Muzeul de Artă Vizuală găzduiește, în Sala "Ioan Simion Mărculescu", expoziția personală a sculptorului ieșean octogenar Dan Covătaru, fost profesor la Universitatea Națională de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, formator și îndrumător al multor generații de artiști plastici, unul dintre reprezentanții de frunte ai artei românești contemporane (curator, muzeograful-sculptor Eduard Costandache).
Sub titlul "Între metaforă și simbol" sunt reunite 27 de lucrări de sculptură și 16 desene cu o tematică variată, realizate în materiale și tehnici diferite, selectate, așa cum mărturisea artistul, cu mare atenție, lucrări care împreună cu reproducerile din catalogul expoziției ale unor lucrări monumentale aflate în spații publice din Iași și din alte localități din țară oferă iubitorilor de frumos posibilitatea de a pătrunde în universul creației artistului și de a-i cunoaște și înțelege rodul unei munci considerate de Constantin Brâncuși ca fiind cea mai grea.
Primele legături artistice cu Galaţiul
Legăturile artistice ale lui Dan Covătaru cu Cetatea dunăreană datează din 1973, când a participat la Tabăra de pictură, sculptură și grafică organizată de Comitetul de Cultură și Educație Socialistă al județului Galați și Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR), acțiune finalizată în luna septembrie a acelui an cu o expoziție la Muzeul de Artă Românească Contemporană (așa se nume Muzeul de Artă Vizuală de astăzi), lucrările rămânând în colecția acestei instituții. Atunci putea fi admirată și lucrarea cioplită în lemn "Pescăruș", creată în tabără, prezentă de altfel și în expoziția de acum. Ulterior, artistul a revenit la Galați în 1977, cu prilejul ediției a II-a a Taberei de sculptură în metal, în cadrul căreia a realizat lucrarea de artă monumentală "Receptor", amplasată pe Faleza Inferioară a Dunării, lucrare ce impresionează prin statura maiestuoasă, soliditatea construcției, modernitatea viziunii și simbolistica limbajului plastic.
Sculpturi impresionante şi desene remarcabile
Sculpturile din expoziția "Între metaforă și simbol" sunt inspirate din mitologia greacă („Luntrea lui Caron”, „Argonauții”, „Himera”), din mitologia biblică (Buna Vestire”, „Păstorul cel blând”, „Povara lumii”), din istorie („Cvadrigă”, „Arcaș”), evocă tradiții și obiceiuri românești („Maramureș”, „Cotigarii”), aspirația omului spre înălțare („Tentația zborului), fenomene ale naturii („Aurora”), aduc un elogiu creației („Poetică”) și unor îndeletniciri umane insolite („Regele șoimar” - șoimarii fiind cei care creșteau șoimi cu scopul folosirii lor la vânătoare) sau sunt materializări plastice ale unor idei și aspecte din viața reală („Arhetip”, „La fereastră”, „Seismograf”, „Loja”, „Călătoria”, „Asediul”, „Păsări”, „Călătoria”). Sunt realizări sculpturale ale unui mare maestru, preocupat ca formele și volumele plăsmuite să-i exprime cât mai fidel intențiile, gândurile, emoțiile și sentimentele. Transpuse în material definitiv (lemn, marmură, metal, combinații între ele), acestea sunt îmbrăcate în haina metaforei și simbolului, investite cu sensuri care trebuie descoperite cu răbdare. Dan Covătaru nu este sofisticat în limbajul în care își construiește imaginile, este atent la echilibrul dintre plinuri și goluri, la suprafețele luminate și umbrite, la armonia proporțiilor ansamblurilor. Stilizarea, simplificarea, reducerea la esențial sunt procedeele cele mai des la care apelează, iar texturile unor ronde-bosse-uri, minuțiozitatea cu care cioplește în lemn pentru obținerea unor motive decorative sunt de-a dreptul impresionante în unele lucrări.
Desenele expuse reprezintă portrete ale sculptorilor Tiberiu Bențe (1947-2004) și George Apostu (1934-1986), cu care a fost coleg în ediția a II-a din 1977 a Taberei de sculptură în metal (Bențe este autorul lucrării "Spațiu de joc vegetal", iar Apostu al celor intitulate "Tată și fiu" și "Fructul soarelui") sau al unor persoane neidentificate, nuduri, schițe pregătitoare ale unor lucrări din expoziție și chiar peisaje. Linia și punctul sunt mânuite cu siguranță, efectele obținute doar numai în alb-negru sunt remarcabile, graficianul nefiind cu nimic mai prejos decât sculptorul pentru care desenul este foarte important.
Busturi monumentale de personalități românești
Dan Covătaru s-a născut pe 20 ianuarie 1944, la Cernăuți. A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, la clasa profesorului Ion Irimescu (1969). Este membru definitiv al UAPR din 1974.
A lucrat în învățământul universitar, mai întâi la Facultatea de Construcții, Catedra de Arhitectură de la Institutul Politehnic "Gh. Asachi" Iași, apoi la Universitatea Națională de Arte "George Enescu", Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Catedra de Sculptură, urcând treptele ierarhiei universitare până la gradul de profesor doctor.
Și-a organizat peste 20 de expoziții personale la București, Iași, Botoșani, Suceava, Nagyatad (Ungaria) și Haifa (Israel), a participat la numeroase expoziții colective, din țară și din străinătate, expoziții internaționale, la peste 20 de tabere și simpozioane de creație, la Bacău, Măgura Buzăului, Galați, Arcuș - Covasna, Lazarea - Harghita, Săliște - Sibiu, Reci - Covasna, Chișinău, Cotu Morii - Iași, Dorohoi, Drăgășani, Pitești, Iași, este inițiatorul și coordonatorul Taberei de la Scânteia - Iași, a realizat busturile monumentale a 23 de personalități românești (domnitori, scriitori, muzicieni, oameni de știință), a fost onorat cu 20 de premii, ordine, diplome. Are lucrări în colecții de stat și particulare din România, Italia, Israel, Ucraina, Ungaria și Spania.
Foto 1 - Dan Covătaru - "Luntrea lui Caron"
Foto 2 - Dan Covătaru - "Quadrigă"