Premiile Revistei „Dunărea de Jos”

Premiile Revistei „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Laudatio pentru creaţie, cercetare ştiinţifică şi excelenţă

Duminică, după întâlnirea din Parcul „Mihai Eminescu” din Galaţi, creatorii, scriitorii şi jurnaliştii s-au adunat la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, pentru acordarea Premiilor Revistei „Dunărea de Jos”, pe anul 2011.

Aflată la a VII-a ediţie, întâlnirea a pus în valoare preocupările pentru cuvântul scris, şi nu numai, în paginile amintitului periodic.

Sergiu Dumitrescu, directorul centrului, a fost cel care „a intrat primul în decorul” manifestării şi după obişnuitul cuvânt de salut şi după  mulţumirea adresată reprezentantei Ministerului Culturii, Luminiţa Constantin, a trecut la subiect. Gazda a precizat că manifestarea anuală acordă trei categorii de premii: pentru creaţie literară, premii speciale pentru activitate ştiinţifică şi premii de excelenţă.

Secţiunea creaţie

Premiul pentru creaţie literară a vizat mai multe genuri literare şi publicistice. Astfel, pe anul 2011, la „Poezie”, Ruxandra Anton a fost în atenţia juriului pentru volumul „Cartea lumilor dispărute”, apărut la Editura „Tracus Arte Laudatio”, în vreme ce „laudatio” pentru „Proză” s-a auzit pentru romanul de introspecţie  „Puzzle cu Vasile”, semnat de scriitoarea şi jurnalista Katia Nanu. Premiul pentru „Dramaturgie” s-a îndreptat către colegul nostru de la "Viaţa liberă", scriitorul şi publicistul Victor Cilincă, pentru volumul „Polonius”, tradus şi publicat în SUA. Secţiunea „Interviu” a fost rezervată jurnalistei Dana Potorac, premiată pentru volumul „De tine nu poţi scăpa”, apărut la Editura „Homer”.

În atenţie, cercetarea ştiinţifică

Au fost acordate şi premii pentru cercetare ştiinţifică şi numele celor premiaţi nu ne sunt străine. Premiul „Paul Păltănea - ce vizează cercetarea şi „contribuţia deosebită la cunoaşterea istoriei oraşului nostru” - a fost înmânat jurnalistului, cercetătorului şi profesorului universitar dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie din Galaţi.   

Un alt nume, cunoscut mai mult în Franţa decât la noi, este cel al profesorului universitar dr. Silviu Lupaşcu, premiat la secţiunea „Filozofie” pentru volumul „Langage divin et non-absolutisme - Discours et espaces religieux en Orient et en Occident”, publicat la Paris, în Franţa. La secţiunea „Istorie” a fost subliniată activitatea părintelui Eugen Drăgoi, pentru „promovarea ştiinţelor istorice” în cadrul Editurii „Partener”. Nu a fost uitată nici preocuparea pentru Artă, CCDJ Galaţi  acordând „Premiul Nicolae Spirescu” criticului de artă Mariana Cucoş, muzeograf la Muzeul de Arte Vizuale Galaţi.   

Nu a trecut neobservată nici activitatea suratei de la Tecuci - Revista „Tecuciul literar-artistic” - Premiul „Constantin Buzdugan” fiind primit de doamna Eleonora  Stamate. Premiul „Vasile Lică” a ajuns la profesorul Ioan Tudor, de la Liceul de Artă Galaţi,  pentru stimularea relaţiilor dintre instituţiile de învăţământ.

Cât priveşte premiile de excelenţă, ele au fost acordate unor personalităţi din ţară, precum poetul bănăţean Andrei Novac, scriitorului şi jurnalistului Peter Sragher,  Ion Tomescu, preşedintele APLER. Pentru „excelenţă” a fost evidenţiată şi activitatea Asociaţiei „EuroCultur Art”. 

Citit 9092 ori Ultima modificare Duminică, 15 Ianuarie 2012 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.