Sărbătorindu-și și cei 68 de ani abia împliniți (pe 30 septembrie), poetul Gabriel Gherbăluță a ales, în seara de 11 octombrie, terasa "Paris Café" pentru o triplă lansare cu cititorii săi, cu prietenii scriitori, membri sau nu ai Cenaclului "Noduri şi Semne", în prezența sau cu contribuția specială a unor personalități precum profesorii Nicolae Taftă, Cătălin Enică, Zamfir Bălan, invitații surpriză, de pe al doilea afiș al lansării, care a fost lucrat chiar în timpul evenimentului. Dintre invitații "oficiali", au luat cuvântul Katia Nanu, Alina Beatrice Cheșcă, Mirela Gheorghe, Adelina Pop (venită cu un important grup de sprijin de la Brăila, cu Valentin Popa, Vasile Datcu, Ana Sofian), Vasile Leonte, moderator fiind subsemnatul, alți membri ai cenaclului recitând și ei din poemele lui Gabriel Gherbăluță.
"G.G.", "Ghe-Ghe-ul", după cum l-a alintat coordonatorul cenaclului, Ion Avram, care, în discursul său, a spicuit câte ceva din istoria contribuțiilor/ lecturilor poetului la ședințele normale, cu toate reacțiile posibile și imposibile.
După socoteala poetului și a unor istorici literari, ar fi vorba de cărțile cu numerele "de pe tricou" 21, 22 și 23, lecturate de lume-lume în ordinea aceasta: "Lo spirito del fiume/ Duhul fluviului", ediție bilingvă româno-italiană (în traducerea lui Valeriu Barbu, cu revizuirile Lidiei Popa, Roxanei Lazăr și Mariapiei Ciaghi, Ed. Allettante din Roma), "Joc în doi" (Ed. Pontos din Chișinău) și "Vânzătorul de iluzii/ El Mercader de suenos", (Ed. PIM, Iași, ediție bilingvă româno-spaniolă, traducere în spaniolă Laura Cătălina Dragomir).
A încântat asistența în câteva rânduri, cu "pauze" muzicale, cântând la flaut, un vechi prieten al poetului, Sorin Onose.
După fiecare intervenție, mai lungă sau mai scurtă, Gabriel Gherbăluță mulțumea în fel și chip măiastru, dacă tot i s-a spus că este un magician al cuvintelor sau, dacă vreți, ca să cităm exact, din prefațatoarea "Jocului în doi" (care nu este numai în doi, după cum veți constata, de vă veți apleca asupra textelor), Dorina Brândușa Landen: "Se poate spune că poezia lui G.G. este o operă de magie sau, în orice caz, poetul vrăjește cititorul cu ajutorul cuvintelor pentru că magie este folosirea comparațiilor și a metaforelor, a emoțiilor și stărilor de spirit cu care poetul pictează o imagine/un tablou de cuvinte în care se schimbă parțial motivul/ tema de fiecare dată când îl recitești. Poemul trăiește o viață proprie. O poezie care îți poate atinge inima și creează o vrajă care îi face pe cititori, pe vrăbiuțe și pescăruși să viseze ne determină să-l numim pe Gabriel Gherbăluță un poet fabulos și Scrierea lui un act de magie."
Debutând în anul 2013 nu cu o singură carte, ci cu două (se observă consecvența plăcerii de a surprinde istoricii literari), "Lasă-mă să te iubesc", și "Dumnezeu a pus semafoarele la o distanţă de două săruturi între respiraţii", G.G. a fost lăsat de către Poezie să o iubească, nici Poezia nu a spus nu, poetul realizându-și mitologia lirică personală cu stil. Vorba Katiei Nanu, care a subliniat că este foarte greu să ai un stil al tău, în jurnalistică amintindu-ne tuturor de unicele Alina Durbacă și Elena Parapiru, iar în poezie, de-acum, de un pseudovânzător de iluzii, un Beduin inedit, un nebun întru Adevărul Poeziei, pastor al Toamnei, moașă rock-socratică a metaforei. "Adevărul despre poezie", din "Joc în doi", cuprinde versuri precum: "pe final au rămas doar doi balerini în scenă/ poetul și cuvântul (...)/ cuvântul face doar ce știe mai bine - înșală// (...) dansul nu este pentru toți, nici poezia, nici adevărul…"
Vineri, 18 octombrie, de la ora 18.00, un alt membru al cenaclului, Anca Șerban Gaiu, își va lansa cel mai nou volum de poezie, "Toată lumea îl iubește pe Chopin", în Hala "BlackBox", de pe strada Anul Revoluției 1848, nr. 73 C (vizavi de nr. 102).