Scriitorii nimănui

Scriitorii nimănui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Casă de creaţie la Buzău *

11 voturi „pentru”, zero voturi „împotrivă”: consilierii locali au votat ca filiala Galaţi-Brăila să aibă casă de creaţie, închiriată deocamdată pe  trei ani!

Nu, nu este o recunoaştere din partea autorităţilor gălăţene a primei instituţii cu reprezentare naţională care vine, nu pleacă, din Galaţi! Hotărârea a fost luată de Consiliul Local… al comunei Năeni, judeţul Buzău, care le închiriază scriitorilor de la Dunăre mai multe camere într-o zonă mirifică, la etajul de deasupra Poştei din localitate.

Prin preşedintele filialei scriitoriceşti de la fluviu, poetul Corneliu Antoniu, am intrat în posesia Hotărârii de Consiliu Local care dăruieşte spaţiu de creaţie unor oaspeţi bineveniţi acolo, nu la noi, unde filiala nu are nici sediu!

De curând, filiala a primit totuşi un sediu, deocamdată aflat în reparaţii capitale. Dar tot în altă parte decât Galaţi: la Brăila, în centru!   Între Buzău şi Brăila, filiala dublă a scriitorilor există, fără un spaţiu care să o fixeze… la Galaţi.

Din Galaţi, în ocean!

Se întâmplă tot la Galaţi: un scriitor este invitat la un festival de poezie în India, dar va zbura… până la jumătatea drumului! Poetul Corneliu Antoniu a fost invitat la Festivalul Internaţional de Poezie Kritya, la Nagpur, în India! Nagpur este cel mai mare oraş din centrul Indiei, cu peste 2,4 milioane de locuitori, unde se desfăşoară numeroase evenimente culturale.

„Am fi onoraţi în cea mai mare măsură dacă vă va făcea plăcere să fiţi alături de noi în 2011”, sună invitaţia semnată de dr. Rati Saxena, directorul festivalului organizat de fundaţia culturală Kritya  care se va desfăşura în ianuarie anul viitor, pentru a şasea oară, în India.

Aici, poeţi din toată lumea sunt chemaţi să vorbească despre limbajul poetic modern şi simbolurile poetice, despre inovaţia literară. Marinarul de odinioară care a bătut mările în lung şi-n lat, călătorul european care a avut ocazia să se exprime poetic la Bruxelles nu poate însă ajunge la festival, pentru că preţul biletului de avion nu este nicicum unul poetic!

Pentru că orice om găseşte ajutor la prieteni şi în propriile resurse financiare, şi poetul gălăţean are strânşi ceva bani. Cât să ajungă însă până la jumătatea drumului unde, pe deasupra Oceanului Indian, o stewardesă cu drag de poezie i-ar putea înmâna o paraşută…

Municipiul nostru nu se implică în asigurarea unor astfel de cheltuieli de reprezentare a poeziei gălăţene în lume, nefiind vorba  despre… borduri sau asfalt, astfel încât poetul gălăţean, reprezentant al unei filiale bogate în scriitori,  nu are şanse să ajungă în ţara în care Mircea Eliade a lăsat atâtea urme…

Citit 691 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.