitului muzeal din această seară, vizitatorii au avut prilejul de a admira în Sala ”Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Eparhial expoziţia temporară „Radiouri cu lămpi din perioada 1923 - 1967”, organizată cu sprijinul colecţionarului ing. Nicuşor Popoacă.

”La final, cei 40 de tineri voluntari de la mai multe licee gălăţene care au sprijinit desfăşurarea în condiţii optime a acestei manifestări culturale de amploare au fost felicitaţi şi au primit diplome din partea organizatorilor”, precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În noaptea dedicată culturii, câteva mii de persoane au trecut pragul Muzeului Eparhial. Instituția găzduiește o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin-ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2024 17:36

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro