Coadă la poezie!

Coadă la poezie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Spectacole şi autografe – zi de pomină pentru elevi!
  • Poezie, bucurie, rap, poante, pantomimă…

Ieri, chiar de Ziua Mondială a Poeziei, a dat poezia peste liceeni, ieşind din spaţiul balizat/banalizat al evocării festive, printr-un insolit turneu regizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” prin trei colegii naţionale gălăţene. Şcoli cu mare deschidere nu numai la ştiinţele exacte, care ştiu să facă din cultură un hobby pentru elevi: „Mihail Kogălniceanu”, zis şi L.M.K., „Costache Negri” sau Pedagogicul şi „Vasile Alecsandri”, sau C.N.V.A., pe scurt.

Prin acest proiect intitulat „11 – Echipa campioană a Poeziei”, desfăşurat în parteneriat cu  şcolile menţionate, ieri, zeci de liceeni s-au îngrămădit să vadă şi să asculte, unii mărturisindu-mi apoi (de, manualul!) modelele de lectură de până acum… clasice sau chiar romantice şi deci surpriza unei poezii vii, proaspete, spusă şi jucată, ca pe scenă, chiar în mai multe limbi. Notabil, unii dintre elevi scriu deja, chiar smulg premii, publică în revistele şcolii şi nu numai, am aflat tot ieri chiar de la ei, în timp ce stăteau, realmente, la coadă la autografe.

Ca să semene cu o echipă de fotbal redutabilă, grupul poeţilor călători a fost format din 11, conduşi de „antrenorul” Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului. Au fost primiţi ca la Oscar, mai întâi în sala de sport la L.M.K., apoi în sala de festivităţi la „Negri” şi în amfiteatrul de la „Alecsandri”. Trei dintre cei invitaţi – şi deci şi cu „normă” mărită la recitări – veneau tocmai din capitală: Peter Sragher, poet şi traducător de limbă germană şi engleză, membru al Grazer Autorenvonsammlung (una dintre cele două mari organizaţii ale scriitorilor din Austria), poetul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu, poetul Andrei Novac, „exportat” în capitală de la Târgu Jiu, cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor. Căpitanul echipei: poeta Florina Zaharia, muza Centrului Cultural.

Ieri au recitat şi citit, alături de ei, câte cinci minute de căciulă, în cele trei şcoli (mulţi dintre poeţi nu s-au repetat, spre lauda lor), în ordinea numerelor de pe tricourile anume inscripţionate: Diana Mărăndici Mănăilă, Nicoleta Onofrei, Vali Crăciun, colega noastră Angela Ribinciuc, Alina Beatrice Cheşcă, Andrei Velea, „anonimul gălăţean” A. G. Secară. Au fost anunţaţi cu biografii în stil poetic şi băşcălios, peste tot, precum odinioară la Floriiiin Călinescu, de acelaşi Marius Dumitrache, până nu demult cunoscut redactor de la Radio Galaţi.

Spectacol de succes

Peste tot, cuvintele frumoase, dar şi jocul actoricesc, gluma, au trezit aplauze şi râsete degajate. „Haios!”, exclama, „branşat” la epocă, o elevă. Poemul „pedagogic” al lui Cipariu, ca şi micul poem reclamă în care îşi prezenta mailul, textul pe… muzica rap la care i-a cerut Florinei să improvizeze alături, au fost primite cu râsete şi aplauze. Ca şi muzicalitatea, în română sau engleză, a poemelor lui Peter Sragher, care a venit cu poezie compusă special pentru Galaţi. O surpriză a fost mini-spectacolul de poezie şi mişcare al Nicoletei Onofrei.

Ciorchini de poezie neaşteptată, ca de obicei, la Florina! Dar cu toţii au fost în largul lor şi bine primiţi! Pe parcurs, unii poeţi s-au şi îmbrăţişat cu admiraţie la câte un pasaj foarte reuşit. S-a şi improvizat şi cu toţii s-au încălzit şi mai mult pe parcursul periplului de ieri. Iar elevii au mai cerut şi pentru altă dată astfel de întâlniri libere. Directorul Sergiu Dumitrescu îşi amintea ieri prima lansare de carte din viaţa sa – o întâlnire la Bibliotecă, în clasa a doua, cu scriitorul Mircea Sântimbreanu, care tocmai îşi lansa o carte pentru copii: „Mi-a plăcut foarte mult, m-a înnebunit! Luam cartea aceea, am citit-o nu ştiu de câte ori! Pe mulţi poate atinge un astfel de lucru…”

Legături de suflet

Am constatat că unii dintre poeţii prezenţi au şi legături cu una sau alta dintre şcoli. Vali Crăciun predă de pildă Româna la L.M.K. şi scoate aici o foarte bună revistă literară, „Sui generis”, laureată naţional, lucrată exclusiv cu elevii! Velea a terminat L.M.K. şi acum predă la această şcoală. La „Negri” am aflat că şi Florina Zaharia şi Alina Beatrice Cheşcă au învăţat aici. La „Alecsandri”, Vali Crăciun îşi are fiul elev. Aici a învăţat şi directorul Dumitrescu, dar şi Angela noastră.

Citit 9513 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.