„Prima Carte Sfântă - Maica Domnului”

„Prima Carte Sfântă - Maica Domnului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La manifestarea care a marcat 20 de ani de presă bisericească neîntreruptă la Dunărea de Jos, prin editarea revistei „Călăuza Ortodoxă”, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos a subliniat rolul presei creştine, implicit al ziaristului de factură creştină, care este un misionar, un apostol al Cuvântului Sfânt.

Primul misionar, primul Apostol care a avut misiunea de a trezi neamul românesc la înnoire spirituală este Sfântul Apostol Andrei, „Cel întâi chemat la Domnului”, care cu „mreaja cuvântului” ne-a chemat la credinţă, ne-a adunat şi a constituit Biserica „una, sfântă, apostolească şi sobornicească”.

Întreaga manifestare desfăşurată la Centrul Eparhial din Galaţi a evidenţiat actualitatea Evangheliei după Ioan care ne relatează că: „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era dintru’nceput la Dumnezeu; toate printr’însul s-au făcut şi fără El nimic nu s-a făcut din ceea ce s-a făcut” (Ioan 1,1-3).

În contextul temei, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a arătat că rolul Cuvântului (Logos) Întrupat - care era din veşnicie împreună cu Tatăl în Duhul Sfânt şi Care este identificat în Persoana divino-umană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos - este de a ne aduce Viaţa veşnică, Iisus Hristos fiind Izvorul Vieţii şi Cel care ne-a adus nouă cuvintele veşniciei”. „Cuvintele Mele sunt Viaţă şi sunt Duh”, spune Însuşi Mântuitorul.

„Prima Carte în care a fost Cuvântul lui Dumnezeu este Maica Domnului, în ea S-a circumscris Cuvântul Vieţii, fiindcă ea este Cartea Vie. Iar Cartea care adună cărţile şi care constituie Biblia începe cu Evangheliile, cele care conţin . O altă dimensiune arată relaţia dintre Cuvântul Persoană, ca Ipostas distinct al Sfintei Treimi, şi Persoana-Cuvânt”.

Cuvântul din Cuvânt - „mreaja” ucenicilor

Înalt Prea Sfinţitul Casian a spus că prin Dumnezeu-Cuvântul, Întrupat în Iisus Hristos - Mântuitorul lumii - mesajul lui Dumnezeu a fost transmis ucenicilor prin Cuvântul Sfânt, Apostolul Andrei fiind cel care a aruncat „mreaja Cuvântului” între noi, românii…

„Scopul Mântuitorului a fost să întrupeze în noi şi între noi cuvântul Viaţă, să-l înveşnicească, fiindcă „gura este cea pe unde iese cuvântul şi tot pe acolo iese şi sufletul, iar aruncarea de-a valma a cuvintelor nu face decât să semene discordia, incertitudinea, îndoiala, şi nu Viaţa şi Lumina. Cuvântul care jigneşte, care doboară, care omoară suflete, acela nu e Cuvânt Sfânt”.

O altă dimensiune a misionarului creştin este aceea de a face cunoscut cuvântul Evangheliei prin predanie, prin cuvântul de învăţătură. De la diaconul Coresi şi până astăzi, spaţiul românesc are mulţi misionari în rândul preoţilor, slujitori care au unit slujirea de la Altarul lui Hristos cu tiparul.

„Cel mai frumos ar fi rostit astăzi despre rostul acestei slujiri, al acestei uniri în Duh, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Antonie care în scrie despre rostul misionarului creştin, în care nu-i absolvă de această îndatorire pe monahul simplu, pe preotul român, pe ţăran, dar şi pe cărturar, de datoria de a duce mai departe misiunea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu. Nimeni, niciodată, nu va putea evalua tot ce s-a scris despre Cuvântul Sfânt, despre Cuvântul Întrupat. Acest Cuvânt Sfânt este , este Iisus Hristos-Domnul care ne lasă să ne împărtăşim din Cuvântul lui Dumnezeu…”

Arhiereul Dunării de Jos, citându-l pe Nicolae Balca, a spus că, în Rai, până la căderea în păcat, primii oameni vorbeau direct cu Dumnezeu, astăzi, contemporanii noştri nu mai vorbesc cu Dumnezeu, ci despre Dumnezeu sau, mai rău, cu ei înşişi.

Ziaristul creştin trebuie să respire învăţătura Sfinţilor Părinţi, astfel încât prin slujirea sa, prin cuvântul scris sau rostit, să îndrume către unicul Călăuzitor - lisus Hristos - Care ne arată drumul spre Dumnezeu…”

Foto: Arhiva ADJ

Citit 1093 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.