Ioana Citta Baciu: „Teatrul e dragoste”

Ioana Citta Baciu: „Teatrul e dragoste”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Nume de referinţă în istoria ultimilor 40 de ani a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, actriţa Ioana Citta Baciu îşi aniversează astăzi atât ziua de naştere cât şi pe cea onomastică. 7 ianuarie înseamnă pentru marea actriţă, „o bucurie dar şi o tristeţe, în acelaşi timp. Cu ani în urmă era numai prilej de bucurie, acum e povara unui an în plus care apasă pe umeri. Cauţi să ţi-i îndrepţi, să fii mai departe în putere, atât cât mai poţi, dar fiecare an se simte”, mărturiseşte îndrăgita actriţă care reprezintă pentru generaţiile mai tinere un model de demnitate şi dăruire în profesia sa.

Lucita

Numele de Citta, neobişnuit, are o poveste: „Pe mine, de fapt, m-au botezat Ioana Lucia. Când eram mică, părinţii îmi spuneau Lucica, dar eu, care abia începusem să vorbesc, spuneam Lucita. Şi n-am mai putut scăpa de acest nume de la şcoală până la liceu, atât profesorii cât şi colegii tot aşa îmi spuneau. Am intrat în teatru, pe afiş în primul an am fost Ioana Baciu dar mi-am dat seama după un an că treceam pe stradă şi lumea spunea: Uite-o pe Citta! Atunci l-am adăugat pe afiş şi… aşa a rămas”.  

O întrebare pentru toată viaţa

Ce înseamnă teatrul pentru Ioana Citta Baciu? „Înseamnă viaţa mea. Toată”, vine răspunsul. Actriţa îşi aminteşte cum, cu mulţi ani în urmă, cronicarul de teatru Constantin Paraschivescu, voia să facă o carte  şi a trimis trei întrebări mai multor actori. „Pe primele două chiar nu le mai ţin minte, dar a treia întrebare era: ce este teatrul?, cu precizarea, în paranteză: dincolo de orice definiţii şi formulări din dicţionar. M-am poticnit. M-am gândit, am întrebat în dreapta şi-n stânga, dar mi-a fost imposibil să găsesc un răspuns. Şi am scris: nu ştiu. Au trecut anii, m-am întâlnit cu Constantin Paraschivescu şi am discutat pe marginea acestui răspuns. Mi-a spus: mai e cineva care mi-a răspuns aşa, doar că a mai completat ceva. Ştefan Iordache a răspuns: nu ştiu, dar când voi afla, mă voi lăsa de teatru. Eu încă nu m-am lăsat, dar cred că teatrul e dragoste. Fără dragoste nu poţi să faci această profesie”.

Fiul, Bogdan

Şi mai are Ioana Citta Baciu un motiv care face să-i bată inima altfel, ori de câte ori vine vorba despre el: fiul, Bogdan. „El e o parte din mine. Este… eu-l meu care rămâne, e generaţia mea următoare”, spune cu emoţie Doamna scenei gălăţene.

„Important,  în viaţa asta, e să fii om şi să iubeşti oamenii. Fără dragoste, nu doar în profesie ci şi în viaţă, nu poţi să faci nimic”, sunt cuvintele sale.

Cu toată dragostea şi preţuirea îi spunem astăzi La mulţi ani!

 

Citit 15239 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2012 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.