Sărbătoare în Parohia „Sfântul Spiridon”

Sărbătoare în Parohia „Sfântul Spiridon”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oameni buni precum pâinea *

Ieri, Biserica Sfântul Spiridon din municipiul Galaţi a adunat la Sfânta Liturghie mulţime de creştini, pelerini care au dorit să fie alături de Sfântul prăznuit, de Arhiereul locului - Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian  al Dunării de Jos, de gazde şi de întreaga Adunare dreptmătoare de aici.

Biserica de zid şi curtea locaşului au fost neîcăpătoare, acestea ilustrând lucrarea aleasă pe care o continuă aici părintele paroh Vasile Mogoş şi părintele Dima. Şi în acest an, multa evlavie a creştinilor pentru Sfântul Spiridon a făcut ca afară să se formeze o Biserică vie din oamenii care au aşteptat în frig să se închine la icoana Sfântului, însoţită de un obiect de îmbrăcăminte (papucii Sfântului Spiridon aduşi din Insula Corfu) sau să lase  un acatist ori să aprindă o lumânare.

„Eu merg la rugăciune la Biserica „Sfânta Ana”, dar astăzi am dorit să fiu la Sfântul Spiridon, fiindcă aşa ne-au învăţat preoţii să venim de ziua Sfinţilor să-i întâlnim. A fost o slujbă aparte, m-am închinat la Sfânt, mi-am adunat gândurile şi i-am cerut Sfântului Spiridon o picătură din răbdarea, din bunătatea lui, o rază din lumina care i-a luminat paşii în viaţa pământească. Acesta e scopul pentru care venim la Sfinţi!”, ne mărturisea doamna Livia Staicu, farmacist.

Pentru că a fost Duminica în care am aflat despre pilda celor poftiţi la Cină, putem spune că sărbătoarea a fost o pregustare a nevăzutei Împărăţii a Domnului nostru Iisus Hristos.

La Biserica Sfântul Spiridon din Galaţi, una din cele şase cu acest hram din Arhiepiscopia Dunării de Jos, există de aproximativ doi ani un program de asistenţă duhovnicească şi filantropică, fapt ce a făcut ca răspunsurile la Liturghie să fie date de cei 36 de copii care beneficiază de grija Sfântului Spiridon - un „Sfânt bun precum pâinea”, sublinia (în contextul predicii din Duminica a XXXVIII-a după Rusalii) Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

„Sunt unii oameni buni ca Pâinea lui Dumnezeu şi aşa a fost şi Sfântul Spiridon. Şi Domnul Hristos Se ascunde în Pâinea cerească, pentru că prin Sfânta Împărtăşanie, El este pentru noi hrana Vieţii veşnice; este hrana vieţii noastre sufleteşti. Avem şi pâinea pentru trup, care este, în Biserică, sub forma anaforei, ce preînchipuie mila Maicii Domnului. Maica Sa ne dă anafora care este o mângâiere pentru cei care nu doresc să primeacă Taina Sfintei Euharistii.  De asemenea, oamenii care dau altora pâine dau şi o parte din bunătatea lor, pentru că bunătatea trece prin sufletul oamenilor buni”, sublinia Arhiereul Dunării de Jos.    

Ziua Sfântului Spiridon a fost şi un prilej pentru ca rugătorii să afle  istoria Sfintelor Moaşte ale Sfântului Spiridon, potrivit relatării părintelui Virgil Gheorghiu, care le-a auzit de la Patriarhul Athenagoras I. Asupra acestei istorii vom reveni, nu înainte însă de a aminti mulţumirile arhiereşti ale Înalt Prea Sfinţitului nostru Casian  pentru hărnicia şi jertfa celor trei preoţi şi  frumoasa lucrare din Parohia Sfântului Spiridon, pentru jertfa pe care o aduc cei 40 de voluntari ce susţin activitatea filantropică în cadrul „Spiridoniadei”, pentru cei 36 de copii asistaţi din cadrul centrului.

Un gând bun a fost trimis părintelui Nicoale Grosu, care pentru prima dată nu a reuşit să fie prezent trupeşte la Sfânta Liturghie, dar - cu siguranţă - a fost alături de enoriaşii pe care i-a slujit, cu rugăciunea şi gândul de pace.

Ziua de ieri s-a încheiat cu frăţeasca agapă, cu un program de colinde şi poezie creştină, cu binecuvântări şi cu veşnicul colind, „O, ce veste minunată”, ce ne vesteşte minunata Naştere Sfântă de la Betleem. 

Citit 1112 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.