Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi Institutul Polonez din Bucureşti organizează Zilele filmului polonez, eveniment ce se va desfăşura în perioada 25-31 martie, în fiecare zi de la ora 18.30 şi va oferi gălăţenilor posibilitatea să iasă din tiparul filmelor americane.
Dacă în 2009 şi 2010, cele două instituţii au prezentat publicului gălăţean scurt-metraje poloneze realizate la celebrele şcoli Łόdź şi Andrzej Wajda, de această dată, iubitorii celei de-a şaptea arte vor putea viziona şapte filme artistice, produse în 2010 şi premiate la festivaluri de film din Polonia şi din străinătate.
Deşi abordează teme destul de convenţionale (războiul, ura, dragostea, trădarea), cei şapte regizori şi-au propus să arate că stilul şi interpretarea fac diferenţa.
În debutul festivalului, duminică 25 martie, începând cu ora 18.30, va rula lung-metrajul „Veneţia”, un film despre lumea imaginară în care un băiat alege să se retragă, dorind să fugă de realitatea prea plicticoasă pentru el.
Luni, 26 martie, veţi putea viziona „Joanna”, povestea unei femei din Cracovia, care şi-a pierdut soţul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care a ales să aibă grijă de o micuţă evreică. Un ofiţer german îi descoperă secretul şi o şantajează sentimental.
„Erattum” este pelicula pe care Muzeul de Artă Vizuală o va difuza marţi, 27 martie, la aceeaşi oră. Personajul îşi propune să viziteze locurile natale, dar ceea ce părea o banală călătorie se transformă în ceva care-i schimbă total viaţa.
Intrigi şi secrete ascunse cu grijă
Miercuri, pe 28 martie rulează „Mistificarea”. Un student la jurnalism descoperă un lucru senzaţional: moartea unui celebru dramaturg a fost de fapt o înscenare, iar acesta trăieşte de fapt ascuns sub o altă identitate.
„Examenul de capacitate” (joi, 29 martie) este povestea unui licean din Cracovia primilor ani de după război, despre prima dragoste, prieteniile periculoase şi despre revolta împotriva autorităţilor comuniste.
Comedia „Afacerea sfântă”, care va fi difuzată vineri, 30 martie, îi ironizează la modul inteligent pe tinerii polonezi de astăzi.
Ultima peliculă din festival este „Trandafiraşul” (sâmbătă, 31 martie) – o istorie despre cum poate fi discreditat un om care se lasă orbit de iubirea pentru o persoană nepotrivită.
Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă.