Despre sculptorul Marian Sava, născut în Galați pe 3 mai 1950, dar trăitor și afirmat ca artist în Belgia, la Bruxelles, unde este stabilit, am aflat prin 2016, dintr-un articol al lui Aristotel Bunescu. I-am descoperit apoi site-ul și am rămas pur și simplu uimit de ceea ce am văzut. Sute de sculpturi cioplite în marmură neagră belgiană, în marmură albă, în granit, în lemn sau turnate în bronz, de o deosebită noblețe, perfect șlefuite, care emanau o poezie de un lirism tulburător, imagini cu lucrări de artă monumentală amplasate în spații publice, evocau în graiul lor munca enormă a unui truditor cu dalta și ciocanul de care Brâncuși ar fi fost mândru.
În octombrie 2018, grație lui Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală, şi a Institutului Cultural Român, o mică parte din lucrările lui, după ce au poposit la București (30 august - 16 septembrie) și Constanța (18 - 29 septembrie), au ajuns şi la Galaţi, fiind expuse în Sala „Ioan Simion Mărculescu”. Vernisajul a avut loc pe 3 octombrie, în prezența sculptorului, care revenea în orașul natal după mulți ani.
Marinar reprofilat în artist
Povestea vieții lui Marian Sava și drumul său către artă nu au avut un traseu liniar. A absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” din Galați, a lucrat mulți ani în marina comercială română, având posibilitatea să călătorească mult și să cunoască lumea, iar în 1985 a emigrat în Belgia. Aici, pasiunea pentru artă, manifestată încă din copilărie, l-a îndemnat să se înscrie în 1990 la Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles, iar pentru a se întreține s-a angajat ca recepționer.
A studiat cu pictorul, sculptorul și gravorul Jean Marie Gustave Mathot. A absolvit în 1995, după care s-a dedicat sculpturii. A debutat cu o expoziție personală în 1995, deschisă la Hotel "Sheraton" (Bruxelles), iar de atunci numărul acestora a crescut la peste 40. În afară din localități din Belgia, a fost prezent cu expoziții personale în Franța, Marea Britanie, Luxemburg, Grecia, Elveția, Liban și Turcia. De asemenea, a participat la numeroase manifestări colective de profil în Belgia, Austria, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania, precum și la simpozioane internaționale de sculptură organizate la în Belgia, Grecia, Turcia, Elveția, Franța etc.
Este membru al Cercului Artistic și Literar „Royal Gaulois” din Bruxelles (2016). A fost distins cu: Marele Premiu la Salonul din Orgon, Franța (1998); Premiul președintelui Salonului de Primăvară, Lyon, Franța (1998); Premiul I la Salonul de Artă de la Cannes, Franța (1999); Titlul de Cavaler al Academiei Internaționale „Greci - Marino”, Italia (2004); Diploma de Excelență la Competiția de Artă Contemporană „Artoteque”, Londra, Marea Britanie (2010); Premiul de Excelență la Gala „100 pentru Centenar”, Bruxelles, Belgia (2018). Are opere în colecții de stat și private din Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Olanda, România, SUA şi Turcia.
Lucrări în marmură neagră belgiană
Lucrările pe care i le-am văzut în expoziția de la Galați, pe care Marian Sava a intitulat-o atunci „Vibrații în 3D”, ca și cele de pe site-ul său sunt realizate în marmură belgiană neagră, marmură albă, granit belgian, rășini și lemn. Artistul preferă ronde-bosse-ul și obișnuiește ca aproape fiecare lucrare să o cioplească atât în marmură neagră, cât și în marmură albă, obținând astfel efecte vizuale singulare. Îi place, de asemenea, ca pe unele dintre acestea să le transpună și în variante realizate în basorelief și lipite pe suporturi parietale din lemn.
„Pentru mine, mărturisește artistul, sculptura înseamnă pasiune, creație, forță, dar și sensibilitate. Am încercat diverse materiale: pământul, ipsosul, lemnul sau bronzul, dar întâlnirea cu marmura m-a electrizat. În Belgia am descoperit marmura neagră, un material ce se metamorfozează în toată splendoarea sa de un negru profund, pur, strălucitor, ca o oglindă de o rară frumusețe. Pe suprafața majorității lucrărilor mele veți observa multe striații. Acestea sunt semne prin care imortalizez undele invizibile ochiului, dar existente în tot universul și pe care eu le numesc „Vibrații în 3D”, amprenta mea personală, brandul meu”.
Motive precum cele ale zborului, dansului, muzicii, apei, calului, unității, devenirii, perenității etc. dobândesc materializare vizuală în lucrări ca „Zbor”, „Zbor de noapte”, „Zbor de zi”, „Albatros”, „Fan dans”, „Final”, „Duo”, „Mesager”, „Ciocârlia”, „Uliu”, „Valurile Dunării”, „Andaluză”, „Unitate”. Alte sculpturi transpun idei, stări, sentimente, trăiri, frumusețea unor fenomene ale naturii: „Visătoare”, „Secreta”, „Dilema”,, „Enigma”, „Rugă”, „Flamă”, „Noroc”, „Descoperire”, „Aurora”. Se simte în ele spiritul părintelui sculpturii moderne, Constantin Brâncuși, în stilizarea dusă până la esență, în șlefuirea unor suprafețe până la desăvârșire sau în lăsarea altora sub o formă rugoasă, în dinamica ce o asigură întregului, însă Marian Sava este și rămâne el însuși în tot ceea ce creează.
Personalitate marcantă a sculpturii contemporane
Sculpturile artistului se disting prin eleganța și fluiditatea liniilor, prin jocul subtil al curbelor, prin puritatea și sintetismul formelor și volumelor, prin meticulozitatea cu care sunt realizate, dând impresia înălțării sau a curgerii. Marian Sava este un liric, dar unul meditativ, de substanță, care are în vedere încărcătura filozofică a lucrărilor, crearea unor opere deschise la nivelul limbajului. Sub dalta și ciocanul său marmura cântă, formele dobândesc sonorități muzicale, transmit vibrații izvorâte deopotrivă din inima materiei și din adâncul ființei creatorului. Lucrări vădit simbolice precum „Ciocârlia”, reprezentată sculptural printr-un nai, „Noroc”, amintind de o ploscă românească, „Valurile Dunării”, care evocă spațiul de acasă, „Unire”, o coloană ornamentată cu motivul torsadei, precum și altele, ca „Luceafărul”, „Nadia”, „Armonie”, au fost plăsmuite cu siguranță ca acolo departe, printre străini, să-i aline dorul de țară și să-i întărească speranța că sculpturile lui vor putea fi văzute cândva și de români, ceea ce s-a și întâmplat.
Mai mult, în 2021, o echipă din cadrul Institutului Cultural Român din Bruxelles, în semn de prețuire a artistului, în cadrul proiectului „Prezențe culturale românești în Benelux”, a realizat un film consacrat acestuia, prețios prin valoarea lui documentară și estetică, care a fost lansat pe 28 aprilie 2021 pe canalele de comunicare ale reprezentanței ICR Bruxelles și pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Vizuală Galați.
Artist inventiv, complex, cu un discurs plastic original și cu un bogat palmares expozițional, Marian Sava, care în curând va împlini 70 de ani, este o personalitate marcantă a sculpturii contemporane românești și internaționale, ale cărui lucrări constituie meditații profunde asupra existenței umane și care, așa cum menționează criticul de artă Bianca Kann, „rezonează cu o energie dinamică, pulsând în ritmul universului, oferind o experiență senzorială unică, care transcende vizualul pentru a atinge filozoficul”.
2.Fan dans
3.Andalusian