“În România, în ultimii 20 de ani, au dispărut 80 la sută dintre tradiţii”

“În România, în ultimii 20 de ani, au dispărut 80 la sută dintre tradiţii”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Muzeul de Istorie şi Universitatea “Dunărea de Jos” au avut, ieri, un oaspete din Franţa: pe prof. dr. Claude Karnoouh, cercetător emerit al Centrului Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Paris, care şi-a lansat volumul “Inventarea Poporului-Naţiune. Cronici din România şi Europa Orientală 1973-2007”, editat la Cluj, în 2011, şi apoi a susţinut, în faţa studenţilor, conferinţa „Sfârşitul  tradiţiilor şi postmodernitatea”.

Despre autor şi carte au vorbit directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru şi jurnalistul Victor Cilincă, colegul nostru evidenţiind faptul că profesorul Karnoouh l-a cunoscut pe Constantin Noica. Autorul, foarte bun vorbitor al limbii române, profesor de Filosofia artei la Bucureşti, a declarat: „Volumul pe care îl lansăm la Galaţi are o dublă doză de subiectivitate – prima, asumată, a mea, deoarece vin cu o educaţie şi cu un antrenament ca antropolog în Franţa şi Anglia, şi a doua - subiectivitatea ţăranului român, care are o cultură ce nu este a mea şi o credinţă ce nu e a mea”. Autorul a mărturisit că a încercat să surprindă în paginile cărţii „modul cum s-a modernizat România şi contradicţiile din timpul acestui proces”, amintind, totodată, faptul că a venit pentru prima oară în ţara noastră în 1971, la un colocviu organizat de Academia de Ştiinţe Politice, ca membru al unei delegaţii ce avea ca scop reluarea relaţiilor antropologico-sociologice între Franţa şi România, după o ruptură de 35 de ani.

Cercetările sale în satele româneşti au avut o perioadă de întrerupere între 1983 (când a fost expulzat de comunişti, pe motiv că era prea de stânga) şi 1990. După Revoluţie a revenit în România ca profesor la Cluj.

„În 45 de ani de comunism s-au păstrat anumite tradiţii vechi, e adevărat, cu restrângerea unor segmente ale ritualurilor, însă, în 20 de ani de postcomunism, au dispărut 80 la sută dintre tradiţii”, concluzionează el.

Citit 11010 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.