O pictoriţă din Galaţi expune la București. Adina Moldova Țitrea - „Arta călătoare”

O pictoriţă din Galaţi expune la București. Adina Moldova Țitrea - „Arta călătoare”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sub titlul "Arta călătoare", pictorița Adina Moldova Țitrea, originară din Galați, prezintă în sala de expoziții de la sediul Uniunii Arhitecților din România (strada Jean Louis Calderon nr. 48, București) un număr de 36 de lucrări de pictură, cu imagini din București, din țară şi de peste hotare, din Spania, Italia, Maroc și Franța. Sunt lucrări în care iubitorii de frumos descoperă obiective de mare importanță istorică și culturală, precum şi peisaje încântătoare.

Din Capitală și din țară rețin privirea lucrările: "Vila Minovici", o construcție impozantă în stil neoromânesc construită după planurile arhitectului Cristofi Cerchez, proprietate a fraților Mina și Nicolae Minovici, ctitori ai Institutului Național de Medicină Legală, în prezent monument istoric și sediu al Muzeului de Artă Populară; "Biserica Stavropoleos", lăcaș de cult ortodox în stil brâncovenesc, ridicat în 1724 în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat; "Abația de la Cârța", așezământ monahal din Țara Făgărașului, datând din Evul Mediu; "Cazinoul din Constanța", edificiu reprezentativ pentru stilul Art Nouveau.

Din Spania poate fi admirată grădina casei din Madrid care a fost locuința și atelierul pictorului Joaquin Sorolla y Bastida ("Grădina casei-muzeu Joaquin Sorolla"). Tot în Spania este localizată imaginea tabloului "Clipe de tihnă". În Italia, la Veneția, pictorița a fost atrasă de Piața San Marco, în care se află cele mai faimoase clădiri ale orașului, Basilica San Marco și Palatul Dogilor, ca și de grandoarea Podului Rialto, care traversează Canal Grande. Imaginea pieței este imortalizată în momente diferite, atât ziua, cât și seara ("Piața San Marco, Veneția", "Piața San Marco seara").

În Sardinia, artista a fost impresionată de portul popular feminin, iar lucrarea "Femeie în port popular din Sardinia" este o mărturie elocventă în acest sens. Continuând firul expoziției, suntem încântați de priveliștile din "Peisaj din Maroc" și "Peisaj din Casablanca", de arhitectura podului din Parcul Monceau din Paris ("Pod în Parcul Monceau"), de fațada Catedralei Notre Dame, monument al arhitecturii gotice timpurii ("Catedrala Notre Dame"), de Castelul Reginei Maria de la Balcic.

Adina Moldova Țitrea s-a născut pe 30 iulie 1961, la București. A trăit în Galați, din primul an al vieții, alături de părinții săi, Gheorghe Marin și Gela-Macedonia Marin, până în 1985. A absolvit Institutul Politehnic din Galați, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Școala Populară de Artă din București. Și-a organizat șapte expoziții personale în Galați, București și Rupea (Brașov) și a participat la peste 70 de expoziții de grup în țară și în străinătate. Are lucrări în colecții private din România, Franța, Italia, SUA şi Ungaria.

Adina Moldova Țitrea - "Curtea BisericII Stavropoleos"

Adina Moldova Țitrea - "Vila Minovici"

Citit 1621 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2024 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.