Presa bisericească, „punte de legătură între credinţă şi cultură”

Presa bisericească, „punte de legătură între credinţă şi cultură”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aniversarea a două decenii de Călăuză Ortodoxă la Dunărea de Jos a adunat la Centrul Eparhial de la Galaţi, sub preşedinţia Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, preoţi-ziarişti, preoţi- profesori, delegaţi ai unor reviste eparhiale, dar şi ziarişti din presa locală laică.

Între oaspeţi, Ciprian Olinici (FOTO), director de programe la Radio Trinitas, reprezentantul  Centrului de Presă Basilica, a felicitat colectivul de redacţie al periodicului Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a vorbit despre primul jurnalist misionar - Sfântul Apostol Pavel - cel care a folosit genul epistolar în misiunea sa de propovăduire a cuvântului Evangheliei care a explicat mesajul Evangheliei la neamuri.

Tot la fel cum a făcut „cel întâi chemat la Domnul”, Sfântul Apostol Andrei - ucenicul Mântuitorului care a încreştinat pe strămoşii noştri din Scythia Minor şi de la Dunărea de Jos. „Asemenea şi acest periodic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos care a văzut Biserica drept corabie a tuturor credincioşilor. Secolul XX se îndreaptă către o presă iconică; însă în faţa unei icoane te opreşti pentru chipul care este reprezentat în acea icoană.

În timp ce presa laică se opreşte la impresia imaginii, a culorii, a formei şi nu a fondului; jurnalistul creştin scrie pentru a trece dincolo de cuvinte, pentru a transcende realitatea şi a-i deschide creştinului uşa Bisericii, pentru a-L cunoaşte pe Mântuitorul. Numai aşa jurnalistul va înveşnici cuvintele din Cuvântul Întrupat şi doar atunci, trecutul se decantează în viitor”.

Portret de ziarist creştin

Ciprian Olinici a adus în atenţie legătura care s-a creat în timp - în anumite spaţii - între presa bisericească şi cea laică. „Ambele au în comun comunicarea, însă nu întreaga presă cheamă la comuniune, din nefericire. În presa laică, s-a pierdut responsabilitatea cuvântului. Se vorbeşte tot mai mult de absorbţia narcisistă… Atât Călăuza Ortodoxă, cât şi întreaga presă bisericească au datoria să-şi asume misiunea de punte de legătură între comunitate şi Biserică, între oameni şi Hristos”.

Vorbitorul a subliniat portretul misionarului (ziaristului) creştin, văzut de Prea Fericitul Părinte Daniel la simpozionul de la Durău, în 2003, unde tema centrală a fost „Biserica în mass-media şi mass-media în Biserică”.

Între calităţile ziaristului misionar, la loc de cinste este credinţa matură, asemeni corifeilor presei bisericeşti, şi o cultură solidă care duce la comunicabilitate dinamică.

De asemenea, ziaristul creştin trebuie să aibă conştiinţă misionară şi responsabilitate eclesială, plus o stare spirituală de pace şi bucurie în slujirea sa; trebuie să adauge discernământ multiplu pentru a deosebi între comuniune şi comercializarea unor informaţii, materiale de presă. Nu în ultimul rând, e nevoie de respect şi răbdare pentru alţii, după exemplul Mântuitorului.

Reprezentantul Centrului de presă „Basilica” a apreciat lucrarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian care, la Dunărea de Jos, „a reuşit nu numai de a forma o redacţie, de a menţine periodicul eparhial, ci şi de a crea un spaţiu de dialog între credinţă şi cultură”.

Foto: Arhiva ADJ

Citit 1904 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.