Ştefan Hruşcă a colindat Galaţiul

Ştefan Hruşcă a colindat Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ajunul Crăciunul a venit mai devreme *

Pentru sutele de gălăţeni care, sâmbătă seara, au umplut până la refuz sala Dramaticului, acceptând să stea şi în picioare doar ca să-l asculte colindând pe Ştefan Hruşcă, Ajunul Crăciunului a sosit mai devreme.

Vrăjiţi de colind şi de vocea unică, dumnezeiască a artistului, mulţi s-au simţit uşor dezamăgiţi, când au ajuns acasă, constatând că nu-i aşteptau cadouri sub brad, iar până la Crăciun mai e cale lungă... 

Simplitate şi perfecţiune

Artistul a mărturisit că se gândise ca anul acesta să nu mai colinde în ţară, ci doar prin comunităţile de români de peste graniţă, pentru că  „trebuie să-ţi colinzi neamul pe unde şi-a aşezat casele”. De aceea a ajuns să colinde la Ibiza, în Spania, într-o biserică. Ştefan Hruşcă a povestit zâmbind că a descoperit în acea biserică, aşteptându-l, 22 de persoane care, „tăte erau neamurile mele!”.  

Misterul pentru care nu există sărbători de iarnă fără colindele lui Hruşcă e simplu. Colindele, spune artistul, trebuie să le simţi, nu să le interpretezi. Iar transpunerea colindelor tradiţionale pe ritmuri moderne i se pare o impietate.

„Pentru mine colindele sunt ceva sfânt. Ţăranul când le-a compus nu s-a gândit decât la legătura lui cu Dumnezeu, cu Cerul. Sunt de-o simplitate şi perfecţiune cerească”, a mărturisit Ştefan Hruşcă. A cântat ca de obicei, nemaipomenit de frumos, chitara, clapele şi percuţia însoţindu-i glasul. 

Amintiri aplaudate

Ştefan Hruşcă le-a amintit gălăţenilor că a debutat la Borşa, în Maramureş, în 1981 la Cenaclul „Flacăra”, cu două colinde. „Nu ştiam că din acea seară avea să mi se schimbe viaţa. A fost şansa de a-l întâlni pe poetul Adrian Păunescu, de a mă vedea şi de a mă auzi”, a mărturisit Hruşcă.

Artistul le-a reamintit spectatorilor că aici, la Galaţi, s-a ţinut Gala 1000 a Cenaclului Flacăra. Unii dintre spectatori de sâmbătă seara chiar asistaseră la ea.

Hruşcă a spus despre cei care pretind că tinerii erau aduşi cu forţa la spectacolele Cenaclului că „nu-i ajung nici măcar la degetul stâng de la piciorul stâng poetului Adrian Păunescu. Se vor spune multe, părerea mea este că poetul Adrian Păunscu este cel mai mare poet al românilor din ultima sută de ani”, a declarat Ştefan Hruşcă în aplauzele sălii.

„Rugă pentru părinţi” a înfiorat până şi lemnul scaunelor. Artistul a povestit că acest prim cântec al lui pe versurile lui Adrian Păunescu a fost scris într-o noapte, pe la ora 2, când poetul l-a trezit din somn şi l-a chemat.

„Îţi crea o stare de creativitate extraordinară. A scris versurile în 20 de minute, perfecte, fără corectură. În martie 82, acest cântec a fost lansat, la Sala Sporturilor din Constanţa şi de atunci nu a fost spectacol la care să nu-l cânt”, a spus Ştefan Hruşcă. Ultimul său spectacol cu Adrian Păunescu, susţinut în 2008, va fi imprimat pe un disc anul viitor.

„Săracă inimă me” şi „Io-s puiuţ de moroşan” au entuziasmat apoi sala. Artistul nu s-a putut abţine să spună că melodia „După pui de moroşan să nu dai cu bolovan” are mai mare succes în afara Maramureşului.

Gălăţenii au aplaudat şi au cântat împreună cu artistul „Florile dalbe” şi „Măruţ mărgăritar”, şi i-au smuls promisiunea că se va întoarce să-i colinde şi anul viitor.

Citit 1213 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.