"Simțeam cum capul nu-mi încape în cască și am dat-o jos atârnând-o de ghidonul bicicletei. Însă tâmplele continuau să zvâcnească. Strigătele ajungeau distorsionate la mine, vedeam și auzeam ca și cum aș fi avut capul scufundat în apă, apoi tot corpul și călcam greu. Oamenii din jurul meu se mișcau parcă în reluare, unele mâini mă trăgeau de tricou, eram împins de la spate, mi se urla aproape de față. Sofia stătea trântită pe asfalt, îmbrățișa gardul și jelea. Imaginea ei îmi făcea sucul gastric să urce din stomac, mă ardea pe gât, căutam fețele celor mai antipatici pentru a-i lua drept țintă dacă voma s-ar fi hotărât că ar vrea să iasă în jet. Apoi, Sofia a sărit în picioare făcând gloata să se dea un pas în spate. S-a urcat pe marginea gardului. Oamenii au început să țipe, îmi băgau camera telefoanelor în față, nimeni n-a sunat la 112. Nici eu n-am sugerat, deși mă gândisem la asta. Dacă ar fi dus-o ”la nebuni”, aș fi fost obligat să o vizitez, aș fi cheltuit bani cu medici și tratamente, mi-ar fi dat peste cap toată rutina zilnică. Dacă mi-ar fi lăsat-o acasă, ar fi trebuit să suport alte mii de cuvinte pe tema aceasta, reproșuri, amenințări, plânsete, lacrimi." ("Sfârșitul unei căsnicii" - fragment)
Ramona Marin (RM) ne-a citit primul capitol din viitoarea sa carte, "Sfârșitul unei căsnicii" - un roman psiho-polițist, cu ușoare amprente filozofice, care trimite - printre altele - și la "Crimă și pedeapsă" a lui Dostoievski, dar într-o manieră mai alertă, mai filmică și, implicit, mai modernistă - aspecte care s-au desprins și din comentariile remarcabile ale celor prezenți.
”O intrare în cenaclu cu brio, merită aplauze. Mi-a amintit de filmul lui Federico Fellini - «Amarcord».” (Gabriel Gherbăluță)
”Proza este excelent condusă din condei, tensiunea narațiunii crește progresiv, lăsând ca sâmburele îndoielii asupra crimei să plutească discret în aer, fără ca mijloacele narative să fie stridente deloc. Neîncrederea care plutește asupra criminalului face loc și mai mult certitudinii, atunci când acesta se relevă, tot prin sugestii stilistice subtile, ca fiind responsabil de moartea soției, probabil chiar și de premeditare. Totul datorându-se, se pare, unui dezechilibru mintal al acestuia, și el sugerat atent în câteva tușe narative, care creează suspansul acțiunii.” (Stela Iorga)
”Proza RM este plină de dinamism și atrage încă de la primele propoziții. O poveste desprinsă dintr-un real, cu puternice accente dramatice. Foarte bine realizate descrierile. Un crescendo, care ne trimite către un roman polițist, pe care vrei să-l citești din scoarță în scoarță. Interiorul soțului, trăirile lui te pregătesc pentru o narațiune bine condusă. Un slalom care atrage în întregime și la care subscriu.” (Victor Dragomir)
”Se vede că este talentată; o proză în care personajele sunt bine caracterizate; se apropie de stilul scriitorilor nordici.” (Ecaterina Păun)
”O scriitură alertă care creionează o atmosferă plină de suspans și de mister; are atât ambiguitate, cât și subtilitate în text; admirabil curajul în descrierea personajelor - cu precădere a trupului femeii moarte; are zone pline de poezie, unde viața și moartea parcă se întrepătrund; remarcabilă și inteligența textului.” (Anca Șerban Gaiu)
”Fragmentul pe care l-a citit RM are o putere a narațiunii magistral construită, prin ritmul alert și prin imprevizibil; personaje au trăiri complexe; «apoi adunând nămolul în palmă, mirosindu-l, băgându-mi-l în gură ca un copil»- o descriere ieșită, parcă, din stiloul unui psiholog. Atenția la detaliile exterioare mă conduc cu gândul la un ciné-vérité.” (Lăcrămioara Capotă)
”Un text interesant - acel prim capitol din «Sfârșitul unei călătorii» prezentat de RM. L-am perceput cu o vibrație dură - poate și din cauza acțiunii personajelor sau, poate, a cuvintelor într-un context psihologic și filozofic, care te ține în priză, îți atrage atenția, te pune să descâlcești intriga într-un dialog, de altfel, excelent. Un roman polițist care promite.” (Mioara Ardieleanu)
”Pare o proză scurtă de sine stătătoare, captivantă, care duce cu gândul la un roman polițist; are talent - o așteptăm!” (Coca Drăgan)
”Scrie alert, intens, dramatic, minuțios. Psihologic, mânuiește acțiunea cu o acuratețe deosebită. Este punctul culminant al subiectului unei cărți polițiste. Cert este că narațiunea te aspiră în miezul ei. Parcurgând-o, am avut senzația că mă mișc printre meandrele unui «Divorț italian». Apariție de bun augur în cenaclu.” (Nelu Păcuraru)
- Vineri, 23 mai, de la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", va citi poetul Dumitru Viorel Neagu.