Ce fac alţii şi noi nu cu monumentele de patrimoniu
Foto: Foto: Gina Bahor

Ce fac alţii şi noi nu cu monumentele de patrimoniu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Botoşani, în ultimii trei ani, edilii au cheltuit peste 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea a 16 imobile din Centrul Istoric al oraşului - case din secolul al XVIII-lea, aflate în patrimoniul cultural naţional - şi pentru refacerea zonei pietonale. 

La Tulcea, executivul judeţean a iniţiat şi elaborat proiectul "Restaurarea şi reabilitarea a două clădiri de patrimoniu din municipiu, incluse în circuitele turistice regionale. Fostul Palat al Paşei şi fosta Casa Avramide vor fi reabilitate şi incluse într-un circuit turistic, după ce consilierii judeţeni au aprobat cofinanţarea proiectului.

La Brăila, clădirea Teatrului Municipal "Maria Filotti", monument istoric, va intra într-un amplu program de reabilitare - modernizare şi conservare. Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), pus la punct de actuala administraţie locală şi beneficiază de o finanţare de circa 20 milioane lei, din care aproape 16 milioane reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Primarul municipiului vecin, Aurel Simonescu, a afirmat în repetate rânduri că zona centrului istoric Brăila îşi va recăpăta splendoarea care a adus renumele oraşului şi pentru aceasta a abordat în cadrul PIDU pe domeniul "Poli de dezvoltare urbană" mai multe proiecte, unele încheiate deja, altele aflat în derulare.

Şi au mai făcut ceva vecinii noştri: au îmbrăcat, după model occidental, adică civilizat, clădirile ce urmează a fi reabilitate cu mesh-uri ce prezintă felul cum va arăta imobilul şi care  salvează, până la încheierea lucrărilor, aspectul estetic al oraşului. În imagine puteţi vedea Casa „Petre Ştefănescu Goangă” din Brăila, ce are ca termen de finalizare a proiectului de reabilitare luna ianuarie, 2014.

La Galaţi, monumentele  istorice care au fost sau urmează a fi finanţate în baza  Programului Operaţional Regional 2007-2013, sunt: două la Tecuci - Reabilitarea Casei de Cultură a municipiului şi  Reconversie funcţională, consolidare şi restaurare – Muzeul Mixt Tecuci, plusdouă în municipiul nostru: Modernizarea Grădinii Publice, respectiv   Consolidarea şi modernizarea Palatului Episcopal, azi Muzeul de Artă Vizuală.

România va participa la o nouă rundă de negocieri în privinţa alocării de noi fonduri de la Uniunea Europeană, pentru perioada 2014-2020. Poate atunci vom avea şi noi reabilitate şi intrate în circuitul turistic câteva monumente istorice din municipiul Galaţi care astăzi se află în suferinţă:  Castrul roman de la Tirighina Bărboşi, Cavoul roman, Poarta de han turcesc, Ansamblurile urbane str.Domnească, str.Mihai Bravu, str.Nicolae Bălcescu, Casa Simion Gheorghiu (Domnească nr.24). Ultima, după cum arată acum, nu va mai prinde următoarea rundă de negocieri… başca faptul că imobilul nu îndeplineşte două condiţii esenţiale pentru acordarea finanţărilor europene: de a nu face obiectul unor litigii în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti cu privire la situaţia juridică şi, respectiv, de a nu face obiectul revendicărilor.

Citit 6655 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.