Paul Buţa îl reactivează pe Tănase

Paul Buţa îl reactivează pe Tănase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Paul Buţa îşi va sărbători ziua de naştere, astăzi, la Muzeul Satului din Bucureşti, unde se desfăşoară Festivalul de datini şi obiceiuri româneşti „Florile dalbe”. Îndrăgitul artist popular gălăţean va fi prezentatorul festivalului şi va expune, totodată, 40 de măşti la Târgul meşterilor populari organizat cu acelaşi prilej.

Scena – locul de întâlnire cu publicul

Între un spectacol al Teatrului Muzical, o prezentare ca referent al Centrului Cultural şi o şezătoare cu elevii gălăţeni, Paul Buţa nu oboseşte niciodată când e vorba de tradiţii şi obiceiuri populare. „Organizatorii de la Muzeul Satului din C apitală mi-au făcut onoarea de a mă invita să prezint festivalul, având în vedere că eu cunosc majoritatea formaţiilor din ţară şi repertoriul lor”, explică îndrăgitul actor.

„De data aceasta va fi un altfel de festival, lucru pe care încerc şi eu să-l fac aici, la Galaţi, la «Tudor Pamfile», pe 19 decembrie, pentru că scena nu mai este ce a reprezentat o dată, un loc unde să se petreacă manifestări festive sau festiviste, ci este un loc de întâlnire şi interacţiune cu publicul, mai ales când e vorba de datini şi obiceiuri”.

„Şi în activităţile pe care le avem în parteneriat cu şcolile,  ori cu facultăţile, încercăm să nu fim simpli invitaţi, ci participanţi, alături de tineri şi copii. Important este să ştim să ne apropiem  de oameni şi să fim alături de ei, ca prieteni, nu doar ca reprezentanţi ai nu-ştiu-cărei instituţii, care vin să-şi dea cu presupusul. Important e să-i încurajezi pe tineri şi să-i determini să înţeleagă de ce unele lucruri trebuie promovate pe scenă şi altele nu”.

Preşedintele Reţelei colecţiilor săteşti

Anul 2010 a fost  bun pentru Paul Buţa : „Am reuşit să fac un parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român, care a adunat toţi posesorii de colecţii săteşti – aşa le spun ei, pentru că termenul de muzeu implică mai multe – sub egida unei Reţele a colecţiilor săteşti din România. Din fericire sau nu, am fost ales preşedintele acestei reţele, şi tot din fericire sau nu, sediul acesteia va fi stabilit la Şiviţa, la gospodăria  „Vatra cu dor”, lucru care consider că e onorant pentru Galaţi”.

„E mult să spun că am fost un deschizător de drumuri, dar măcar mă consider un nebun care a aruncat piatra şi după care au venit mulţi. Cavadineştiul şi Oancea îşi doresc să aibă şi ei astfel de colecţii săteşti şi, cu timpul, sperăm să se întâmple acest lucru”, spune Paul Buţa.

Sperăm ca şi Centrul Cultural să folosească din plin, mai ales că există Muzeul Satului de la Gârboavele, această experienţă acumulată  de Paul Buţă.

„Patru boi cu lanţu-n coarne”

Pentru 2011, gălăţeanul are proiecte ambiţioase: „Toţi încep cu sănătate şi, când ajungi la o anumită vârstă, e normal să spui aşa: în câte lucruri m-am implicat şi la câte am de făcut,  ar fi o mare palmă să mă trezesc că dă vreo boală peste mine”.

„Aşa că, dacă Dumnezeu îmi dă sănătate,  pentru luna iunie am primit din partea Asociaţiei Coregrafilor din România, a preşedintelui Teodor Vasilescu şi a vicepreşedintelui Marin Barbu, cunoscutul Nea Mărin de la «Dansez pentru tine», cel care îi învaţă pe concurenţi dansurile populare, propunerea de a găzdui, în cadrul  unui proiect, o şezătoare cu 20 de străini, care vor veni să stea o zi la Şiviţa, să mâncăm în stil tradiţional, să povestim, să facem un schimb de experienţă. Apoi voi continua cu tabăra de creaţie pentru elevi, şi-au exprimat dorinţa de a veni la Şiviţa elevi din Bucureşti”.

„Şi ar mai fi ceva, nu ştiu dacă îmi va reuşi, dar eu îmi doresc, să-mi fac o trupă de umor. Trebuie să-l reactivăm pe Constantin Tănase: din ce în ce mai mult vedem cum câinii latră şi ursul merge. Trebuie şi ursul ăsta la un moment dat împiedicat cumva, că nu se mai poate”.

„Or, Tănase, tocmai asta a făcut, el nu s-a temut să le spună în faţă liderilor comunişti, printre care erau Ana Pauker şi Teoharie Georgescu, să le cânte cu dedicaţie la spectacolele lui romanţa «Patru boi cu lanţu-n coarne»”.

„Vreau să le cânt şi eu oamenilor noştri care fug de valori în aceste vremuri în care răsturnarea valorilor a devenit principiu fundamental al ţării, trebuie să facem ceva. Toţi ne jeluim, dar nimeni nu face nimic. Dacă ne-om aduna forţele, facem măcar de o săgeată la un arcuş şi tot e bine”, îşi spune oful artistul.    

Noi îi dorim lui Paul Buţa mulţi ani cu sănătate, să-şi împlinească proiectele, iar în 2011 să fie actor şi nu doar salariat al Teatrului Muzical, şi să ajungă ziua în care să poată cânta acea romanţă, dacă nu pe o scenă din Galaţi, de ce nu ?, poate la Bucureşti…

Citit 1067 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.